Muradiye Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 15-49 yaş grubu kadınların üreme sağlığı ve doğurganlık konusundaki bilgi ve tutumları, Edirne 2003
Knowledge and attitudes of 15-49 aged women living in Muradiye Health Unit District about reproductive health and fertility, Edirne 2003
  1. Tez No: 157297
  2. Yazar: HÜLYA BEYZADEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP EKUKLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Romans, Fertility, Antenatal Care, Postnatal Care, Pregnancy, Reproductive Health 104
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Bu çalışma, Edirne il Merkezi Muradiye Sağlık Ocağı Bölgesi 15-49 yaş grubu kadınların, doğurganlığı etkileyen etmenlerle gebelik, doğum öncesi bakım, doğum ve doğum sonrası bakım değişkenlerini irdelemek ve elde edilen verilerden yararlanılarak, nitelik ve nicelik olarak üreme sağlığı kapsamında daha iyi sağlık hizmeti verilmesi için öneriler geliştirerek bölgesel sağlık planlaması çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından yapılmıştır. Araştırma; tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır. Veriler ulaşılabilen 3737 kadınla yüzyüze görüşülerek elde edilmiştir. Veriler MİNİTAB-R 13 programı ile t testi, Ki-Kare testleri uygulanarak değerlendirilmiştir. Çoklu analizlerde Logistik Regresyon kullanılmıştır. Üçte birini Romanların oluşturduğu tüm katılımcıların % 66'sı ilkokul ve altı eğitim düzeyindedir. Çoğu Yeşil Kart olmak üzere % 88'i sağlık güvencesine sahiptir. Ortalama evlenme yaşı 19.3±3.4 yıldır. Kadınların % 56'sı adölesan yaşta evlenmiştir. Romanların % 15.5'i 10-14 yaşlarında evlenmişlerdir, ilk gebelik yaşı ortalaması 20.3±3.4'tür (min.12- maks.38). 45-49 yaş grubu kadınların ortalama 2.5 yaşayan çocuğu varken, ortalama canlı doğum sayısı 2.7'dir. Kadınların % 17'si idealinden fazla sayıda çocuk sahibidir ve % 36'sı 2 yıldan daha kısa aralıkla doğum yapmıştır. Kadınların % 13.7'si kendiliğinden, % 21.4'ü isteyerek ve % 1.2'si tıbbi düşük yaşamıştır. Kadınların % 98.2'si en az bir modern aile planlaması yöntemi bilmektedir. Araştırma sırasında modern aile planlaması yöntemi kullanım % 74.8, geri çekme yöntemi kullanımı % 25'dir. Son bir yılda canlı doğum yapan kadınların % 88'i en az bir kez doğum öncesi bakım almıştır. Kadınlar doğum öncesi bakım hizmetini daha çok kamu sağlık kuruluşlarından ve hekimden almışlardır. Ortanca doğum öncesi bakım alma sayısı 7, ortanca ilk bakım zaman» gebeliğin 8. haftasıdır. Kadınların % 58.4'ü yeterli doğum öncesi bakım almıştır. Bu oran çocuk sayısı arttıkça ve eğitim düzeyi düştükçe azalmaktadır. Son bir yılda canlı doğum yapan- 101kadınların tamamına yakını hastanede doğum yapmışlardır. Doğumların büyük bölümü kamu hastanelerinde yapılmıştır (% 93). Sezaryenle doğum oranı % 43'tür. Kadınların büyük bölümü (% 98.4) en az bir kez doğum sonrası bakım almıştır. Doğum sonrası bakım için daha fazla kamu sağlık kuruluşları kullanılmış ve daha çok hekimden doğum sonrası bakım alınmıştır. Romanlar hem daha az sayıda hem de daha az nitelikte doğum sonrası bakım almışlardır. Kadınların eğitimi, sosyoekonomik düzeyleri ve etnisite üreme sağlığı düzeylerinde ve hizmet alımında belirleyici konumdadır. Romanların eğitim ve gelir düzeyi bakımından dezavantajlı olması doğurganlık düzeylerine belirgin olarak yansımıştır. Bölge kadınlarının güçlendirilmesi, eğitilmesi ve statüsünün yükseltilmesi gerekir. Üreme sağlığı hizmet sunumunda dezavantajlı grup olan Romanlara öncelik verilmelidir. Alt yapı ve personel bakımından Sağlık Ocağı'nı güçlendirilerek, sektörlerarası işbirliği içinde daha nitelikli hizmet verilmesinin sağlanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Roman, Üreme Sağlığı, Doğum öncesi Bakım, Doğurganlık, Doğum, Doğum Sonrası Bakım. 102
Özet (Çeviri)
KNOWLEDGE AND ATTITUDES OF 15-49 AGED WOMEN LIVING IN MURADİYE HEALTH UNIT DISTRICT ABOUT REPRODUCTIVE HEALTH AND FERTILITY, EDİRNE 2003 SUMMARY The aim of this study is to collect data on subjects such fertility, natal, prenatal and postnatal care services in Muradiye Health Unit District. And to scrutinise these variables in order to suggest some strategies for improving quality and quantity of reproductive health services. This is a descriptive, cross-sectional study. Data was collected from 3737 15-49 ages women by interviewing face to face. Chi-square analysis and logistic regression analysis was conducted by using MINITAB-R 13. One of the third of participants are Romans and 66 % of them in primary and lower education level. 88 % of them have health insurance and most of them have green cards. Mean marriage age is 19.3±3.4 year. 56 % of women have married in adolescence. 15.5 % of Romans have married at 10-14 ages. The mean first pregnancy age 20.3±34 (min.12-max.38). While women at 45-49 ages had 2.5 living children, mean of live births is 2.7. 17 % of women have more children than ideal and 36 % them have short birth intervals. 13.7 % of women have spontaneous, 21.4 % have induced and 1.2% have medical abortions. 98.2 % of them know at least one contraceptive method. During the research 74.8 % of them were using modern methods and 25 % of them were using withdrawal. 88 % of women who have live births during the last year have at least on time antenatal care visit. Most of the women received antenatal care from public sector and from doctors the median of antenatal care visits is 7 and median of first antenatal care receiving time is 8th week of pregnancy 58.4 % of women have received 103sufficient antenatal care. This rate is decreasing with increasing the number of children and decreasing of education level. All of the babies were delivered in hospitals at last year. Most of deliveries were done in public hospitals and with the assistance of a health professional (93 %, 99 %) Most of women have had at least one time postnatal care (98.4 %). The quality and' quantity of postnatal care is lower in Romans than others. Ethnicity, education and socioeconomic status of women determines the reproductive health status of them. To be disadvantaged in education and in come, is directly reflected to fertility of Romans. Women in Muradiye District must be educated and supported for increasing their status. And the quality of services in Health Care Units must be increased by strengthening the infrastructure of them with intersectional cooperation.