Yumurta tavuğu rasyonlarına organik ve inorganik çinko katılmasının yumurta verimi ve kalitesi ile bazı kan parametreleri üzerine etkisi
The effect of addition of organic and inorganic zinc on egg production, egg quality and some blood parameters in laying hens rations
- Tez No: 157533
- Danışmanlar: PROF.DR. SEHER KÜÇÜKERSAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çinko oksit, çinko proteinat, kan parametreleri, yumurta kalitesi, yumurta tavuğu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
48 ÖZET Yumurta Tavuğu Rasyonlarına Organik ve İnorganik Çinko Katılmasının Yumurta Verimi ve Kalitesi ile Bara Kan Parametreleri Üzerine Etkisi Bu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına organik ve inorganik çinko ile bunların karışımının katılmasının canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oram, yumurta dış kalite özelliklerinden şekil indeksi, özgül ağırlık, kırıtma mukavemeti, kabuk kalınlığı ve yumurta iç kalite özelliklerinden sarı indeksi, ak indeksi, Haugh birimi ile kan serum çinko, toplam protein, kolesterol, trigliserit ve glikoz düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 68 haftalık 200 beyaz yumurta tavuğu (Lohmann LSL) kullanılmıştır. Araştırma her biri 40 tavuktan oluşan iki kontrol ve üç deneme grubu olmak üzere S grup halinde yürütülmüştür. Gruplar 10 tavuktan oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol ve deneme grupları rasyonları ortalama % 17 ham protein ve 2720 kcal/kg metabolize olabilir enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Negatif kontrol grubu rasyonu çinko içermeyen mineral karması, pozitif kontrol grubu rasyonu çinko içeren mineral karması ile hazırlanmıştır. Çinko içeren mineral karmasına ek olarak birinci deneme grubuna 50 mg/kg ZnO, ikinci deneme grubuna 10 mg/kg Zn-proteinat, üçüncü deneme grubuna S0 mg/kg ZnO +10 mg/kg Zn-proteinat katılmışta'. Araştırmanın deneme safhası 12 hafta sürdürülmüştür. Araştırma rasyonuna 50 mg/kg ZnO katılmasının yumurta verimini azalttığı, yemden yararlanma oranını olumsuz etkilediği, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı; 1 0 mg/kg Zn-proteinatın yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemeti, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı; 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinatın canlı ağırlık ve yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranım olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemeti, sarı indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı saptanmıştır. Araştırma rasyonuna 50 mg/kg ZnO, 10 mg/kg Zn-proteinat, 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmasının yumurta şekil indeksi, özgül ağırlık, ak indeksi, Haugh birimi ile serum toplam protein, kolesterol, trigliserit ve glikoz düzeylerini etkilemediği görülmüştür. Yumurta tavuğu rasyonlanna 10 mg/kg Zn-proteinat ve 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmasının yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemetini artırarak kabuk kalitesini yükselttiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
49 SUMMARY The Effect of Addition of Organic and Inorganic Zinc on Egg Production, Egg Quality and Some Blood Parameters in Laying Hens Rations This study was carried out to determine the effects of the organic zinc and inorganic zinc and combination of their addition to laying hen rations on body weight, feed consumption, egg production, egg weight, feed conversion rate, egg external and internal quality features and blood serum total protein, cholesterol, trigliserid and glucose levels. A total of 200 Lohmann LSL layer hens which in 68 weeks of age were used in this study. There were two control and three treatment groups, each containing 40 hens. All of groups were divided to 4 replicated groups each including 10 hens. The rations of control and experimental groups formulated as including 17 % crude protein and 2720 kcal/kg metabolizable energy. Negative control group ration was formulated with mineral mixture except zinc and positive control group ration was formulated with mineral mixture containing zinc. 50 mg ZnO kg'1, 10 mg Zn-proteinate kg'1 and a combination of 50 mg ZnO kg'1 and 10 mg Zn-proteinate kg'1 were added to the experimental groups of 1., 2., 3. respectively. The experimental period lasted 12 weeks.