Van Mezbahası'nda kesilen hayvanlarda paraziter fauna tesbiti çalışmaları
- Tez No: 58766
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Van, Koyun, Keçi, Sığır, Endo ve Ektoparazit, Epidemiyoloji
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Van belediye mezbahasında kesilen hayvanlarda paraziter faunayı tesbit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali, 27.11.1996-30.05.1997 tarihleri arasında Van belediye mezbahasına kesim için getirilen hayvanlardan toplanıp Veteriner Fakültesi Parazitoloji Laboratuvannda incelenmiştir. Toplanan parazitler ya makroskobik olarak ya da usulüne uygun bir şekilde (alkol serilerinden geçirildikten sonra lacto phenol ile şeffaflandınlarak) preparat haline getirildikten sonra mikroskopta teşhis anahtarları yardımıyla teşhis edilmişlerdir. Van ve yöresinde paraziter hastalıkların yayılışı bu hastalıklara taşıyıcılık yapan vektörlerin saptanarak bioekoloj ilerinin incelenmesi ve bu çalışmalardan elde edilen bilgi birikimi, bu hastalıkların kontrol altına alınmasını kolaylaştıracaktır. Bu amaçla hayvan populasyonunun fazla olduğu Van ilinde makroskobik, mikroskobik ve klinik muayenelerle paraziter hastalıkların insidensi incelenmiş ve Van bölgesindeki parazit populasyonu ile fauna tesbiti yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Studies on the discovery of parasiter fauna found in animals sloughtered in Van sloughter house.”This study was carried out to determine the parasiter fauna in animals sloughtered in Van municipal sloughtering house. The study, material was collected from the animals brought to Van municipal sloughtering house between 27.11.1996 and 30.05.1997. The material were examined in departmant of parasitology laboratory, faculty of Veterinary. The collected parasites were diagnised either microscopically or after preparing prepartes (as required the material was exposed to alchol series and made transparent with lacto phenol). The distribution of parasiter diseases in and around Van can be prevented by determining the vectors cousing these diseases and by examining their bioecology as well as by using the study results, carried out on the subject. For this purpose, the incidence of these diseases was determined by macroscopic, microscopic and clinical examination and the parasiter population its fauna in Van region were determined. Key Word: Van, Sheep, Goat, Cattle, Endo and Ectoparasite, Epidemiology.