Etlik piliçlerde coccidiosis'den korunmada anticoccidial katkılı yem uygulamalarının etkisi
An investigation into the preventive effects anticoccidial drug supplementation in chicken feed against coccidiosis in broiler farming
  1. Tez No: 157526
  2. Yazar: BARIŞ SARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Coccidiosis, Eimeria türleri, etlik piliç, performans, nicarbazin, salinomycin, Coccidiosis, Eimeria sp, broiler, performance, nicarbazine, salinomycine
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
174 ÖZET Etlik Piliçlerde, Coccidiosis'den Korunmada Anticoccidial Katkılı Yem Uygulamalarının Etkisi Bu çalışma, Türkiye'de etlik piliç yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı bölgelerdeki kümeslerde oluşabilecek coccidiosis'e karşı, yaygın olarak başvurulan anticoccidial katkılı yem uygulamalarının etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Haziran 2002-Eylül 2002 tarihleri arasında Türkiye'de etlik piliç yetiştiriciliğinin yaygm olarak yapıldığı Adapazarı'na bağlı Merkez ve Kaynarca, Balıkesir'e bağlı Bandırma, Bolu'ya bağlı Göynük ve Ankara'ya bağlı Kazan ilçelerindeki farklı kümeslerden altlık ve dışkı örnekleri toplanmıştır. Eimeria oocystlerinin varlığı saptanmış altlık ve dışkı örneklerinden karışık bir inokulum hazırlanmıştır. Morfolojik özelliklerine bakılarak yapılan tür teşhisinde inokulum içerisinde E. acervulina, E. brunetti, E. hagani, E. maxima, E. mitis, E. necatrix, E. tenella ve E. praecox olmak üzere 8 tür teşhis edilmiştir. Deneysel enfeksiyonlar sonucunda morfolojik özelliklere ilaveten makroskobik bağırsak lezyonları ve histopatolojik bulgular ışığında ise inokulumda E. acervulina hariç 7 tür bulunduğu belirlenmiştir. Çalışma birbirini takip eden üç deneysel enfeksiyon aşamasından oluşmuştur. I. deneysel enfeksiyon aşamasında 100, II. deneysel enfeksiyon aşamasında 50, III. deneysel enfeksiyon aşamasında ise 160 adet günlük Ross ırkı etlik civciv kullanılmıştır. I. ve II. deneysel enfeksiyon aşamalarında anticoccidial katkı içermeyen etlik civciv, etlik piliç ve etlik bitirme yemi; III. deneysel enfeksiyon aşamasında ise 0.-11. günler arasında 125 ppm nicarbazin içeren etlik civciv yemi, 11.-37. günler arasında 70 ppm salinomycin içeren etlik piliç yemi, 38. günden- kesim gününe kadar (42.-55. günler arasında) ise anticoccidial katkı içermeyen etlik bitirme yemi kullanılmıştır. I. deneysel enfeksiyon aşamasında inokulumun hastalığa neden olan oocyst sayısının 2,5xl05; II. deneysel enfeksiyon aşamasında ise inokulumun ölüme neden olan oocyst sayısı lxlO6 olarak tespit edilmiştir. III. deneysel enfeksiyon aşamasında ise her biri 10 civciv veya piliç içeren 14 grup oluşturulmuştur. Bu 14 gruptan 7'si inokulumun hastalığa neden olan oocyst sayısı (2,5xl05) ile; diğer 7 grup ise inokulumun ölüme neden olan oocyst sayısı (lxlO6) ile; yetiştirmenin 3., 10., 17., 24., 31., 38. ve 40. günlerde enfekte edilmişlerdir. Geriye kalan 20 hayvan ise enfekte edilmeyen fakat anticoccidial katkılı yem ile beslenen kontrol grubunu oluşturmuştur.175 İnokulumun hastalık ve ölüme neden olan sayılarının tespit edildiği deneysel enfeksiyon aşamalarında (I. ve II. deneysel enfeksiyon) klinik bulgular, oocyst atımı ve toplam oocyst üretimi, vücut ağırlık artışı, ölüm oranı, lezyon dereceleri ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi olmak üzere 6; anticoccidial katkılı yem uygulamalarının coccidiosis üzerine etkisinin araştırıldığı deneysel enfeksiyon aşamasında ise (III. deneysel enfeksiyon) klinik bulgular, oocyst atımı ve toplam oocyst üretimi, vücut ağırlık artışı, yemden yararlanma oram, ölüm oranı, lezyon dereceleri ve histopatolojik bulguların değerlendirilmesi olmak üzere 7 parametreden faydalanılmıştır. Anticoccidial katkılı yem uygulanmasının (nicarbazin-salinomycin) bu çalışma ile coccidiosis üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ancak çalışmada elde edilen verilerin; enfekte olmayan veya düşük oocyst sayıları ile enfekte edilen gruplardaki verilere göre tatmin edici olmaması nedeniyle, saha koşullarında yüksek dozlarda gerçekleşecek şiddetli enfeksiyonlarda anticoccidial katkılı yem uygulamalarının coccidiosis'den korunmada yetersiz olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
