Sınıf II bölüm 1 vakaların tedavisinde yeni ve farklı bir yaklaşım: smart apareyi
A new and different approach in the treatment of class II div 1 cases: Smart appliance
- Tez No: 242627
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİR ALTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Smart apareyi, Fonksiyonel tedavi, Sınıf II maloklüzyon, Smart appliance, Functional treatment, Class II malocclusion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Sınıf II Bölüm 1 Vakaların Tedavisinde Yeni ve Farklı Bir Yaklaşım: Smart ApareyiSmart apareyi, sınıf II vakalarda, mandibulanın sagittal yön gelişimini stimüle etmek, maksillanın sagittal yön gelişiminin önüne geçmek amacıyla tasarlanan bir aygıttır. Aygıt; maksiller ve mandibuler dişlerin okluzal, vestibül-bukkal ve palatinal-lingual yüzeylerini içine alan iki ayrı parçadan oluşan en küçük fonksiyonel ortopedik aygıttır. Alt ve üst parçalar birbirleriyle premolar dişler bölgesinde 90 derecelik basamaklarla temas halindedir. Smart apareyi, sınıf I molar ilişki elde edilecek şekilde oluşturulmaktadır. Bu çalışma, Smart apareyinin iskeletsel, dentoalveoler, yumuşak doku ve üst solunum yolları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın materyali; tedavi grubunu oluşturan, sınıf II maloklüzyona sahip 25 birey ile kontrol grubunu oluşturan aynı maloklüzyona sahip 25 bireyden meydana gelmektedir. Tedavi grubunda sınıf I ilişki elde edilene kadar geçen süre ortalama 10,1 ay ve kontrol grubundaki bireyleri takip süresi ise ortalama 12,2 aydır.Tedavi/gözlem öncesi ve sonrası değişiklikler ve gelişim aşamaları normal dağılım gösteren değişkenler için Student's-t testi ve dağılımın normale uymadığı değişkenler için Mann Whitney U testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Her bir gruptaki tedavi/gözlem etkileri normal dağılım gösteren değişkenler için eş yapma t testi ve dağılımın normale uymadığı değişkenler için Wilcoxon işaret testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Smart apareyinin etkisi ile maksillanın sagittal yön gelişiminin frenlendiği mandibulanın sagittal yön gelişiminin stimüle edildiği ve overjetin elemine edildiği görülmüştür. Aparey üst keserlerde retraksiyona ve molarlarda distale harekete, alt keserlerde protrüzyona ve molarlarda mesiale harekete neden olmuştur. Mandibuler plan açısında herhangi belirgin bir değişiklik saptanamamıştır. Yumuşak doku ve dudak ilişkileri belirgin şekilde ve olumlu anlamda değişiklik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A New and Different Approach in the Treatment of Class II div 1 Cases: Smart ApplianceSmart appliance is used to stimulate mandibular sagittal growth and inhibition of maxillary sagittal forward growth in class II cases. This smallest functional orthopedic appliance covered occlusal, vestibul-buccal and palatinal-lingual sides of the maxillary and mandibuler teeth that is consisted of two separate parts. The lower and upper parts contact with the 90° degrees steps on the premolar region. Smart appliance was constructed to bring the molars to a Class I relation. The purpose of this study is to examine the skeletal, dentoalveoler, soft tissue and upper airway effects of Smart appliance.The study material is consisted of 25 patients with Class II malocclusion, and a control group of 25 patients with same malocclusion. In treatment group the mean treatment period to achieve Class I was 10,1 months whereas the follow up period for the control group was 12,2 months.Pre and post treatment/observation parameters and development stages were compared for normally distributed parameters using Student?s t test and for not normally distributed parameters using Mann Whitney U test. Treatment/observation effects in each group were evaluated for normally distributed parameters by paired t test and for not normally distributed parameters by Wilcoxon sign test.It has been observed that by the effect of Smart appliance, mandibular sagittal growth is stimulated, maxillary forward growth is restricted and Overjet is eliminated. Appliance retracted maxillary incisors, distalized maxillary molars, mesialized mandibular molars and protruded lower incisors. Meanwhile the mandibular plane angle is not changed significantly. Soft tissue and lip relations changed positively and significantly