Van yatılı ilköğretim bölge okullarında (Yibo) okul sağlığı uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of the school health applications in boarding primary district schools of Van
  1. Tez No: 157291
  2. Yazar: ÇAĞLA YİĞİTBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Okul sağlığı uygulamaları, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu. 90, Boarding primary district schools, school health applications. 91
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yiğitbaş Ç, Van Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında (YİBO) okul sağlığı uygulamalarının değerlendirilmesi, YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2003. Çalışmanın amacı; Van İli Yatılı İlköğretim Bölge Okullarındaki (YİBO) okul sağlığı uygulamalarım değerlendirmek, gereksinimleri belirlemek, çalışmanın sonuç ve önerilerini yetkili birimlere iletmek, iyileştirmede çözümün bir parçası olmaktır. Çalışma, Van'daki 13 Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda gerçekleştirilmiştir. Örneklerin grubu da evrenin tümü olmuştur. Okul sağlığı uygulamaları içinde yer alan koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici uygulamalar değerlendirilmiştir. Çalışma tanımlayıcı olarak planlanmış olup gözlem, yüz yüze görüşme ve anket formu kullanılarak, kasım 2002-ocak 2003 tarihleri arasında yapılmıştır. Tüm okulların bağlı bulunduğu kuruluşlardan yazılı ve sözlü izinler alınmıştır. Çalışmada iki tür anket formu kullanılmıştır. Formlardan bir tanesi okul idarecilerine uygulanan formdur. Diğer form araştırıcının gözlemlerini yansıtır sorulara cevap verecek tarzda oluşturulmuştur. Van YİBO'lannda okuyan öğrencilerin (7360 kişi) %13.3'ü kız, %86.7'si erkektir. Çalışma kapsamındaki okullardan %53.8'inde eğitim alanlarının sağlık koşullarına uygun olduğu, %46.2'sinde uygun olmadığı görülmüştür. Beslenme üniteleri uygun olan okul oram %7.7, uygun olmayan okul oram %76.9, kısmen uygun olan okul oram %15.4 olarak bulunmuştur. Yatakhane koşullan da (aydınlanma, güneş görme, oda kapasitesi, yatak takımlarının temizliği, değiştirilme sıklığı vb.) değişen oranlarda yetersiz bulunmuştur. YİBO'lardaki banyoların %23.1 oranında duş şeklinde, %76.9 oranında geleneksel hamam şeklinde olduğu görülmüştür. Okullardan %53.8'inde bir sağlık personeli (hemşire) olduğu, %46.2'sinde hiçbir sağlık personelinin bulunmadığı görülmüştür. Sağlık personeli bulunan okullar ile sağlık personeli bulunmayan okullar arasında okul sağlığı uygulamalarında (kayıtta/periyodik muayene, sağlık taramaları, sağlık eğitimleri, fiziksel koşulların sağlanması vb.) istatistiksel açısından anlamlı farklar elde edilememiştir (p>0.05). Sağlığı geliştirmek için öncelikle yapılması gerekenin bu okullarda yeterli sağlık personeli bulundurulması olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Yiğitbaş, Ç, Evaluation of the school health applications in boarding primary district schools of Van, The University of Yüzüncü Yd, Institute of Health Sciences, Department of Public Health, Master Thesis, Van, 2003. The purpose of this study is to evaluate the school health applications, to determine the necessary requirements, to submit the results and recommendations of this study to the authorized institutions and to contribute in sharing the problems associated with the way of resolutions in the boarding primary district schools in Van. The study was carried out in the thirteen boarding primary district schools in Van province. All of the schools were subjected as a case study. Applications concerning the protection, treatment and rehabilitation which form part of the school health programs were evaluated. The study was planned and conducted on the basis of observations, personal interviews and evaluation of the questionary (poll) forms during November 2002 and January, 2003. Written and oral permissions were obtained from the organizations which are responsible for the schools investigated. Two types of questionary forms were used in this investigation. One of the questionaries is directed to the administrators of the schools. The other questionary was organized in a way that would reflect the observations of the investigator as well. The boarding primary district schools of Van accommodate 7360 students as a whole, 13.3 percent of which are female and the remaining 86.7 percent are male. Of the investigated schools, 53.8 percent of the educational places are found to have equipped with suitable health conditions, whereas 46.2 percent appers to be not suitable.The ratio of schools which had suitable feeding units were 7.7 percent, but the ones without suitable units were 15.4 percent. Boarding house conditions, such as lighting of the rooms, amount of sunless conditions, cleanness and changing frequency of the bed clothes, were found to be insufficient at various ratios. It is observed that 23.1 percent of the bathroom facilities of the boarding primary district schools were equipped with showers, but the remaining 76.9 percent were of traditional bathhouse type. The amount of schools with health personnel (nurse) was 53.8 percent, whereas ratio of the schools without any health personnel were 46.2 percent. In comparing the school health applications between the schools with and without health personnel, no significant statistical differences (p greater than 0.05) were noted. In conclusion it is suggested that a sufficient number of health personnel should be employed in these schools in order to faciliate better health conditions.