Köpeklerde sedatif ve opioid kombinasyonlarının gözyaşı sekresyonu üzerine etkisinin deneysel olarak araştırılması
Experimental investigation of the effect of sedative-opioid combinations on tear secretion in dogs
  1. Tez No: 157587
  2. Yazar: MEHMET ŞAKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL SELÇUK BİRİCİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Opioid, sedatif, gözyaşı sekresyonu, köpek, Opioid, sedative, tear secretion, dog
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
-37- 5. ÖZET Bu çalışma; köpeklerde çeşitli sedasyon protokollerinin gözyaşı sekresyonu üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla planlandı. Gözyaşı sekresyonu Schirmer I gözyaşı testi kullanarak, ilaçların enjeksiyonu öncesi ve enjeksiyondan 20 dakika sonra Ölçüldü. 40 köpek herbir grupta 10 adet olmak üzere rastgele olarak 4 gruba ayrıldı. Grup F e tek başına asepromazin, grup II' ye asepromazin-morfın, grup III' e asepromazin-pethidin, grup IV e ise asepromazin-fentanil uygulandı. Kalp ve solunum sayısı, rektal ısı ve sedasyon gelişimi, uygulama öncesi ve ilaç enjeksiyonlarından sonraki 5, 10, 13, 30, 60 ve 90. dakikalarda kaydedildi. Grup I, II, III ve IV te uygulama öncesi ortalama Schirmer I gözyaşı test değerleri sırasıyla; 18.95+3.12, 21.25±2.85, İ9.35±4.60, 2Î.30±3.28 mm/dk olarak bulundu. Bu değerler, ilaç enjeksiyonlarından 20 dakika sonra sırasıyla; 15.00±2.91, 13.45±3.75, 6.55+2.96, 13.60+5.30 mm/dk'ya düştü. Gruplarda sedasyonu takiben ölçülen klinik parametreler düşmesine karşın, bu düşüşler fizyolojik sınırlar içerisindeydi. Sonuç olarak; tüm gruplarda sedasyonu takiben gözyaşı sekresyonu belirgin derecede düştü ve asepromazin-pethidin kombinasyonu en fazla düşüşe yol açtı.
Özet (Çeviri)
-38- 6. ABSTRACT Experimental investigation of the effect of sedative-opioitl combinations on tear secretion in dogs This study was designed to evaluate various sedation protocols on tear secretion in dogs. Tear secretion was measured by Schirmer I tear test before and 20 min after injection of drugs. Fourty dogs were randomly divided into four groups of ten. Group I received acepromazine alone, group IÎ received acepromazine-morphine, group III received acepromazine-pethidine, group IV received acepromazine-fentanyl. Heart and respiratory rate, rectal temperature and development of sedation were recorded before and 5, 10, 15, 30, 60, 90 min after drug injections. Pretreatment mean STT values were found as 18.95±3.12, 21.25±2.85, 19.35+4.60, 21.30+3.28 mm/min in groups I, II, III and IV, respectively. These values decreased to 15.00±2.91, 13.45+3.75, 6.55±2.96, 13.60+5.30 mm/min 20 min after drug injections, respectively. Although measured clinical parameters of the groups reduced following sedation, the reductions were in physiologic limits. As a result, tear secretion rate significantly decreased following sedation in all the groups and combination of acepromazine and pethidine caused the most prominent decrease.