Özel spor salonlarında performans değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
  1. Tez No: 157407
  2. Yazar: MİNE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Değerlendirme, Özel Spor Salonları, Performance Evaluation, Private Sport Centers
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Betimsel nitelikte gerçekleştirilen bu araştırmada özel spor salonlarında uygulanmakta olan performans değerlendirme sistemine ilişkin çalışanların görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara'da faaliyet gösteren 26 özel spor salonunda çalışan 43 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Bilgiç (1999) tarafından kurumlarda insan Kaynakları Yönetimi Anlayışını ölçmek için geliştirilen ölçme aracının Performans Değerlendirme Sistemi'ne ilişkin bölümü izin alınarak kullanılmıştır. Likert tipi 38 maddeden oluşan anketin ölçek maddeleri“ tamamen uygun: 5, uygun: 4, kararsızım:3, uygun değil: 2 ve hiç uygun değil: 1”seçenekleri ile verilmiştir. Araştırma kapsamında madde analizi yapılmış ve 38 maddelik olan anket analiz sonunda ölçek 24 maddeye indirilmiştir, ölçeğin güvenirliğini belirlemek üzere Croanbach Alfa iç tutarlılık katsayısı kullanılmış ve ölçeğin Croanbach Alfa değeri.91 olarak bulunmuştur. Araştırma sonunda performans değerlendirmeye yönelik maddelerden elde edilen ortalama puanların aritmetik ortalamasının ( x: 2.8556) genel olarak orta düzeyde olduğu görülmüştür. Araştırmacıların performans değerlendirme sistemine yönelik görüşlerinin cinsiyete göre karşılaştırılmasına ilişkin t testi sonucu anlamlı bulunmamıştır. Ancak istatistiksel olarak olmasa da erkeklerin ortalaması bayanların ortalamasından görece düşüktür.Araştırmacıların performans değerlendirme sistemine yönelik görüşlerinin yaşa göre karşılaştırılmasına ilişkin t testi sonucu anlamlı bulunmamıştır. Ancak istatistiksel olarak olmasa da 26-30 yaş ortalaması 20-25 yaş ortalamasından görece büyüktür. Araştırmacıların performans değerlendirme sistemine yönelik görüşlerinin eğitim düzeylerine göre karşılaştırılmasına ilişkin t testi sonucu anlamlı bulunmamıştır. Araştırmacıların performans 52değerlendirme sistemine yönelik görüşlerinin hizmet içi eğitime katılma düzeylerine ilişkin t testi sonucu anlamlı bulunmuştur. HİE katılanların ortalaması HİE katılmayanların ortalamasından yüksektir.
Özet (Çeviri)
In thjs research, which is performed in a descriptive manner, investigation of the workers' opinions related to the performance evaluation system applied in private sport centers is aimed. Research working group includes 43 people working at 26 private sport centers active in Ankara. In research, as a data acquisition tool, measurement tool, related to the Performance Evaluation System developed by Bilgiç (1999) to measure the Human Resources Management Perception in institutions, is used with permission. Likert type survey composed of 38 items has criterion entries given as * completely appropriate: 5, appropriate: 4, undecided: 3, inappropriate: 2 and completely inappropriate: 1" In the scope of the research an entry analysis is done and the survey with 38 items is reduced to 24 items after the analysis. To determine the reliability of the criterion, Croanbach Alfa internal consistency coefficient is used and the Croanbach Alfa value of the criterion is found as 0.91. At the end of the research, arithmetic average of the average points ( x: 2.8556), obtained from the entries related to the performence evaluation, is observed that it is in general at a medium level. The result of the t test about the researchers' opinions directed towards the performance evaluation system compared according to sex, is found meaningless. However, being not statistical, men's averages are low related to the women's averages. The result of the t test about the researchers' opinions directed towards the performance evaluation system compared according to age, is found meaningless. However, being not statistical, averages of 26-30 ages are higher than averages of 20-25 ages. The result of the t test about the researchers' opinions directed towards the performance evaluation system compared according to education levels, is found meaningless. The result of the t test about the 54researchers' opinions directed towards the performance evaluation system compared according to the participation level in inservice education, is found meaningful. The average of the ones participated in inservice education is higher than the ones that are not participated in inservice education.