Tekrarlayan gebelik kaybı nedeni ile daha önce tetkik edilip, MTHFR gen polimorfizmi tespit edilen folik asit veya düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisi alan hastaların gebeliklerinin ve gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi
The effect of low molecular weight heparin or oral folic acid on pregnancy outcomes in patients with recurrent pregnancy loss and MTHFR mutations
- Tez No: 393862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TUNCAY ÖZGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan gebelik kaybı, MTHFR polimorfizmi, DMAH, folik asit, Recurrent pregnancy loss, MTHFR polymorphism, LMWH, folic acid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: İki veya daha fazla tekrarlayan gebelik kaybı olan ve MTHFR gen poliformizmine sahip gebelerde, folik asit ve düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisinin gebelik ve gebelik sonuçlarına olan etkilerini araştırmaktır. Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmaya Ağustos 2013- Ocak 2014 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümü gebe polikliniğine ve prenatal tanı ünitesine başvuran daha önce iki veya daha fazla gebelik kaybı ve MTFHR C667T ve A1298C polimorfizmleri bulunan gebeler ve tekrarlayan gebelik kaybı nedeni ile folik asit veya düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisi alan olgular çalışmaya dahil edildi. Tekrarlayan gebelik kaybı nedeni ile gebelik öncesi yapılan tetkiklerinde HSG'de veya histereskopide uterin anomali, MTHFR mutasyonu dışındaki genetik trombofili faktörleri olanlar, lupus antikoagülan ve antifosfolipit antikor pozitifliği, maternal paternal veya abort materyalinde kromozon anomalisi olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Bu olgular içinden gebeliklerinin ilk 7 haftası içinde DMAH tedavisi başlanan hastalar heparin grubu, sadece folik asit tedavisi alanlar folik asit grubu olarak gruplandırıldı. DMAH veya folik asit tedavisi başlanan hastaların gebelikleri süresince ortaya çıkan antepartum kanama, abortus durumu ve haftası, ablasyo plasenta, preeklampsi, DVT, emboli oluşumu, intrauterin büyüme kısıtlılığı, intrauterin ölüm, canlı doğum, doğum haftası, doğum şekli, doğum sonrası kanama, postpartum DVT/emboli gelişimi gibi obstetrik sonuçları takip edildi. Grupların demografik özellikleri, obstetrik ve perinatal sonuçları prospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: DMAH grubunda 49 gebe, folik asit grubunda ise 40 gebe çalışmaya alınmıştır. DMAH grubundaki hastaların yaş ortalaması 27, folik asit grubunda ise 26,5 olarak saptandı. DMAH kullanan gebelerin 10'unda (%20.4) 1.trimester kayıp meydana gelirken, folik asit kullanan gebelerin 9'unda (% 22.5) 1.trimester kayıp izlenmiştir (p=1.00). Çalışmaya alınan hastalardan hiçbirinde ikinci ve üçüncü trimesterde gebelik kaybı olmadı. DMAH kullanan gebe grubunda 3 tane ikiz gebelik, folik asit kullanan grupta bir tane ikiz gebelik saptandı. DMAH kullanan hastalarda 39 tanesi (%79.6), folik asit kullananlardan ise 31 tanesinde (%77.5) gebelik canlı doğum ile sonuçlandı (p=1,00). Her iki grupta gebelikte preeklampsi, İUGG, doğum sonrası DVT, postpartum kanama sıklığı açısından anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta da yenidoğanların doğum kiloları arasında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Tekrarlayan gebelik kaybı ve daha önceki gebelik komplikasyonları nedeni ile tetkik edilen ve MTHFR mutasyonu saptanan hastalarda tedavide DMAH tedavisine göre, oral folik asitin kullanım kolaylığı ve düşük maliyet avantajları bulunduğundan, oral folik asit tedavisi tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the study was to evaluate the effect of low molecular weight heparin (LMWH) of oral folic acid treatment on pregnancy outcomes in patients with recurrent pregnancy loss and MTHFR mutations. Materials and Methods: The present study was conducted to the pregnants, having two or more previously pregnancy loss and MTHFR C667T and A1298C polymorphisms. Before admission, the patients were started folic acid or low molecular weight heparin therapy because of recurrent pregnancy loss, applying to the Faculty of Medicine, pregnancy outpatient clinic and prenatal diagnosis unit of Department of Obstetrics and Gynecology at Erciyes University in August 2013- January 2014. Before pregnancy the patients were evaluated due to recurrent pregnancy loss. Patients with uterine anomalies diagnosed with HSG or hysteroscopy, other genetic thrombophilia factors except MTHFR mutation, lupus anticoagulant and antiphospholipid antibody positivity, maternal, paternal or abortion material with chromosome abnormalities, were excluded from the study.The patients were grouped into two as LMWH group, starting the LMWH treatment within the first 7 weeks of pregnancy, and the folic acid group, only folic acid were supplemented. Obstetric outcomes of the patients of pregnancy, LMWH or folic acid therapy was started, such as during emerging antepartum hemorrhage, abortion status and weeks, placental abruption, preeclampsia, deep venous thrombosis, embolism formation, intrauterine growth restriction, fetal death, live birth, gestational age, mode of delivery, postpartum hemorrhage, postpartum deep venous thrombosis / embolism were followed. Demographic characteristics of the groups, obstetric and perinatal outcomes were examined prospectively. Results: In the LMWH group, 49 women, and 40 pregnant women in the folic acid group were included. The mean age of patients in the LMWH group was 27, and 26.5 in the folic acid group. LMWH use of 10 pregnant women 's in (20.4%) is the loss 1.trimest unfold, pregnant women using folic acid that 9 in (22.5%) were followed 1.trimest lost (p = 1.00). None of the patients in the study have the second and third trimesters of pregnancy loss. 3 twins were detected in pregnant group with LMWH use, one twin was detected in the group using folic acid. LMWH use in patients 39 of them (79.6%), while the use of folic acid, 31 of them (77.5%) pregnancies resulted in live births (p = 1.00). In both groups during pregnancy, there was no significant difference in the incidence of preeclampsia, IUGR, postpartum DVT and postpartum hemorrhage. Statistically there were no significant difference between the birth weight of the infants in both groups. Conclusions: In the treatment of patients having recurrent pregnancy loss together with MTHFR mutations, the coice of treatment should be oral folic acid intead of LMWH. because oral folic acid has the advantages of ease of use and lower cost.