Temporomandibuler eklemin ortognatik ve ortodontik tedavi öncesi ve sonrasındaki değişikliklerin manyetik rezonans ile incelenmesi
Analysing the changes in the temporomandibular joint before and after orthognatic and orthodontic treatmen by magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 157664
  2. Yazar: ENİS REDZEP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SELAHATTİN OR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilateral Sagital Split Osteotomisi, Dentofasiyel Deformite, Le Fort I osteotomisi, Manyetik Rezonans, Temporomandibuler Eklem, Bilateral Sagital Split Osteotomy, Dentofacial Deformity, Le Fort I Osteotomy, Magnetic Resonance Imaging, Temporomandibular Joint
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
57 ÖZET Temporomandibuler Eklemin Ortognatik ve Ortodontik tedavi öncesi ve sonrasındaki değişikliklerin Manyetik Rezonans ile incelenmesi Bu çalışma kliniğimize başvuran ve ortognatik cerrahi geçiren hastalarda, yapılan cerrahi müdahale sonucunda, TME sorunu olmayan hastalarda disfonksiyona yol açıp açmadığını, hastanın varsa mevcut TME problemlerini arttırıp arttırmadığını öğrenmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle ortognatik cerrahi geçirecek 9 hastanın TME' i ve çiğneme kasları klinik olarak muayene edilip ve kondil-disk-fossa ilişkisini incelemek amacıyla TME MR'ı çekilmiştir. İncelemeler 1 hafta ameliyat öncesi ve 6 ay ameliyat sonrasında yapılmıştır. Klinik muayenede TME sesleri ve ağrısı, masseter ve temporal kaslarda ağn, maksimum keserlerarası mesafe, protruzif ve laterotruzif hareketler ölçülmüştür. MR' lar ise sagital ve koronal kesitlerde ağız tam kapalı ve tam açık durumda alınmıştır. Yapılan istatistiksel inceleme sonucu klinik parametrelerde sadece laterotruzif harekette anlamlı artma görülmüş olmasına rağmen TME seslerinde %11,1, TME ağrısında % 9,1 ve temporal kasta % 11,1 oranında azalma tespit edilmiştir. Masseter kaslarında ağrı oranları önce ve sonra aynı olmasına rağmen, hastalar tarafından ağn şiddetinde önemli azalma bildirilmiştir. Keserlerarası mesafe ve protruzif harekette ameliyat öncesi ve sonrası değerleri birbirine çok yakın bulunmuştur. MR incelemesi sonucunda ameliyat öncesi ve sonrasında ARDD oranlan sırasiyle % 61,1 ve % 55,6 bulunmuş ve Ki-kare Fisher's Exact testine göre aralarındaki ilişki önemli bulunmuştur. Daha doğrusu ameliyat öncesi ARDD teşhisi konulan eklemlerin ameliyat sonrası ARDD olma oranı oldukça yüksektir. MR da ameliyat öncesi eklem normal iken ameliyat sonrası normal olma oranı yüksektir. Diskin medial yada lateral deplasmanı görülmemiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar birçok literatüre uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Analysing the Changes in the Temporomandibular Joint Before and After Orthognatic and Orthodontic Treatmen by Magnetic Resonance Imaging The aim of this study was to evaluate the effect of orthognatic surgery in patients with focus on the TMJ. For this purpose 9 patients (18 joints) were both clinically evaluated and imagined by MRI. The evaluation was made 1 week preoperatively and 6 months postoperatively. İn the clinical evaluation data on TMJ sounds and pain, pain in the masseter and temporal muscle, interincisal opening, protrusive and laterotrusive movements were collected. MRI was taken in both sagital and coronal sections with mouth closed and maximum open positions. After the statistical analysisTMJ sounds were reduced by % 11,1; TMJ pain by % 9,1 and in the temporal muscle by % 1 1,1. In the masseter muscle there were no changes in the pre and postoperative ratios but the pain was described to be reduced from severe to mild. The data concerning the interincisal opening andprotrasive movement were found to be similar to the preoperative measurements. The laterotrusive movement was found to increase significantly. After evaluating the MRI anterior disc displacement with reduction preoperatively and postoperatively was found respectively % 61,1 and % 55,6. There was correlation between these dete. No medial or lateral displacement of the disc was noticed. Our findings were found to be in correlation with the literature.