Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi ve çevre köylerinde koyun populasyonunda piyetenin insidansı ve sağaltımı
Incidence and treatment of footrot in sheep population from Birecik districh, Şanlıurfa and its villages
  1. Tez No: 157588
  2. Yazar: HASAN SERTKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAT ŞINDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnsidans, Tedavi, Piyeten, Koyun, Şanlıurfa, Incidence, Treatment, Footrot, Sheep, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
5. Ö Z E T Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi ve Çevre Köylerinde Koyun Populasy onunda Piyetenin İnsidansı ve Sağaltımı Bu çalışma 2001-2003 yılları arasında Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi çevre köylerindeki koyunlarda piyetenin nedenleri ve insidansını belirlemek, pıyeten olgularında bazı hematolojik ve biyokimyasal kan değerlerini ortaya koymak ve tedavi etmek amacıyla yapıldı. Araştırmada toplam 7384 baş koyun kullanıldı. Koyunlar ilaç uygulamalarına göre A ve B olmak üzere 2 gruba ayrıldı. A grubundaki koyunlara Shotapen LA- Theranekron-ZnS04 kombinasyonu, B grubunu oluşturan koyunlara ise Triprim- Theranekron-CuS04 kombinasyonu uygulandı. Çalışmada piyeten insidansı, nem oranına bağlı olarak arttı. Hastalığın insidansı, kuru bölgelerde % 2.3-4.4, nemli bölgelerde ise % 6.75-10.3 olarak tespit edildi. Pıyetenli olgularda lökosit sayılan artarken, eritrosit sayısı, hemoglobin miktarı, hemotokrit değeri, Cu ve Zn'nun azaldığı belirlendi. Elde edilen iyileşme oranlan A grubunda % 85, B grubunda ise % 90' idi. Sonuç olarak; piyetenin oluşumu üzerinde iklimin etkili olduğu, Shotapen LA-Theranekron-ZnS04 ile Triprim-Theranekron-CuS04 uygulamaları ile tedavide tatminkar sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
43 6. SUMMARY Incidense and treatment of footrot in sheep population from Birecik districh, Şanlıurfa and its villages. The objectives of this study were to determine causes and incidence of sheep footrot in villages of Birecik, Şanlıurfa at 2001-2003. Furthermore, it was aimed to determine some haematologic and biochemical values of sheep vtth footrot and treat the disease. in the study 7384 sheep were used as material. Sheep s were divided into two groups. Group A animals received Shotaperi LA-Theranekron-ZnSCh, whereas group B received Triprim-Theranekron- CuSÛ4Combination. In the study, incidence of footrot increased due to humidity. The incidence of the disease were found as 2.3-4.4 per cent in dry areas and 6.75-10.3 per cent in humidity areas. Leucocyte counts increased in footrot, whereas haemoglobin, haemotocrit, Cu and Zn levels decreased in the cases of footrot. Recovery rates vas 85 per cent in group  and 90 per cent in group B. As a result, climate was effective on the occurrence of footrot and, treatment with shotapen LA-Theranekron-ZnS04 and Triprim-Theranekron- CuSQ» was obtained satisfactory results.