Şanlıurfa bölgesindeki safkan Arap kısraklarında Cloprostenol enjeksiyonuyla seksüel senkronizasyon ve bu uygulamanın gebelik oranlarına etkisi
Sexuel synchronization with cloprostenol in purebred Arabian mares and its effect on pregnacy rates in Şanlıurfa province
  1. Tez No: 157589
  2. Yazar: ÖMER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYRETTİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cioprostenol, Synchronization, Mare
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
28 VI- ÖZET Şanlıurfa Bölgesindeki Safkan Arap Kısraklarında Cioprostenol Enjeksiyonuyia Seksüel Senkronizasyon ve Bu Uygulamanın Gebelik Oranlarına Etkisi Bu çalışmanın amacı, ultrasonografik muayenede ovaryumlarında corpus luteum tespit edilen, sınırlı üreme mevsimine sahip olan safkan Arap kısraklarında, bir PGF2a analoğu olan cloprostenolün seksüel senkronizasyon ve gebelik oranlarına etkisini araştırmaktır. Çalışmada, herhangi bir infertilite problemi bulunmayan, yaşlan 6-17 arasında değişen 30 adet safkan Arap kısrağı kullanıldı. Kısraklar uygulama (n:15) ve kontrol (n:15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Ultrasonografî ile ovaryumlar üzerinde luteal bir yapı tespit edilen uygulama grubu kısraklara 500 u.g cioprostenol im olarak enjekte edildi. Ovaryumlarında >30 mm foilikül tespit edilen ve deneme aygırına pozitif sonuç veren kısraklara gün aşırı olmak üzere 2 kez aşım yaptırıldı. Kontrol grubu ise spontan olarak östrüse gelen kısraklardan oluştu. Bu kısraklar da yine gün aşırı olmak üzere 2 kez çiftleştirildi. Uygulama grubundaki kısraklardan 11 'i (%73.3) uygulamadan sonra ortalama 3.00 ± 1.09 gün sonra östrüse geldiği tespit edildi. Aşım sonrası 20. günde ultrasonografî ile yapılan gebelik muayenelerinde uygulama grubunda % 63.7, kontrol grubunda ise % 53.3 oranında gebelik elde edildi.
Özet (Çeviri)
29 VII- SUMMARY Sexuei Synchronization with Cioprostenol in Purebred Arabian Mares and Its Effect on pregnacy Rates in Sanliurfa Province The aim of this study was to investigate the influence of intramuscularly administered cioprostenol, an analog of PGF20C, to purebred Arabian mares at 500 jig dose on estrous synchronization and pregnancy rates. This study was performed on 30 mares free of infertility problems, aged from 6-17 years. The animals were divided into two groups as experimental (n:15) and control (n:15). Cioprostenol 500 fig was intramuscularly injected to the experimental mares which detected luteal structure on their ovaries by sonography. The mares both follicles >30 mm on their ovaries and giving positive reactions to teaser stallion were bred two times in every other day. Control group consisted of mares in estrus spontanously. These mares were also bred two times in every other day. Of 11 mares (73.3%) in experimental group was detected to be occured estrus in days 3.00 ± 1.09 after the cioprostenol injection. Pregnancy were obtained at the rate of 63.7% in experimental group and 53.3% in control group in the sonographic examinations of pregnancy performed 20 days after bred. Although pregnancy rates in experimental group were higher than that of control, the difference was not statistically significant. As a result, it was concluded administration of single cioprostenol dose in luteal phase caused estrus synchronization and had not a negative effect on pregnancy rate in mares.