Kanatlı beslenmede probiyotiklerin önemi
Importance of probiotics in poultry nutrition
  1. Tez No: 157525
  2. Yazar: DERYA ÇAĞATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAKİNE YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kanatlı, probiyotik, rasyon, ürün kalitesi, Poultry, probiotic, diet, product quality
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
44 ÖZET Kanatlı Beslemede Probiyotiklerin Önemi Bu çalışmada kanatlı beslemede probiyotiklerin önemini belirlemek amaçlanmıştır. Bu nedenle 17 adet broyler, 8 adet yumurta tavuğu, 3 adet bıldırcın ve 1 adet hindi çalışması olmak üzere toplam 29 adet çalışma değerlendirilmiştir. Probiyotik, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin gelişmesini ve kolonizasyonunu baskılayan tek çeşit mikroorganizmadır ya da mikroorganizma kombinasyonudur. Probiyotikler normal bakteri florasını korumakta ve optimum bir sindirim sağlamaktadır. Bununla birlikte modern kanatlı üretiminde normal mikrofloranın şekillenmesi civcivin annesi ile birlikte olma şansının olmaması nedeni ile oldukça yavaştır. Hem sağaltıcı amaçla hem de büyümeyi artırmak amacıyla kullanılan antibiyotikler sadece zararlı bakterilerin gelişimini engellemekle kalmaz, aynı zamanda pek çok yararlı bakterilerin de gelişmesine son verir. Üstelik antibiyotiklerin yoğun bir şekilde kullanımı dirençli bakteri türlerinin gelişimine de neden olur. Antibiyotiklerin olumsuz etkileri nedeniyle, probiyotiklerin bağırsaklardaki patojen mikroorganizmaların kontrolünde antibiyotiklerin yerine kullanılması yaygın bir hale gelmiştir. Probiyotikler kanatlıların performansını artırmada sağaltım amacıyla kullanımı yanında yem katkı maddesi olarak kullanımı da söz konusudur. Araştırmalarda düşünülen mekanizmalar bağırsak epitellerindeki yapışma reseptörleri için yarışma ve antibakteriyel maddelerin üretimidir. Probiyotik ile beslemenin kanatlı performansı üzerinde değişik etkileri vardır. Probiyotiklerin kullanımları organik tarım kapsamında yer alması nedeniyle antibiyotiklere alternatif bir durum oluşturmaktadır. Antibiyotiklerin büyümeyi teşvik edici amaçlı kullanımları kabul edilmediği için pek çok ülkede kullanımları yasaklanmıştır. Stres koşulları altında probiyotiklerin kullanımı kanatlı beslemede katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY Importance of Probiotics in Poultry Nutrition The aim of the present study was to determine the importance of probiotics in poultry nutrition. For this purpose, totally 29 experiments including 17 broilers, 8 laying hens, 3 quails and 1 turkey experiments were investigated. A probiotic is a microorganism or combination of microorganisms in the gut to suppress colonization and growth of harmful bacteria. Probiotics protect the normal bacterial flora of the intestine and provide optimal digestion. However, in the modern poultry production, colonization of normal microflora is slow to colonize in the intestine because newly-hatched chicks are unlikely to contact with their mother. Antibiotics used both as therapeutic agents and as growth promoters do not only delete pathogenic bacteria, but they also delete the number of useful microorganisms. Moreover, their widespread usage led to the development of resistant populations of bacteria. Because of their negative effects, usage of probiotics has become more common instead of antibiotics in controlling intestinal pathogenic bacteria. Probiotics also have been used as feed additives besides their use as therapeutic agent to improve performance of poultry.The mechanisms thought in research are competition for adhesion receptors on the gut epithelium and production of antibacterial substances. There are variable effects of feeding probiotics on the performance of chickens. Probiotics are an alternative to antibiotics because their usage corresponds to claims of organic farming. Antibiotics are not acceptable as growth promoter and therefore forbidden in many countries. Probiotics are cheaper and therefore make a contribution to an economical poultry production.