Esansiyel hipertansiyonlu bireylerde büyük çaplı arterlerin elastik ve yapısal özelliklerinin spironollakton tedavisi öncesi ve sonrası değerlendirilmesi
Evaluation of elastic and structural properties of large arteries before and after spiranolactone therapy in essential hypertensive patients
- Tez No: 157382
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTAÇ ÖZBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort elastikiyeti, karotis intima-medya kalınlığı, spironolakton 55, Aortic elasticity, carotid intima-media thickness, spironolactone. 56
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Bu çalışmada, aort duvarında kollajen birikimi sonucu oluşan aort sertliği ve hipertansiyonun doğal seyrinde oluşan büyük arter intima-medya tabakasının kalınlaşması üzerinde aldosteron reseptör blokajının etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya evre I-II esansiyel hipertansiyonu olan 49 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrılarak bir gruba (n=25) amlodipin ve spironolakton, diğer gruba (n=24) amlodipin ve plasebo tedavisi başlandı. Hastalar 4 ay takip edildi. Tedavi öncesinde ve tedavi sonrasında kan basıncı değerleri, ekokardiyografik ölçüm parametreleri, karotis intima-medya kalınlıkları iki grup arasında karşılaştırıldı. Takip süresinin sonunda aynı değerler, tedavi öncesi değerler ile karşılaştırıldı. Tedavi sonrası her iki grupta da benzer oranda kan basıncı düşüşü ve sol ventrikül diyastolik fonksiyonunda düzelme gözlendi. Ancak tedavi sonrası aort elastikiyet parametreleri açısından gruplar karşılaştırıldığında, spironolakton grubunda plasebo grubuna kıyasla aort elastikiyetinde belirgin artış görüldü. Her iki grupta da karotis intima-medya kalınlığında istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlenmedi. Aort elastik özelliklerinin kaybı, tedavi edilmediği taktirde kardiyovasküler ve serebrovasküler mortalite ve morbiditeden sorumlu izole sistolik hipertansiyon gelişiminden sorumludur. Aort esnekliğinde azalma hipertansiyon patogenezinde önemli rol oynamaktadır ve bu kısır döngünün kırılmasında spironolaktonun etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF ELASTIC AND STRUCTURAL PROPERTIES OF LARGE ARTERIES BEFORE AND AFTER SPIRANOLACTONE THERAPY IN ESSENTIAL HYPERTENSIVE PATIENTS SUMMARY In this study, we evaluated the specific contribution of aldosterone blockade on aortic stiffness, which is caused by collagen accumulation and the thickening of intima-media layer of large arteries. Forty nine patients with stage I-II essential hypertension received plasebo and amlodipine or spiranolactone and amlodipine for aproximately 4 months. At the end of this period, we compared blood pressures, ecocardiographic measurements, aortic elastic properties and carotid artery intima-media thickness of both groups. At the end of the therapy there was no significant difference by means of blood pressure and left ventricular diastolic function between two groups, however, the aortic elasticity was significantly increased in the spiranolactone group. Carotid intima-media thickness was similar between two groups. If remained untreated, the loss of elastic properties of aorta causes isolated systolic hypertension, which increases cardiovascular mortality and morbidity. The loss of aortic elasticity plays an important role in the pathophysiology of hypertension and we conclude that aldosterone blockade can break down this vicious circle.