Uludağ Üniverstesi öğrencilerinde anksiye görülme sıklığı ve sosyo-demografik özellikleri ile karşılaştırılması
The anxiety freguency seen in Uludağ University students and its comparison with their socio-demographic characteristics
- Tez No: 157306
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMEL İRGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: University students, anxiety, Spielberger. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinde anksiyete görülme sıklığının bulunması ve sosyodemografîk özellikleriyle karşılaştırılması, anksiyete bulgularının predispozan ve etyolojik faktörlerin saptanması, anksiyete değerlerine göre hangi sorunların öncelikli olduğu, sorunlarla başa çıkma yöntemleri, diğer toplum grupları ile karşılaştırılmaları, çeşitli epidemiolojik çalışmalara kaynak olması, sorunların çözümüne ışık tutma amacıyla yapılmıştır. Araştırma için öğrenciler öncelikle tabakalama yöntemi ile daha sonra da rastgele örneklem yöntemi ile seçilmişlerdir. 4850 öğrenci araştırmaya alınmıştır. Öğrencilere sosyodemografîk özelliklerini içeren ve Spielberger'in Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanterini içeren anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya alman öğrencilerin 1598 'inin (% 29,6) durumluk kaygı puanlan ve 1993'ünün (% 36,7) sürekli kaygı puanlan patolojik olarak kabul edilen 45 puanın üzerinde bulunmuştur. Kız öğrencilerin, daha büyük yaştaki öğrencilerin, en uzun yaşadıklan yer, ilçe ve köy olan, 2 yıllık meslek yüksek okulunda okuyan, ailesinin ekonomik düzeyi düşük olan, aylık gelirinin ihtiyacı karşılamadığını belirten, yurt vb. yerlerde kalan, aile ilişkisi kötü olan, ailesinin tutumu ilgisiz olan, kronik hastalığı olan, psikiatrik hastalık geçirmiş, yakınlarında psikiatrik hastalık geçirmiş kimse olan, dersleri anlamakta zorluk çeken, üniversite yaşamına uyum güçlüğü çeken, okuduğu okuldan memnun olmayan, karşı cins arkadaşı olmayan, bir veya daha fazla hobisi olan, ilaç giderleri karşılanmayan, en önemli sorunu kız erkek arkadaşlığı olan, sorunlannı kimse ile paylaşmayan, sorunlanna çözüm bulamayan, sorunlannı çözümlemede kendini yeterli bulmayan öğrencilerin hem durumluk, hem sürekli kaygı puanlan diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin kaygı düzeylerinin diğer gruplardan daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuş, üniversite öğrencilerine daha fazla ilgi ve önem verilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Anahtar Sözcükler; üniversite öğrencileri, anksiyete, Spielberger. n
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Anxiety Frequency Seen in Uludağ University Students and its Comparison With Their Socio-Demographic Characteristics This study have been done to reveal the anxiety prevalence at Uludağ University students, to decide etiologic factors and predisposal findings of anxiety, which problems are prior according to anxiety values, the methods of the solving the problems and to aim the guidance and to light the solving the problems and to be the source of epidemiologic studying and to compare with other social groups. The subjects are chosen first with the classification method and then with random sampling method. 4850 students are included in the study. To students, priory the investigation at which sociodemographic characteristics are questioned, later investigation including Spielberger's state and trait inventory are given. The gathered data are evaluated by using SPSS statistical programme. State Anxiety scores of 1598 (29,6 %) students and Trait Anxiety scores of 1993 (36,7 %) students are above 45 which is accepted pathologically. Both State and Trait Anxiety scores of the students who are female, have been living in towns and villages, have been attending to 2 year- Vocational Schools, belong to families with low income, state that their monthly income is not enough for the expanses, stay in dormitories etc., have problems with their parents, have indifferent parents, have chronic illnesses, had psychological illnesses, have psychologically ill relatives, have problems in understanding the lessons, have problems in adaptation to the university life, are not satisfied with the school they are attending, do not have boy/girl friends, have one or more hobbies, are not paid for their medicine expanses, have their boy/girl friends as their major problem, do not share their problems with anyone, are not able to find solutions to their problems, do not consider themselves competent in solving the problems, are statistically significant when compared with other groups. In the study, it is seen that the anxiety levels of Uludağ University students are higher than other groups and that it is necessary to give more importance and care to the university students.