Kars ve çevresinde ishalli buzağılarda Clostridium perfringens enfeksiyonuna bağlı enterotoksemilerin araştırılması
  1. Tez No: 157593
  2. Yazar: RAHŞAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM GÖKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Calves, Clostridium perfringens, Alpha toxin, Beta toxin, Epsilon toxin, Enterotoxaemia, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Çalışmada, Kars Yöresinde bir aylığa kadar olan 163 adet ishalli buzağı kullanılmıştır. Bu hayvanlardan dışkı örnekleri toplanarak C. perfringens tiplerinin üretmiş olduğu alfa, beta ve epsilon toksinleri ticari olarak mevcut olan Enzim- Linked Immunosorbent Assay (ELISA) test kiti kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın amacı ise buzağılarda enterotoksemi'nin yaygınlığı ve buna neden olan C. perfringrens tipleri ve bunların ürettiği toksinlerin belirlenmesidir. Çalışmada kullanılan 163 buzağıdan toplanan dışkı örneklerinin 135 (%82,82) adetinde C. perfringens tipleri tarafindan üretilen toksinlerden herhangi biri belirlenmiş, buna karşın 28 örnekte ise hiç bir toksine rastlanmamıştır. Bakterinin üretmiş olduğu toksinler doğrultusunda yapılan tiplendirmede pozitif olarak belirlenen buzağılarda 61 (%37,42) tip A, 23 (%14,11) tip B, 37 (%22,70) tip C ve 14 (%8,59) tip D ile infekte olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, buzağılarda C. perfringens tip A, B ve C'nin tek başına veya başka patojenlerle birlikte miks enfeksiyonlar şeklinde enterotoksemi veya ishallerin etiyoîojisinde rol aldığı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Kars ve Yöresinde gebe inek ve yeni doğmuş buzağılar mutlaka aşılanmalı ve bu aşılar C. perfringens tip A, B, ve C'ye karşı bağışıklık oluşturacak şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca enterotokseminin erken döneminde yapılmakta olan anti-toksin uygulamalarında çalışmada belirlenmiş olan bu tipler mutlaka dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
27 6. SUMMARY In this study, faeces samples were collected from 163 calves with diarrhoea. They were up to one month of age and raised in Kars Region. These faeces samples were used to determine alpha, beta and epsilon toxins produced by Clostridium perfringens types using commercially available an ELISA test. The purpose of the study was to determine the incidence of enterotoxaemia, types of C. perfringens and their toxins in calves with diarrhoea. In the study, 135 (82.82%) of 163 samples collected from calves were positive for at least one of the toxin produced by C. perfringens types. On the other hand, 28 samples were negative for the toxins tested. Sixty one (37.42%), 23 (14.1 1%), 37 (22.70%) and 14 (8.59%) samples were positive for type A, type B, type C and type D respectively according to the toxins produced by C. perfringens types. In conclusion, C. perfingens types A, B and C play an important role in the aetiology of enterotoxaemia or diarrhoea in calves as a single or mix infection. The result of the study suggests that pregnant cattle and neonatal calves in Kars Region should be vaccinated with an vaccine stimulating solid immune response against C. perfringens types A, B and C. Furthermore, C. perfringens types A, B and C dedected in this study should be taken in consideration in the treatment of enterotoxaemia with antitoxins used in the early stage of the disease.