Trombofili veya preeklampsi vakalı göbek kordonlarındaki makrofajların, sayı ve dağılımlarının CD44 ve CD68 monoklonal antikorları kullanılarak incelenmesi ve normalle karşılaştırılması: Işık mikroskobu düzeyinde immunohistokimyasal çalışma
  1. Tez No: 157311
  2. Yazar: AYŞEGÜL NAZİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR ÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Göbek kordonu, Wharton jeli, makrofaj, trombofili, koagulopati, CD44, CD68, APS, protein C eksikliği, protein S eksikliği, Factor V leiden mutasyonu, preeklampsi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET NAZİKOĞLU, A, Trombofili veya preeklampsi yakalı göbek kordonlarındaki makrofajlarm, sayı ve dağılımlarının, CD44 ve CD68 monoklonal antikorları kullanılarak immunohistokimyasal incelenmesi ve normalle karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanlık Tezi. Ankara, 2004. Göbek kordonu, anne ile fetus arasında madde geçişinin olaylandığı bir bağlantı yolu olarak değerlendirilmesine karşın, çeşitli maternal patolojilerde özellikle moleküler yapısı açısından ne yönde etkilendiği konusunda somut veriler bulunmamaktadır. Bu çalışma özellikle bu bölgede daha önce yeterince tanımlanmamış makrofajları daha iyi tanımlayabilmek ve çeşitli patolojik durumlarda bölgede hücresel yanıt değişiklikleri olup olmadığını göstermek amacıyla planlanmıştır. Farklı trombofili vakaları ve preeklampsi vakalı gebelerin göbek kordonlarındaki Wharton jelinin CD44 ve CD68 (+) hücre dağılımlarının ve sayılarının incelenmesi ve normal gebelerdekilerle karşılaştırılarak, göbek kordonunun işlevi hakkında bir yoruma varılmaya çalışılmıştır. Elde edilen verilerle, göbek kordonunda makrofajlarm tanımı yapılarak, dağılım biçimleri ve belli patolojik durumlardaki sayı artışları ve lokalizasyon değişiklikleri tanımlanmıştır. CD68 (PG-M1) klonu ile yapılan boyamalarda Wharton jölesi içerisinde yaygın ve kontrol grubuna oranla tüm hastalık gruplarında, genel ve düşük düzeyde bir artış saptanmıştır. Daha az spesifik olduğu bilinen CD68 (KP1) klonu ile yapılan boyamalarda pozitif hücre sayısı CD68 (PG-M1) klonuna oranla çok daha fazla ve özellikle damar çevrelerinde lokalize olarak saptanmıştır. Bu hücrelerden bazıları çekirdekleri loblu lökositler (nötrofil benzeri), olarak değerlendirilmiştir. Oto-immünite mekanizmalarında önemli rolü olduğu bilinen CD44 antijenini eksprese eden hücrelerin, özellikle oto-immün kökenli patolojiler ve preeklampsi grubundaki aşın artışı gösterilmiştir. Bu artış özellikle damar çevrelerinde lokalize olarak izlenmiştir. Plasentada rastlanmayan bu artışın, neden göbek kordonunda bu kadar belirgin olduğu sorusu ortaya çıkmıştır. Bu artış koruyucu bir mekanizma mıdır, yoksa fetusta oluşacak patolojilerin başlangıcını oluşturan bir artış mıdır gibi soruların cevaplandırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. İleri çalışmalarda yapılacak çift boyama yöntemleriyle, bu üç antikorun ortak ekspresyonlannın da gösterilmesi planmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT NAZİKO?LU, A, Immunohistochemical analysis of the number and dispersion of the macrophages by CD44 and CD68 monoclonal antibodies, in normal or thrombophilia and preeclampsia complicated pregnancies. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Histology and Embriyology, Ankara, 2004. The umbilical cord is the route of connection between the mother and the fetus, but there is not enough data about its function in maternal pathologies. This study is planned to define the macrophages of the umbilical cord and to demonstrate their dispersion pattern in normal and pathologic conditions. By immunohistochemical analysis of the number and dispersion of the macrophages by CD44 and CD68 monoclonal antibodies, in normal or thrombophilia and preeclampsia complicated pregnancies, we aimed to obtain some data about the function of the umbilical cord. Using immunohistochemical analysis by CD68 (PG-M1) antibody, a diffuse and mild increase in cellular reactivity is demonstrated in the Wharton's jelly. However with immunohistochemical analysis by a less specific clone called CD68 (KP1), an increased and localized cellular reactivity is demonstrated. These reactive cells were especially located around the vessels and some of them were leucocyte- like (neutrophil-like) cells. Immunohistochemical analysis by CD44 antibody which is known to be related to the auto-immune mechanisms, especially the auto-immune and preeclampsia group demonstrate greatly increased reactivity. The increased reactive cells were especially located around the vessels. This data raises questions about the mechanism of this increase and more studies should be done on the subject. Also we need to carry out some double-staining analysis with these antibodies to demonstrate their relationship. and common expression. Keywords :Umbilical cord, Wharton's jelly, macrophage, thrombophilia, coagulopathy, CD44, CD68, APS, protein C insufficiency, protein S insufficiency, Factor V leiden mutation, preeclampsia. Supported by HUTF 02. T08. 101. 004