Van ve yöresinde sığır koyun ve keçilerde travmatik myiasis etkenlerinin yayılış, gelişme ve identifikasyonları
The prevalance, development and identification of agent causing traumatic myiasis in cattle, sheep and goat in Van region
- Tez No: 157561
- Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Calliphoridae, keçi, koyun, sığır, travmatik myiasis, Van. 138, Calliphoridae, cattle, goat, sheep, traumatic myiasis, Van. 139
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Özdal N, Van ve Yöresinde Sığır, Koyun ve Keçilerde Travmatik Myiasis Etkenlerinin Yayılış, Gelişme ve İdentifikasyonları, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Parazitoloji Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Van, 2004. Bu araştırma, 2001 yılı Nisan-Aralık aylan arasında Van Merkez, Gevaş, Muradiye, Özalp ve Gürpınar ilçelerinde yürütülmüştür. Sineklerin toplanmalarım sağlamak ve öldürmek amacıyla önceden kokuşturulmuş et, karaciğer ve dalak parçalan üzerine Bayt Granül serpilmiş ve böylece sinek tuzaklan kurulmuştur. Tuzaklardan toplam 7063 adet sinek yakalanmıştır. Laboratuvarda morfolojik özelliklerine göre teşhis edilen sineklerin 3950 (%55.93)'sinin L.sericata, 25 (%0.35)'inin L.caesar, 3 (%0.04)'ünün L.silvarum, 70 (%1.00)'inin L.richardsi, 382 (%5.41)'sinin C.vicina, 13 (%0.18)'ünün C.vomitoria, 2235 (%31.64)'inin C.albiceps, 113 (%1.60)'ünün C.rufifacies, 268 (%3.79)'inin S.haemorrhoidalis, 1 (%0.02)'inin S.carnaria ve 3 (%0.04)'ünün S.argyrostoma olduğu görülmüştür. Bu sineklerden L.silvarum, L.richardsi ve C.rufifacies' in Türkiye'deki varlıktan ilk kez bu araştırma ile tespit edilmiştir. W.magnifica ise travmatik myiasis olgulanndaki larvalardan erişkinlerin üretilmesi ile elde edilmiştir. Yakalanan sineklerin 6622 (%93.76) adedinin dişi, 441 (%6.24) adedinin ise erkek olduğu saptanmıştır. Sineklere Nisan ayında %3.19, Mayıs ayında %13.91, Haziran ayında %20.13, Temmuz ayında %25.26, Ağustos ayında %18.73, Eylül ayında %7.75, Ekim ayında %10.41, Kasım ayında %0.34 ve Aralık ayında %0.28 oranında rastlanmıştır. Sinekler ortalama sıcaklığın 22.78°C, nispi nemin %50.76 ve toplam yağış miktannın m2'ye 14.36 kg olduğu Temmuz ayında en yüksek (%25.26) oranda, sadece Van Merkez' de Kasım ve Aralık ayında toplanan C.vicina hariç tutulursa, ortalama sıcaklığın 8.56°C, nispi nemin %59.2 ve toplam yağış miktannın m2'ye 46.1 kg olduğu Nisan ayında en az oranda toplanmıştır. Doğal şartlarda gelişmeleri incelenen türlerden L.sericata 'mn 16-21, C.vicina' nın 19-30 ve S.haemorrhoidalis,'m ise 14-19 günde gelişmelerini tamamladıklan görülmüştür. Araştırma süresince 19 myiasis olgusu tespit edilmiştir. Olgulardan toplanan larvalann incelenmesi sonucunda yaralann 17'sinin (%89.47) sadece W.magnifica, birinin (%5.26) W.magniflca ile L.sericata, birinin ise (%5.26) W.magnifica ile C.albiceps tarafından oluşturulan miks enfeksiyonlar olduğu gözlenmiştir. Aynca, bu olgulann 7'sinin (%36.84) Temmuz, 4'ünün (%21.05) Ağustos, üçünün (% 15.78) Haziran, üçünün (% 15.78) Ekim, birinin (%5.26) Mayıs ve birinin ise (%5.26) Eylül ayında meydana geldiği görülmüştür. Myiasis olgularının 18' i koyunlara biri ise sığırlara aittir. Keçilerde myiasis vakasına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Özdal N, The Prevalance, Development and Identification of Agent Causing Traumatic Myiasis in Cattle, Sheep and Goat in Van Region, University of Yuzuncu Yıl Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Parasitology, Van, 2004. This research was carried out in downtown Van, Gevaş, Muradiye, Özalp and Gürpınar towns of Van province between April and December in 2001. In order to make the flies get together and then to kill them, Bayt Granül was sprinkled on the previously putrified meat, liver and spleen pieces and thus fly traps were prepared. Total 7063 flies were caught from traps. Of the determined flies according to their morfological chracteristics it was seen that 3950 (55.93%) were L.sericata, 25 (0.35%) Lxaesar, 3 (0.04%) L.silvarum, 70 (00.1%) L.richardsi, 382 (5.41%) C.vicina, 13 (0.18%) C.vomitaria, 2235 (31.64%) C.albiceps, 113 (1.60%) C.rufifacies, 268 (3.79%) S.haemorrhoidalis, 1 (0.02%) S.carnaria and 3 (0.04%) S.argyrostoma. The existence of the L.silvarum, L.richardsi and C.rufifacies in Turkey, has been detected for the first time in this research. W.magnifica was obtained by reproducing matures in larvae of traumatic myiasis cases. Of the total caught flies it was determined that 6622 (93.76%) were female while the remaining 441 (6.24%) were male. The flies were caught at the rate of 3.19% in April, 13.91% in May, 20.13% in June, 25.26% in July, 18.73% in August, 7.75% in September, 10.41% in October, 0.34% in November and 0.28% in December. The flies were present at the highest rate in July when the average temperature was 22.78°C, relative moisture 50.76% and total precipitation 14.36 kg per square mater (m2 ).Only in downtown Van except for C.vicina caught in November and December, the flies were caught at the lowest rate in April when the average temperature were 8.56°C, the relative moisture 59.2% and total precipitation 46.1 kg per square meter (m2). Of the species whose development investigated in natural conditions, it was seen that the development period was completed for L.sericata, C.vicina and S.haemorrhoidalis in 16-21 days, 19-30 days and 14-19 days respectively. A total 19 traumatic myiasis cases were detected during the research period. After examining the larvae collected from the cases, it was observed that 17 (89.47%) wounds were brought about only by W.magnifica. The other two infections were mix, in which one of them (5.26%) was brought about by W.magnifica and L.sericata and one of them (5.26%) W.magnifica and C.albiceps. In addition to total cases, 7 (36.84%) occured in July, 4 (21.05%) in August, 3 (15.78%) in June, 3 (15.78%) in December, 1 (5.26%) in May, and 1 (5.26%) in September. Of total myiasis cases 18 belong to the sheep and one to the cows. Myiasis case was not observed in the goats.