Multipl skleroz ve dişhekimliği açısından önemi
Multiple sclerosis and its importance in dentistry
  1. Tez No: 157702
  2. Yazar: TİMUR NADİR DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL APAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, dişhekimliği, oral semptomlar 32, Multiple sclerosis, dentistry, oral symptoms 33
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
MULTİPL SKLEROZ VE DİŞHEKİMLİGİ AÇISINDAN ÖNEMİ 4- ÖZET Multipl skleroz, santral sinir sistemindeki myelin kılıflarının hasan sonucu; motor ve duyusal sinir iletiminin etkilenmesiyle oluşan kompleks bir nörolojik hastalıktır. Orofasiyal semptomlar ve kullanılan ilaçların yan etkileri nedeniyle bu hastalar, ağız ve diş bakımlarını efektif olarak sağlayamazlar, bu da hastaların günlük yaşantısını sür dürmesini etkileyebilir. Hastalığın seyri boyunca oluşan semptomları ve klinik seviyesi iyi anlaşılmalı dır. Optimum ağız sağlığı sağlanıp, iyi bir genel sağlığa katkıda bulunmak için hastayı doğru değerlendirip, tavsiyelerde bulunulmalıdır. Ortaya çıkan orofasiyal ve dental şikayetler, en kısa zamanda tedavi edilmeli, randevu zamanları ve uzunluğu hastanın toleransına göre belirlenmelidir. Yetersiz ağız bakımı yüzünden oluşacak dental problemlerin ve yapılmış kötü resterasyonlarm hastalığın seyrini olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada bugüne kadar yayımlanmış olan literatürler değerlendirilerek, multipl skle roz hastalarının diş hekimliği açısından önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
MULTIPLE SCLEROSIS AND ITS IMPORTANCE IN DENTISTRY 5- SUMMARY Multipl sclerosis is a complex neurological disease caused by the damage of myelin sheath of central nervous system thereby affecting both motor and sensory transmission. These patients cannot maintain oral care effectively due to the orofacial symptoms and side effects of the medications; they could not fullfil natural requirements in daily life. It is essentials to understand the clinical level and the symptoms of the disease. Clinical onset of the disease and the related symptoms must be closely followed in order to maintain adequate oral hygiene and to provide further support to the general health status of the patient. The early treatment of orofacial and dental problems is essential, furthermore matching appoinment times and lenghts to the tolerance level of the patient is useful. It is widely accepted that poor restorations and dental problems could have negative effects in clinical progression of the disease. In this paper, recent literatures concerning different characteristics of multiple sclerosis was evaluated with special regard to its correlation with the dentistry.