İki farklı braketin ortodontik tedavi sırasında dental plak üzerindeki etkileri ve subgingival plak kolonizasyonunun incelenmesi
The effects of two different brackets on dental plaque and examination subginguval plaque colonization during orthodontic treatment
- Tez No: 157608
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDA GÜRSOY, Y.DOÇ.DR. EMİNE ALAADDİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Orthodontic treatment, dental plaque, periodontal diseases, Porphyromonas gingivalis, Streptococcus mutans
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bu çalışmada Roth ve Innovation olmak üzere iki farklı ligasyona sahip iki braket tipi ele alınmış, bunların bakteriyel dental plak birikimi, dişetleri ve tükürük pH'ı üzerine etkileri ile dental plak içerisindeki Porphyromonas gingivalis ve Streptococcus mutans varlığının değerlendirmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya; sistemik bir hastalığı olmayan, Angle Class 1, 2 veya 3 kapanışa sahip, çekimli yada çekimsiz sabit tedavi endikasyonu koyulmuş, son 3 ay içinde antibiyotik kullanmamış, anterior dişlerinde çürük, defekt veya restorasyon olmayan, periodontal olarak sağlıklı, çalışma öncesi ve süresince gingival sulkusdaki mikrobiyal florayı etkileyen fluorid içeren gargara kullanmamış 30 birey dahil edildi. Bireyler başlangıç dönemindeki plak indeksi ve üst çene yer darlığı miktarına göre eşleştirildi. Bireylerin 15'ine Innovation, 15'ine Roth braket uygulandı. Bireylerlerden başlangıç, periodontal tedavi sonrası, braketleme sonrası 1., 9. ve 21. günlerde, 3. ay ve 6. ayda plak indeksi, gingival indeks ve cep derinliği ölçümleri ve dişlerin bukkal yüzeylerinden dijital görüntüler alındı. Braketleme seansı öncesi ve 3. ayda tükürük ve plak örnekleri alındı. Çalışma sonucunda her iki grupta 6 aylık gözlem periyodu süresince plak indeksi, gingival indeksi, cep derinliği ölçümlerinde artış belirlenmiştir. Innovation ve Roth braketlerin 6 aylık dönemde dişeti ve plak birikimi üzerine aynı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Plak alanı ortalamaları karşılaştırıldığında özellikle 3. ay fırçalama sonrası ve 6. ayda Roth grubunda Innovation grubuna göre beiirgin artış saptanmıştır. Roth grubunda plakta S. mutans düzeyindeki artış istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Tükürük pH düzeyinde 3 aylık dönemde her iki grupta ve gruplar arasında önemli bir değişiklik belirlenmemiştir. Innovation ve Roth braketlerin her ikisinde de 3 aylık dönem içinde plakta Porphyromonas gingivalis düzeyinde istatistiksel olarak önemli düzeyde artış belirlenmemiştir.VI Anahtar SözcükSer: Orîodontik tedavi, dental plak, periodontal hastalıklar, Porphyromonas gingivalis, Streptococcus mutans
Özet (Çeviri)
vıı SUfVSSVIÂRY In this study, two different brackets with a variation of ligation, Roth and Innovation brackets were evaluated by means of their effects on dental plaque formation, gingiva, salivary pH and the amount of Porphyromonas gingivalis and Streptococcus mutans formation. For this porpose, 30 individuals with Angle Class 1, 2 or 3 malocclusions, treated either extraction or nonextraction, with no history of an antibiotic use for the past 3 months, no caries, restoration or defect in anterior teeth, no use of any mouthrinses that may influence gingival flora and healthy periodontium were selected to participate for this study. Patients were matched according to initial plaque index and the amount of maxillary crowding. In half of the patients, the teeth were bonded with Innovation brackets and the other half were bonded with Roth brackets. Plaque and gingival indices, pocket depth and digital photographic records from the buccal surfaces were taken at the start, after periodontal therapy, at 1st, 9th, 21th days and 3rd and 6th months after bonding. Saliva and subgingival plaque samples were collected before bonding and three months after bonding. The results of this study showed that plaque index, gingival index and pocket depth increased in both of the groups. It was shown that Innovation and Roth brackets had the same effect on gingiva and plaque accumulation in 6 months period. Plaque area evaluations showed that Roth group had an increase especially at 3rd month after brushing and at 6 months. The increase in S. mutans level was found statistically significant in Roth group. Increase in saliva pH level were not found significant in both groups and among each group in 3 months period. No significant differences in plaque Porphyromonas gingivalis level were detected in both Innovation and Roth groups in 3 months period.vııı