Gebelikte serbest protein S değerlerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkisi
Free protein S level nomogram and association and pregnancy complications in pregnancy
  1. Tez No: 194139
  2. Yazar: AHMET BAŞARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombofili, herediter trombofii, serbest protein S, protein Seksikliği, antikoagülasyon, ampirik tedavi, preeklampsi, abruptio placenta, nomogram, Thrombophilia, hereditary thrombophilia, protein S deficiency, freeprotein S, anticoagulation, treatment, preeclampsia, abruptio placenta, nomogram
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
iiiÖZETBaşaran, A., Gebelikte Serbest Protein S Değerlerinin Nomogramı Ve GebelikKomplikasyonları İle İlişkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, KadınHastalıkları ve Doğum Tezi, 2006.Ölü doğum, ciddi intrauterin gelişme kısıtlılığı (3 persentil altı), abruptio placenta,erken başlangıçlı ve ciddi preeklampsi tüm gebeliklerin %0.2-3 kadarında görülür veperinatal morbidite ve mortalitenin en önemli sebeplerini oluşturmaktadır. Yapılanaraştırmalarda bu tip komplikasyonların görüldüğü gebelerin büyük kısmında alttayatan sebebin kazanılmış veya herediter trombofili olduğu birçok retrospektifçalışmada gösterilmiştir. Ayrıca mutasyon olmasına rağmen komplikasyongelişmeyen gebeliklerin olması nihai sonuçta başka faktörlerin de rol oynadığınıdüşündürmektedir. Gebelik sırasında endojen anti-koagülan faktör düzeylerindedeğişiklikler meydana gelmektedir (protein S düzeyinde ise belirgin düşüş olduğugörülür). Gebelik sırasında total protein S ve serbest protein S düzeylerinde normalkoşullarda meydana gelen düşmenin gebelik sonucuna olan etkisi bilinmemektedir.Bu düşmenin teorik olarak tromboza yatkınlık yarattığı da öne sürülmüştür. Hangideğer ve altında komplikasyonların ortaya çıktığı bilinmediği için ne zaman tedaviyebaşlanacağı da aşikar değildir. Fakat gebeliği sırasında serbest protein S düşüklüğüolan olgulara referans değerin altında ampirik antikoagülan tedavinin başlanmasınıöneren yazarlar da bulunmaktadır. Gebelikte ne miktarda bir düşme olduğununbelirlenmesi, gebelik için bir nomogram geliştirilmesi ve gebelikte meydana gelenserbest protein S düzeyinin komplikasyonlar ile ilişkisi bu çalışmada araştırılmıştır.Bu amaçla 2001-2004 tarihleri arasında ünitemize başvuran ve herhangi bir sebepletrombofili tarama testleri gebeliği sırasında istenilen hastalar çalışmaya dahiledilmiştir (herediter veya akkiz trombofilili olgular çalışma dışı bırakılmıştır).Hastaların bilgileri ve meydana gelen komplikasyonlar retrospektif olarak arşivdahilinde çıkarılmıştır. Veriler SPSS 13 prorgramına girilerek istatistiksel analiziyapılmıştır.Gebelik sırasında serbest protein S değerleri gebelik haftası ile ters orantılıolarak belirgin azalma göstermektedir. Tüm olgulara bakıldığında gebelik sırasındaiv%78.3 oranında referans değerin altında sonuç elde edilmektedir. Bu sebeple gebeliksırasında serbest protein S değeri ölçülmemelidir. Serbest protein S değeri ile gebelikkomplikasyonları arasında SGA ve ablatio placenta hariç ilişki saptanmamıştır. SGAaçısından değerlendirildiğinde serbest protein S bu komplikasyonu predikte etmedeyetersiz kalmaktadır. Ablatio placenta için ise serbest protein S değerleri düştükçekomplikasyonun ortaya çıkma ihtimali azalmaktadır. Bu sebeple protein Sdüzeyindeki azalmanın prediksiyon için kullanılması mümkün değildir, fakat negatifprediktif değerinden faydalanılabilir. Daha önceden ablatio placenta öyküsü olangebelerin risklerini modifiye etmek için kullanılabilir. Bu şekilde bir kullanım içindaha ileri araştırmalara ihtiyaç vardır. Genel olarak bakıldığında ise serbest protein Sile gebelik komplikasyonları arasında güçlü bir ilişkiden bahsetmek mümkünolmadığı için düşük sonuç elde edilen gebelere ampirik anti-koagülan başlanması dauygun bir yaklaşım değildir ve hastalara önerilmemelidir.
Özet (Çeviri)
vİNGİLİZCE ÖZETBaşaran, A., Free Protein S Level Nomogram and Association with PregnancyComplications in Pregnancy, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis inObstetrics & Gynecology , 2006.Still birth, severe intrauterin growth retardation (IUGR; less than 3rd percentile),abruptio placenta, early onset and severe preeclampsia can be seen in 0.2-3% of allpregnancies. These as a group constitute the most important causes of perinatalmortality. When the patients with these types of complications were investigated, theunderlying cause was found to be hereditary or acquired thrombophilia in manyretrospective studies. However, not all patients carrying these mutations developpregnancy complications, so it was thought that there should be other factors thatplay role leading to pregnancy complications. During pregnancy variation occurs inthe levels of endogenous anti-coagulant proteins (protein S levels decreasesignificantly). The effect of physiologic decrease in total and free protein S levelsunder normal circumstances during gestational period on the pregnancy outcome islargely unknown. Theoretically this decrease has been offered to cause apredisposition to thrombosis. Below which value the pregnancy complicationsappear is unknown as is the timing and beginning of treatment. However there arealso authors which advocate treatment in pregnant patients with free protein S levelbelow the reference ranges. For the determination of the amount of decrease andnomogram in pregnancy, and the association between pregnancy complications andfree protein S levels this retrospective study was planned. For this purpose pregnantpatients that admit to out department between years 2001-2004 which had beenordered screening tests for thrombophilia during the gestational period was includedinto the study (patients with hereditary or acquired thrombophilia were excluded).Patient information and pregnancy complications were retrieved from patientrecords. Collected data were entered into SPSS® 13 program and statistical analysiswere performed.During pregnancy free protein S levels decrease significantly with advancinggestational age with an inverse relationship. When all patients were taken intoviaccount 78.3% had a free protein S level below the referance ranges. Due to thisfinding free protein S measurement should not be ordered during pregnancy.Significant association with free protein S levels was only detected for SGA andablatio placenta. When free protein S levels were evaluated for the prediction ofSGA, both the sensitivity and specificity was low. When free protein S levels wereevaluated for the prediction of ablatio placenta, with decreasing levels of protein Sprobability of ablatio placenta also decreases. Due to this decrease in free proteinlevels can not be used to predict ablatio placenta. However its negative predictivevalue might find use in the modification of risk in patients with history of ablationplacenta. But thisprobable clinical use needs further investigation. After statisticalanalysis there was hardly any strong association between free protein S levels andpregnancy complications, for this reason amprical anticaogulant treatment of gravidswith low levels of free protein S should not be recommended.