Özel spor işletmelerinde ekip etkenliğinin belirlenmesi (Ankara ili örneği)
- Tez No: 157405
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİTTİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Özel Spor İşletmesi, Ekip, Ekip Etkenliği, Yönetici, Fitness, Private Fitness Centers, Team, Team Effectiveness, Managers, Fitness
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
109 ÖZET Özel Spor İşletmelerinde Ekip Etkenliğinin Belirlenmesi (Ankara İli Örneği) Bu araştırmada amaç, başarılı olarak bilinen ve her geçen yıl üye sayılarını arttıran özel spor işletmelerinin başarıya ulaşırken ekip (takım) ruhunu hangi tür unsurlarla oluşturmaya çalıştığını belirleyerek, ekip etkenliğinin basandaki önemini vurgulamaktır. Bu araştırma tarama modeli niteliğindedir. Araştırmanın evreni özel spor işletmelerindeki (üye sayısı > 1000) yöneticiler, çalışanlar ve fitness antrenörleri olarak belirlenmiştir. Örneklem olarak Ankara ilinde faaliyet gösteren özel spor işletmelerinden 6 özel spor işletmesindeki yöneticiler, çalışanlar ve fitness antrenörleri alınmıştır. Ankara ilinde üye sayısı 1000 ve üzeri olan 7 adet özel spor işletmesi bulunmaktadır. Ancak bir tanesi araştırma yapılmasına izin vermemiştir. Evrenimizi oluşturan bu 7 işletmenin sadece 6' sına araştırma yapılabilmiştir. Bu işletmelerde çalışan toplam 327 kişiden 209 kişiye anket uygulanmış ve tamamı değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmada elde edilen ham veriler, Microsoft Excel paket programıyla, frekans (f), yüzde (%), ortalama (X) ve standart sapma (ss) olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, uygulama yapılan bütün işletmelerin ayrı ayrı değerlendirilmesi ile elde edilen değerlerden ekip etkenliklerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.“A”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puan 73.89,“B”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puanı 76.72,“C”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puanı 75.45,“D”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puanı 72.35,“E”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puanı 74.62,“F”özel spor işletmesinin ekip etkenliği puanı 76.30 olarak bulunmuştur. Özel spor salonlarında, sürekli gelişmenin hedeflendiği dikkate alınırsa, skorlarını yükseltebilmek için geleceğe yönelik planlamada bulunmaları ve çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Kuruluşların kendi etkenlik ölçütlerini geliştirmesinin ve değerlendirmelerin düzenli aralıklarla yapılmasının da yararlı olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
110 SUMMARY In Private Fitness Centers, Determination of Team Effectiveness ( in Ankara) The object of this study is; to determine the factors used by the fitness centers in Ankara to promote the the team spirit and to stress the importance of team work for success. This research uses a scanning model, the universal set has been chosen as combination of workers; managers, staff and fitness coaches in fitness centers in Ankara with a number of members exceeding 1000, in each center. In the city of Ankara these exists 7 fitness center whose number of members are more than 1000. In one of these centers, no permission was granted and 6 centers have been questioned and all answers have been evaluated. The raw data from this study has been computer processed to determine such parameters as frequency (f) percentage (%), average (x) and standard deviation (ss). As result of this study, it has been reachedto the result that the team activities are found high in the values that have been reached by evaluating all the processes in the application seperately. In the gym“A”that team effectiveness point is 73.89, the gym“B”point is 76.72, the gym“C”point is 75.45, the gym“D”point is 72.35, the gym“E”point is 74.62 and in the gym "F' team effectiveness point found as 76.30. It has been observed that those fitness centers that aim continuous growth, must plan ahead and do further research. Each center must evaluate their individual performance and is recommended to perform such studies regularly.