Kalp yetersizliği hastalarında sol ventrikül sistolik fonksiyonunun değerlendirilmesinde yeni ekokardiyografik yöntemlerin karşılaştırılması
New methods for the left ventricle systolic function evaluation in heart failure patients
  1. Tez No: 157366
  2. Yazar: ONUR AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ESMERAY ACARTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kalp yetersizliği, Sistolik fonksiyon vıı, Echocardiography, Heart failure, Systolic function IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Kalp Yetersizliği Hastalarında Sol Ventrikül Sistolik Fonksiyonunun Değerlendirilmesinde Yeni Ekokardiyografik Yöntemler Sol ventrikül sistolik fonksiyonunun değerlendirilmesi için bir çok yeni yöntem olduğu bilinmektedir. Ancak bu yöntemlerin birbiri ile karşılaştırıldığı bir çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda sistolik fonksiyonu belirleyen Simpson yöntemi, miyokardiyal performans indeksi, mitral annuler sistolik s dalgası ve mitral kaçak akımın dP/dT ölçümleri ile karşılaştırıldı. Dilate kardiyomiyopati tanısı ile izlenen ve lokalize duvar hareket bozukluğu olmayan 40 hasta (27 erkek, 13 kadın, yaş ortalaması 52.5 ± 18.2 yıl) ve 40 sağlıklı kişi (27 erkek, 13 kadın, yaş ortalaması 49.3 ± 10.8 yıl) değerlendirildi. Ekokardiyografik inceleme M-mod, iki boyutlu, nabız (PWD), devamlı dalgalı (CWD) ve doku Doppler yöntemleri kullanılarak yapıldı. Tüm hastaların sol ventrikül (SV) sistol ve diyastol sonu boyutları ve Simpson yöntemi ile ejeksiyon fraksiyonuna (SVEF) bakıldı. Mitral kaçak akımı olan hastalarda bu akım üzerine CWD yerleştirilerek elde edilen akım şeklinden dP/dT değerleri bulundu. Doku Doppler yöntemi ile mitral lateral anulustan sistolik s dalgası ölçüldü. İzovolumetrik kasılma ve gevşeme sürelerinin toplamının sol ventrikül ejeksiyon süresine bölünmesi ile elde edilen sol ventrikül miyokardiyal performans indeksleri, nabız dalgalı Doppler (MPİ) ve doku Doppler yöntemi (MPİm) ile hesaplandı. İstatisliksel yöntem olarak ki-kare, student t testi ve korelasyon analizi kullanıldı. Kardiyomiyopati olan hastalarda kontrol grubuna göre SV sistol ve diyastol sonu çaplan, MPİ ve MPİm artmış bulunurken, SVEF ve doku Doppler sistolik s dalgasının büyüklüğünün anlamlı olarak azaldığı görüldü. Kontrol grubunda mitral kaçak akımı bulunmadığı için bu grupta dP/dT ölçülemedi. Kardiyomiyopati hastalarında Simpson yöntemi ile ölçülen SVEF'u diğer yöntemler ile karşılaştırıldı. Bu yöntemlerden dP/dT değeri (p=0.003, R=0.615), MPİ ve SVEF ile ilişkisi olduğu (p=0.004, R=-0.471), ancak doku Doppler mitral annuler sistolik s dalgasının sol ventrikül fonksiyonunu en iyi belirlediği görüldü (p=0.001, R=0.651). vıKalp yetersizliği olan hastalarda sol ventrikül sistolik fonksiyonunu değerlendirmede nabız dalgalı doku Doppler sistolik Sm dalgasına bakılmasının, mitral yetersizliği dP/dT değerinin, nabız dalgalı Doppler miyokardiyal performans indeksi kullanmanın güvenilir olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT New Methods for the Left Ventricle Systolic Function Evaluation in Heart Failure Patients It is known that there are many new methods for evaluating the left ventricle systolic function. There is no study including the comparison of these methods. The aim of this study was to compare the systolic function evaluation techniques such as Simpson method, myocardial performance index, systolic s wave of the mitral annulus and dP/dT value of the mitral regurgitation. Forty patients (27 men and 13 women, mean age: 52.5 ± 18.2 years) with congestive heart failure without localized wall motion impairment and 40 healthy control subjects (27 men and 13 women, mean age: 49.3 ± 10.8 years) were enrolled in the study. All patients and the controls underwent echocardiographic examination. Echocardiographic evaluation were done with used to M-mod, two dimensional, pulse (PWD), continuous wave (CWD) and tissue Doppler. Left ventricular (LV) end-systole and end-diastole dimensional, LV ejection fraction (LVEF) by uising M-mod and Simpson methods were mesured. Values of the dP/dT were found via CWD that applied to the mitral regurgitant flow. Systolic s waves were measured by the tissue Doppler method. Myocardial performance indexes were measured by the summation of the izovolumetric contraction and relaxation times' division to the left ventricle ejection time. Myocardial performance indexes were calculated with both pulsed wave Doppler (MPİ) and tissue Doppler (MPİm) methods. When the cardiac chamber dimensions, MPI and MPIm were significantly increased, SVEF and tissue Doppler systolic Sm wave were significantly decreased in the patients compared to the controls. Control group subjects had no mitral regurgitation and dP/dT values could not measured. Left ventricular ejection fraction of the heart failure patients calculated by Simpson method compared with other methods. Value of the dP/dT (p=0.003, R=0.615), MPİ (p=0.004, R=-0.471) were related to the LVEF. VlllTissue Doppler systolic Sm wave was the best LVEF determining method (p=0.001, R=0.651). Our results showed that tissue Doppler systolic Sm wave, dP/dT values of the mitral regurgitation and pulsed wave myocardial performance index were reliable methods for the left ventricle systolic function evaluation.