Bolu ilindeki sağlık ocaklarında osteoartrit tedavisi için yazılan ilaçların sınıflandırılması ve ekonomik boyutunun değerlendirilmesi
Classification and economic evaluation of prescribed drugs for treatment of osteoarthritis in primary health care centers in Bolu
  1. Tez No: 157263
  2. Yazar: MEHTAP KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIL MARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: osteoartrit reçete maliyeti, ATC sınıflaması, osteoarthritis, prescription cost, ATC classification
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Sağlığa ayrılan kaynakların en verimli şekilde kullanılması hem bireylerin hem de toplumun sağlığının geliştirilmesi için önemlidir. Sağlık harcamaları içinde giderek payı artan ve 2000 yılında Türkiye sağlık harcamalarının üçte birine ulaşan ilaç harcamaları konusunda hekimlerin sorumlulukları da artmaktadır. Bu nedenle hekimler reçete yazarlarken tıptaki gelişmelerle birlikte konunun ekonomik boyutunu da göz önünde bulundurmalıdırlar. İlaçların ekonomik boyutu özellikle düzenli ve uzun süreli kullanımlarının gerekli olduğu toplumda en sık görülen eklem hastalığı, yaşlılarda en sık görülen kronik hastalıklardan biri ve sakatlığın (disability) ilk sebebi olan osteoartrit (OA) gibi toplumsal ve ekonomik yükü çok olan hastalıklarda çok daha büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç; Bolu ilinde Birinci Basamak sağlık hizmetlerini veren sağlık ocaklarında çalışan hekimlerin Kasım 2002 ayı içinde OA tanısı koydukları hastaların sosyodemografik özelliklerini, bu hastalar için reçete etmeye tercih ettikleri ilaçları ve yazılan ilaçların maliyetlerini ortaya koymaktır. Çalışma sonunda elde edilecek verilerden yararlanarak, OA tanısı ile yazılan reçetelerin maliyetlerinin il bazında tahmini ile artması olası bu maliyetlerin azaltılmasına yönelik öneriler geliştirmeye katkıda bulunmaktır. Bolu ili sağlık ocaklarındaki hekimler tarafından OA tanısı konulan 507 hastanın için yazılan ilaçlar 'Akılcı İlaç Kullanımının Geliştirilmesi' çalışmaları için hazırlanan otokarbonlu "Hasta Poliklinik Defterleri'nden derlenerek ATC sınıflamasına göre hastaların sosyodemografik özellikleri ve reçetelerin maliyetleri açısından değerlendirilmiştir. ^ 164'ü erkek, 343'Ü kadın 507 hastanın yaş ortalamaları 62,06±1 1,997 tür. Hastalara toplam 1.047 kalem ilaç yazılmış olup reçete başı ortalama ilaç kalem sayısı 2,07±0,954'tür. Bu ilaçların yaklaşık %25'ini 242 kalem ilaç sayısıyla M01AH, Coxibler grubu oluşturmuştur.503 reçetenin maliyetleri değerlendirildiğinde günlük tedavi maliyeti ortalama 2.443.360±1. 779.726 TL, reçete başı ortalama maliyet ise 30.882.500±20.178.240 TL bulunmuştur. Hastaların sosyal güvencelerine göre reçete maliyetleri arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuştur (p=0,007; p=0,001). Bu farklılık gruplar arasında SSK'lılara en az sayıda pahalı ilacın yazılmasından kaynaklanmaktadır. Hekimlerin OA tedavisi için tercih ettikleri ilaçların literatürde yer alan ilk tercihten (asetaminofen) farklı olduğu, yazılan ilaçların hastaların sosyal güvencelerine göre değiştiği ve ilaç maliyetlerinin hekimlerin ilaç tercihlerinde öncelikli olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
-71 ABSTRACT Using the resources in a most productive way is important not only for the individuals but also for the society. Increasing share of drugs within the total health expenditures and for 2000 reaching one third of the Turkey's health expenditures increases the responsibilities of the physicians also. Because of this physicians while prescribing drugs have to consider the economic dimension of the topic. Economic side of the drugs are especially important in chronic diseases like osteoarthritis -most common disease of joints, one of the most common chronic disease in elderly and the first reason of disability- as their social and economic burden is high. The objective of the study was to determine the socioderpcgrafic characteristics of patients, prescription preference and cost of prescriptions written by the physicians working in primary health centers in Bolu in November 2002. By the help of the evidences related to the cost of the prescriptions for the province found within the study try to develop proposals to decrease the burden of their cost. 507 osteoarthritis patients' precriptions written by the physicians working in primary health centers of Bolu are evaluated via“Patient Policlinic Registration Notebooks”that is designed as with autocarbon form for“Rational Drug Use Development”studies. The evaluation of prescriptions include their cost and sociodemographic characteristics of the patients they are written for. 507 patients, 164 of them were male and 343 were female with average age 62.06±1 1.997. Total number of drugs determined as 1,047, and average number of drugs per prescription was 2.07±0.954. Nearly 25% of them with 242 item were in M01AH ATC group that are named as COX-2 selectif inhibitors. As a result of evaluation of cost of 503 prescriptions medical treatment cost per day was calculated as 2,443,360+1,779,726 TL while cost per prescription was calculated as 30,882,500±20, 178,240 TL. Cost of prescriptions are found statisticallyexpressive for their social securities (p=0.007; p=0.001). Minimum prescriptions for the most expensive drugs are written for SSK members. It is found that physicians drug preference for osteoarthritis treatment differnet from literature suggestions (acetaminophen), prescribed drugs changed according to patients' social securities, and cost of drugs was not considered as precedence in physicians preferences.