Ümraniye sağlık eğitim ve araştırma bölgesi'ndeki kadınların mesigyna hakkındaki düşünce ve deneyimlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 157296
  2. Yazar: AKTAN KARAHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SİBEL KALAÇA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Mesigyna, memnuniyet, aile planlaması, Ümraniye, Mesigyna, satisfaction, family planning, Ümraniye II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Amaç: Kalitatif tipteki bu araştırmanın amacı; Mesigyna kullanmış kadınların genel özelliklerinin ve yöntemi tercihini, devamını ve bırakmasını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Gereç Yöntem: Bu araştırma temel olarak kalitatif olmakla birlikte, kantitatif verilere de yer verilmiştir. İlk aşamada Ümraniye Sağlık Eğitim ve Araştırma Bölgesindeki 13 sağlık ocağından 1997-2003 yılları arasında Mesigyna kullanmış kadınlara ait kantitatif veriler toplanmış ve SPSS' de değerlendirilmiştir. İkinci bölümde de Ümraniye Merkez Sağlık Ocağı kayıtlarından son 1 yılda Mesigyna kullanmakta ve bırakmış olan 33 kadınla görüşülmüştür. Toplam 8 odak grup görüşmesi yapılmış ve tema analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kantitatif verilerden Mesigyna kullanmış kadınların genel özellikleri hakkında bilgi edinilmiştir. Bu kadınlar genellikle 25-29 yaşlarında, ilkokul mezunu ve 2 çocuklu ev hanımlarıdır. Mesigyna' dan önce en sık kullandıkları yöntem geri çekmedir. İkinci sırada da Depo- provera gelmektedir. Odak grup görüşmelerinde kadınların yöntemi tercihinde ve devamında yöntemin etkililiği ve kullanım kolaylığı en önemli faktör olarak ortaya çıkmışsa da yöntemin maliyeti hem kullanıcılar hem de bırakmışlar tarafından en sıklıkla üzerinde konuşulan konu olmuştur. Kadınlar bu yöntemin devlet tarafından sağlık ocaklarından verilmesini istemektedir. Aile planlaması hizmetlerinden memnuniyet ve danışmanlığın niteliği de yönteme devamı etkileyen önemli faktörlerdir. Yöntemi en sık bırakma nedenleri maliyettir. Diğer nedenler ise adet miktarının azalması, diğer yan etkiler, söylentiler ve eşlerin tutumudur. Sonuç: Mesignayı halen kullanmakta olan kadınlar ve bırakmış olanlar genel olarak yöntemden memnun olmakla beraber maliyetinden şikayetçi olmuştur. Devlet tarafından karşılanması halinde bırakmış olanların da çoğunun yönteme geri döneceği anlaşılmıştır. Böylesine memnun oldukları, etkili ve kullanımı kolay bir yöntemin daha kolay ulaşılabilir ve yaygın hale getirilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: The aim of this qualitative research is to identify Mesigyna users' sociodemografic characteristics and the factors behind choosing, continiuing and leaving this method. Design: Altough this is a qualitative study it contains a quantitative component which depends on collecting data of Mesigyna ever users from 13 public family planning clinics at Ümraniye Health District and analysed at SPSS. At qualitative component, 17 discontiuars and 16 continuars of 8 focus grup discussions were held and analysed by themes. Results: The profile of Mesigyna ever users are at the age of 25-29, a education level of primary school and houseviwes with 2 children. The method before Mesigyna was mostly withdrawal, then Depo- Provera. Altough the women attending to the focus groups mostly satisfied from the method because of effectiveness and easy usage,.both continuars and discontinuars complain about the cost of the method. Women want this method be free of charge such as other contraceptive methods provided at public family planning clinics. The quality of family planning services and councelling also effects womens acceptabilty and continuing of this method. The most reason to discontinue this method is the cost of the method. Following reasons are menstrual problems, other side effects, rumors and the attitude of husbands. Conclusion: The cost of the method is the most important problem about this method so that must to be solved the first. The government must take the responsibility of providing this method free at public sector so that such an effective and easy usage method can be used more widely.