Karışık dişlenme döneminde uygulanan yavaş maksiller genişletmenin kraniyofasiyal ve dentoalveoler yapılar üzerine olan etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of slow maxillary expansion on craniofacial and dentoalveoler structures in mixed dentition
  1. Tez No: 157629
  2. Yazar: ELÇİN ESENLİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİHA RÜBENDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karma dişlenme, Posterior çapraz kapanış, Yavaş genişletme, Mixed dentition, Posterior crossbite, Slow expansion
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
116 ÖZET Karışık Dişlenme Döneminde Uygulanan Yavaş Maksiller Genişletmenin Kraniyofasiyal ve Dentoalveoler Yapılar Üzerine Olan Etkilerinin İncelenmesi Bu çalışmada karışık dişlenme döneminde posterior çapraz kapanışlı bireylerde modifiye yavaş genişletme aygıtı uygulamasıyla, genişletme sonunda ve daimi dentisyon döneminde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya karışık dişlenme döneminde bulunan posterior çapraz kapanışlı 40 birey alınmıştır. Bu bireylerden 23 'ü tedavi, 17' si kontrol grubundadır. Çalışmanın materyalini tedavi grubundaki bireylerin tedavi başı, genişletme sonu ve daimi dentisyonda; kontrol grubundaki bireylerin ise benzer dönemlerde alman lateral sefalometrik, postero-anterior ve oklüzal filmleri ile ortodontik modelleri oluşturmuştur. Ayrıca gelişim dönemlerinin saptanması için el-bilek filmlerinden yararlanılmıştır. Başlangıç yaş ortalaması 9.45 olan 11 kız ve 12 erkek birey tedavi grubunu, yaş ortalaması 9.28 olan 1 1 kız ve 6 erkek birey de kontrol grubunu oluşturmaktadır. Tedavi grubu bireylerine modifiye akrilik plakla yavaş genişletme yapılırken, kontrol grubu bireyleri ise tedavisiz olarak izlenmiştir. Tedavi süresi 0.65 yıl ve toplam takip süresi 1,88 yıldır. Tedavi grubundaki bireylerin tedavi başı, genişletme sonu ve daimi dentisyondaki değerleri arasındaki farklar ile kontrol grubundaki bireylerin benzer kontrol dönemleri arasındaki farkları saptamak amacıyla eş yapma“t”testi, tedavi grubunda oluşan değişiklikler ile kontrol grubunda meydana gelen spontan değişikliklerin karşılaştırılması amacıyla da student“t”testi uygulanmıştır. Modifiye yavaş genişletme aygıtı ile tedavi sonrasında maksillanın sagittal gelişimi bir süre için duraklamış ve bunun dışında sagittal yön ölçümlerinde önemli bir değişiklik meydana gelmemiştir. Genişletme ile, üst molarlardaki devrilmenin minimum düzeyde olduğu ve maksillada iskeletsel olarak da genişlemenin olduğu görülmüştür. Bireylerin yaklaşık % 46'sında radyolojik olarak sagittal suturda açılma görülmüş, kısmen alt kaninler arası ve alt molarlar arasındaki genişlemenin yam sıra intergonyal boyutta da hafif artış olduğu tespit edilmiştir. Genişletme sonundaki istenmeyen hafif posterior mandibuler rotasyonun daimi dentisyon döneminde ortadan kalktığı görülmüştür. Karma dentisyonda uygulanan yavaş maksiller genişletme ile hem dentoalveoler hem de iskeletsel düzeyde olumlu etkiler meydana gelmiştir. Erken dönemde yapılan modifiye yavaş genişletme aygıtı ile elde edilen genişletmenin daimi dentisyona belirgin ölçüde yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
117 SUMMARY Evaluation of the Effects of Slow Maxillary Expansion on Craniofacial and Dentoalveoler Structures in Mixed Dentition The aim of this study was to evaluate the changes that occur during the treatment of posterior crossbites by using a modified slow expansion appliance in the mixed dentition and also to evaluate the stability of these changes in permanent dentition. In this study, 40 children with posterior crossbites in the mixed dentition were divided into two groups. Twenty-three of the cases were in the treatment group and 17 of these were in the control group. The material of this study consisted of orthodontic dental models, lateral cephalometric, postero-anterior and occlusal films taken at the beginning of treatment, at the end of the expansion period and at the permanent dentition stage in the treatment group (23 children), and in the control group (17 children). The hand- wrist films were also used for determining the growth periods of patients. The treatment group consisted of 1 1 females and 12 males with the mean age of 9.45 years and control group consisted 1 1 females and 6 males with the mean age of 9.28 years. Treatment time was 0.65 years and total follow-up period time was 1,88 years. In order to asses the changes that occur during control and treatment periods, paired“t”test was used. The statistically significant differences between the treatment and the control groups were determined by student's“t”test. After the treatment with modified acrylic expansion appliance, the sagittal growth of maxilla was inhibited for a certain period and the other sagittal parameters did not show any significant differences. Minimum tipping of the upper molars were observed and skeletal maxillary expansion were found with expansion. 46 % of the patients showed sagittal suture opening evaluated from radiographs and also slight expansion of lower canine and lower molar widths were observed with the slight increase in intergonial distance. Undesirable slight posterior mandibular rotation returned to initial value in the permanent dentition. With the slow maxillary expansion in the mixed dentition, both dentoalveoler and skeletal positive changes were observed. It has been showed that the expansion achieved in mixed dentition with the modified slow maxillary expansion appliance has effected the permanent dentition significantly.