176 SUMMARY An Investigation into the Preventive Effects of Anticoccidial Drug Supplementation in Chicken Feed Against Coccidiosis in Broiler Farming. This study was performed to determine the preventive effect of anti-coccidial drug supplementation in chicken feed against possible coccidiosis in parts of Turkey in which broiler farming is common practice. Between June and September 2002, faecal samples were collected from different chicken coops in Adapazarı, Kaynarca (Adapazarı), Bandırma (Balıkesir), Göynük (Bolu) and Kazan (Ankara). A mixed inoculum, was prepared from faecal samples found to be positive for Eimeria oocysts. Eight Eimeria species (E. acervulina, E. brunetti, E. hagani, E. maxima, E. mitis, E. necatrix, E. tenella ve E. praecox) were identified in the inoculum according to their morphological characteristics. At the end of the experimental infections, the presence of seven of the inoculum species, excluding E. acervulina, was determined on the basis of the morphological characteristics of oocysts and by gross and histopathological examination of lesions in the gut. The study consisted of three consecutive experimental infections. A total of 100, 50 and 160 one-day old Ross breed broiler chicks were used in the first, second and third infections respectively. During the first and second experimental infections, broiler chick feed, chicken feed and completion feed were used without anti coccidial drug supplementation. During the third experimental infection, the broilers were fed chick feed supplemented with 125 ppm nicarbazin between the first and 1 1th days, chicken feed supplemented with 70 ppm salinomycin between the 1 11 and 37* days, and subsequently completion feed without any anti-coccidial supplementation. In the first experimental infection, the total number of clinical disease- inducing oocysts in the inoculum was established as 25x1 04, and in the second experimental infection the total number of death- inducing oocysts was established as 1x10. In the third experimental infection, the chicks were divided into 14 groups of 10 chicks each. On the 3rd, 10lh, 17th, 24th, 31s1, 38th and 40th days, seven of the groups were infected with disease-inducing oocysts (2,5x1 05) from the inoculum, and the remaining seven with death-inducing occysts. The remaining 20 chicks were not infected but were fed the same diet and kept as a control group. In the first and the second experiments (in which the total number of clinical disease-inducing and of death-inducing oocysts were established), a total of six parameters, consisting of clinical findings, oocyst excretion and total oocyst production, weight gain, death rate, lesion scores and histopathological findings were177 studied, whereas in the third experiment (in which the effects of anti-coccidial drug supplemented feeding against coccidiosis were studied) a total of seven parameters were investigated. With this study, the beneficial effects of the application of anticoccidial supplemented feeding (nicarbazin-salinomycin) against coccidiosis have been determined. However, the results from the experimental groups are not comparable to those from the non-infected group or from the group infected with low numbers of oocysts. Therefore, this application will be limited to the protection of chickens from coccidiosis in field conditions where heavy infections due to a high level of oocyst challenge would be a real possibility.