Koroner yavaş akımlı olgularda sol atriyal apendiks akım velositelerinin, transözofajiyal ekokardiyografi ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 157380
  2. Yazar: ALİ MURAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİYAZİ GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: SAA, yavaş koroner akım fenomeni ve transözofajiyal ekokardiyografi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
3. ÖZET Koroner yavaş akım (KYA), anjiyografide koroner arterleri normal olarak değerlendirilen olgularda opak maddenin lümene yavaş dolması ve boşalması ile karakterize bir fenomendir. Bununla birlikte KYA' lı olgularda miyokard infarktüsü ve akut koroner sendrom durumlarının da görülebileceği bildirilmiştir. Diğer taraftan sol atriyal apendiks (SAA) akımları yapısal kalp hastalığı bulunmadığı halde bazı olgularda da düşük bulunabilmekte ve günümüzde bu durumun izahı yapılamamaktadır. Ayrıca bu olgularda sistemik emboli riskinin arttığı bilinmektedir. Yapısal kalp hastalığı olmayan ve akım hızlarının düşük olma sebebinin açıklanamadığı bu iki benzer durum arasında bir ilişkinin olup olmadığı ise araştırılmamıştır. Bu nedenle bu çalışma, yavaş koroner akımlı olgularda SAA'nın düşük olup olmadığını araştırmak amacıyla planlandı. Yavaş koroner akımlı 12' si erkek 15 olgu {(yaş ortalaması: 48.9±10.9(yaş aralığı: 35-70)} ile koroner anjiogramı normal olan 10'u erkek 13 gönüllü olgu {(yaş ortalama 50.8+ 8.5, yaş aralığı: 40-70)} karşılaştırıldı. Kalp kapak hastalığı, atriyal fıbrilasyon, miyokardiyal sistolik fonksiyon bozukluğu ve hipertansiyonu olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Objektif olması için yavaş koroner akım tanısı TİMİ frame sayım metodu kullanılarak yapıldı. Koroner angiogramdan sonraki iki hafta içinde olgulara Transtorasik ve transözofagiyal ekokardiyografi uygulandı. SAA hızlan pulsed Doppler örnek volümü, apendajın 1/3 sol atriyuma yakın kısmına konarak ölçüldü. SAA boşalma hızlan yavaş koroner akımlı hastalarda 22 ile 59 cm/sn gibi dar bir aralıkta ölçüldü. Ortalama SAA maksimum boşalma hızlan koroner yavaş akım profili olan olgularda (35.4± 9 cm/sn) normal kontrol grubundan (93±7.2 cm/sn) istatiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu (PO.0001). Ortalama SAA maksimum dolma hızlan koroner yavaş akım profili olan olgularda (33.9± 7.4 cm/sn) normal kontrol grubuna göre (86.8±17.2 cm/sn) anlamlı olarak daha düşük hesaplandı (PO.0001). Bu çalışmada yavaş koroner akım fenomeni olan olgularda, SAA fonksiyonlarının düşük olabileceği gösterilmiştir. Yapısal bir kalp hastalığı olmadan koroner arter ve SAA içindeki kan akım hızlarının düşük olması, fitopatolojilerinin açıklanabilmesi için daha ileri çalışmaları gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
4.SUMMARY Coronary slow flow (CSF) is a phenomena that characterized by slow filling and emptying of contrast dye to the coronary lumen in cases of normal coronary arteries in angiography.Nonetheless, it was reported that myocardial infarctus and acute coronary syndrome might be seen in patients with CSF.On the other hand, as left atrial appendage (LAA) blood flows may be low in cases without structural cardiac diseases,it still has not been verifed.Additionally, it is known that the risk of systemic emboli was increased in these patients.lt has not been investigated whether or not there was a relationship between these two similar conditions.This study was performed to determine whether LAA was low in subjects with slow coronary flow. To determine whether or not slow coronary flow LAA blood flow velocities, we studied 15 patients {(12 males, mean age: 48.9±10.9 yr,aged between 35-70yr.)} with slow coronary flow and compared 13 volunteer subjects {(10 males, mean age: 50.8±8.5 yr,aged between 40-70yr.)} with normal coronary angiogram.The patients with hypertension, myocardial systolic dysfunction, atrial fibrillation, or valvular heart disease were excluded. The diagnosis of slow coronary flow was accomplished using the TIMI frame count method. Both transthoracic and transesophageal echocardiography were performed within two weeks of the coronary angigogram. The blood flow velocities within the LAA immediately after atrial contraction were obtained by placing a pulsed wave Doppler sample volume inside the proximal third of the LAA. LAA emptying velocities showed a narrow range between 22 and 59 cm/s in patients with slow coronary flow.