Ankara'da sosyoekonomik düzeyleri farklı olan üç lisenin birinci sınıf öğrencilerinde tüm nedenlerden yaralanma sıklığı
Frequency of injuries from all reasons in the three high school students from different socioeconomic background in Ankara
- Tez No: 157261
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, sosyoekonomik düzey, yaralanma, şiddete maruziyet, şiddet uygulama, Adolescent, socioeconomic background, injury, exposed to violence, using violence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Çetik, H, Ankara'da sosyoekonomik düzeyleri farklı olan üç lisenin birinci sınıf öğrencilerinde tüm nedenlerden yaralanma sıklığı. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Yüksek Lisans Tezi. Ankara, 2004. Dünyada adolesan yaş grubunda ölüm nedenlerinin ilk sıralarında yaralanmalara bağlı ölümler yer almaktadır. Sosyoekonomik düzey farklılığının yaralanma mortalitesi ve morbiditesini etkilediği bilinmektedir. Bu çalışma Ankara ilinde sosyoekonomik düzeyleri farklı olan üç ayrı lisenin birinci sınıf öğrencileri arasında son üç ayda görülen yaralanma sıklığı ve yaralanma sıklığını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada sosyoekonomik düzeyi yüksek düzeyde olan Yüce Lisesi, orta düzeyde olan Cumhuriyet Lisesi ve düşük düzeyde olan Ali Naili Erdem Lisesinde birinci sınıfa devam eden 400 öğrencinin yanıtladığı anket formları değerlendirilmiştir. Son üç ay içindeki yaralanma ve şiddet bilgileri öğrencilerin beyanına dayalıdır. Yaralanma sıklığı ve şiddet görülme sıklığı açısından üç okul arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Yaralanma sıklığı Yüce Lisesinde %37,1, Cumhuriyet Lisesinde %46,8 ve Ali Naili Erdem Lisesinde %33,3 bulunmuştur. En fazla görülen yaralanma türü spor yaralanmaları olmuştur. Şiddete maruziyet ve şiddet uygulama sıklığı ise Yüce Lisesinde %43,2, Cumhuriyet Lisesinde %45,6 ve Ali Naili Erdem Lisesinde %48,9 olarak bulunmuştur. Yaralanmaya ait risk faktörleri cinsiyet, silah taşıma durumu ve şiddete maruz kalma durumudur. Şiddete maruz kalma durumunu etkileyen risk faktör olarak şiddet uygulama durumu belirlenmiştir. Şiddet uygulama durumu için şiddete maruz kalma durumunun risk faktörü olduğu görülmüştür. Yaralanmaların azaltılması için okul sağlığı programlan içinde yaralanma korunma programlarına yer verilmesi, şiddeti önlemek üzere adolesan ve yetişkinlere stresle başa çıkabilme becerisinin kazandırılması ve risk taşıyan gruplara özel yaklaşımda bulunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çetik, H, Frequency of injuries from all reasons in the three high school students from different socioeconomic background in Ankara. Hacettepe University, Institute of the Health Sciences, Public Health Program Master thesis, Ankara, 2004. The deaths resulting from injuries comes as the leading cause of the deaths of adolescent age group in the world. As it is well known fact that the difference in the socioeconomic background affect the extent of mortality and morbidity due to injuries. This study was conducted with an aim to determine the frequency and the related factors of injuries observed in the the last three months among first class of the three high schools from different socioeconomic background in Ankara. In the study, the questionnaries were responded by the 400 students of first class of the three high schools each represents three different socioeconomic class, namely high, medium and low. Information about violence and injury during the last three months was obtained from students. No statistical difference was found in relation to the frequency of injuries and violence between the three schools. The frequencies of injury were %37,1 in Yüce Lisesi, %46,8 in Cumhuriyet Lisesi and %33,3 in Ali Naili Erdem Lisesi. The most common type of injury was related to sportive activities. The frequencies of the violence or exposure to the violence were %43,2 in Yüce Lisesi, %45,6 in Cumhuriyet Lisesi and %48,9 in Ali Naili Erdem Lisesi. The risk factors of the injury were gender, possession of gun and exposure to the violence. The risk factors of exposure to the violence was the violence. Among the risk factors of violence was exposure to the violence. It has been proposed to place the injury prevention programmes in the school health programmes, educating the adolescent and adults on the ability to cope with the stress for preventing violence and give special attention to the potential risk groups in order to decrease the rate of injuries.