Çeşitli yüzey şartlandırma işlemlerinin üç farklı in-ceram kor yapısı ile bir dual-cure rezin siman arasındaki bağlanmaya etkisinin incelenmesi
The effect of different surface treatments on the bond strength of a dual cure resin cement to three various in-ceram ceramic
  1. Tez No: 157666
  2. Yazar: SEMİH TAŞVEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KEMAL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Porselen, rezin siman, makaslama bağlanma kuvveti, asitle pürüzlendirme, silan bağlantı ajanı 93
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Metal desteksiz porselen restorasyonların klinik başarısında simantasyon tekniği ve kullanılan simanın tipi çok önemli rol oynamaktadır.Bu nedenle çalışmamızın amacı farklı yüzey uygulamalarının metal desteksiz porselen sistemleri ile dual-cure rezin siman bağlantısını etkileyeceği hipotezini test etmektir. Çalışmada In-Ceram Alumina, In-Ceram Zirkonya, In-Ceram Spinell metal desteksiz porselen sistemleri seçildi.ISO TR 11405 no'lu standarta uygun olarak hazırlanan paslanmaz çelikten modelle her bir porselen grubundan 40'ar tane olmak üzere toplam 120 adet örnek hazırlandı.Porselen örnekler yüzey uygulamaları için 4 farklı gruba aynlmıştır.Asitle pürüzlendirme işlemi için % 9.5'lik HF asit (Ultradent Porcelain Etch,Ultradent), silan bağlantı ajanı olarak (Ultradent Silane, Ultradent) kullanıldı. Kumlama işlemi ise 50um'lik Alüminyum oksit ile yapıldı. Yüzey şartlandırma işlemleri uygulanmış porselen örnekler Ultrasonik temizleme cihazında distile suyla yüzey temizlendikten sonra hava su spreyi ile kurutuldu ve daha sonra SEM analizi yapıldı.Makaslama bağlanma testi için porselen örneklere ışıklı sertleşen kompozit,bir dual-cure rezin yapıştırma simam olan Panavia F ile yapıştınldı.24 saat 37°C'de suda bekletilen numuneler daha sonra Hounsfîeld Tensometresi (England) cihazında 1 mm dk.hızda makaslama bağlanma testine tabi tumlmuşlardır.Elde edilen veriler Kruskal-Wallis (KW) testi ve Mann- Whitney U testi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.En yüksek porselen-kompozit rezin bağlanma kuvveti HF asit ile silanın beraber kullanıldığı grupta görülmüştür. En düşük bağlanma kuvveti ise sadece HF asit uygulanan grupta bulunmuştur.Üç farklı porselen sistemi karşılaştırıldığında en yüksek bağlanma kuvveti değerleri her üç yüzey uygulaması için de en yüksek In- 92Ceram Alumina porselen sisteminde, en düşük olarak ise In-Ceram Spinell porselen sisteminde bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Clinic success of the all-ceramic restorations mainly depends on technique and type of the cemantation. For that reason, the aim of this study is to test the hypothessis that different surface treatments may effect the bonding of dual-cure resin cement to all- ceram systems. In-Ceram Alumina, In-Ceram Zirconia, In-Ceram Spinell all-ceramic systems were choosen for this study. One hundered and twenty specimens, including 40 for every group, were fabricated according to the ISO TR 1 1405 standart. Four groups were determined according to the surface treatment differences. For acid-etching procedure 9.5 % HF acid(Ultradent Porcelain Etch,Ultradent), and for silane coupling agent (Ultradent Silane, Ultradent) were used. Fifty um Alumina were used for sandblasting. Surface were cleaned with distilled water using ultrasonic cleaner and dryed with air-water sprey and later SEM analysis were utilised. For shear- bond strength tests, a light cured composite were luted with Panavia F, a dual cure resin cement, to ceramic specimens. Specimens were stored in water about 24 hour at 37 C° and later tested for shear bond strenght by Hounsfield Tensometer (England) with 1 mm/minute cross-speed. Datas were analysed statistically with Kruskal-Wallis (KW) and Mann- Whitney U tests. Highest ceramic-composite resin bond strenght were seen in the HF acid-silane combination group. Weakest bond strenght were found in the HF acid group. In the comparision of the ceramic systems, highest bond strenght values were found in the In-Ceram alumina ceramic system and weakest were found in the In- Ceram Spinell ceramic systems. 94