Meme karsinomlarında p21, p53, Bcl-2 ve CK5/6 ekspresyonlarının immünhistokimyasal yöntemle incelenmesi ve klinikopatolojik prognostik parametreler ile ilişkisi
The analysis of the expressions of p21, p53, Bcl-2 ve CK5/6 by the immunohistochemical method and the relationships with their clinicopathological prognostic parameters in breast carcinomas
  1. Tez No: 157732
  2. Yazar: NİLÜFER ONAK KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL HASEGELİ ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Immünhistokimya, p53, p21, bcl-2, CK5/6
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Kandemir Onak Nilüfer. Meme Karsinomlarında p21, p53, bd-2 ve CK5/6 Ekspresyonlarının İtnmfinhistokimyasal Yöntemle Araştırılması ve Klinikopatolojik Prognostik Parametreler ile İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tümör Biyolojisi ve İmmünolojisi Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Meme kanserinin gelişimi, progresyonu ve prognozunda etkili olabileceği savunulan, hücre proliferasyonu, apopitoz ve diferansiasyonda rol oynayan tümör supressör gen p53, düzenleyici protein p21, proto-onkogen bcl-2 ve yapısal protein sitokeratin(CK)5/6 ekspresyonlarmı immünhistokimyasal yöntemle araştırdık ve Minikopatolojik prognostik parametrelerle ilişkisini irdelemeyi amaçladık. Çalışmaya; 1989-2000 yıllan arasında Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Bölümü'nde klinik takipleri yapılan, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda immünhistokimyasal çalışma için yeterli doku örnekleri mevcut olan 84 invaziv meme kanseri olgusu dahil edilmiştir. İmmünhistokimyasal incelemelerin sonucunda; olguların % 39'unda p53 nükleer birikimi saptandı. P53 ekspresyonu 50 yaşın altodaki ve premenapozal hasta gurubunda belirgin olarak daha yüksekti. Olguların %35,7' sinde nükleer p21 ekspresyonu saptandı. Tümörün evresi yükseldikçe p21 ekspresy onunun anlamlı şekilde azaldığı görüldü. Olguların %3 6,1 'inde sitoplazmik bcl-2 ekspresyonu saptandı. Lenf nodu metastazı olan olgularda, lenf nodu metastazı olmayan olgulara göre bcl-2 ekspresyonu belirgin olarak daha yüksekti. Olguların %15,4'ünde CK5/6 ile sitoplazmik boyanma saptandı.Tümörün histolojik grade'i yükseldikçe CK5/6 ekspresyonunda belirgin artış gözlendi. Olguların %42,2' sinde östrojen, %44'ünde progesteron reseptörleri pozitif olarak belirlendi, östrojen ve progesteron reseptör ekspresyonları arasında pozitif korelasyon saptandı, incelenen immünhistokimyasal parametrelerle hastalıksız sağkalım arasında istatistiksel anlamlı ilişki belirlenmedi. Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz bulgular; p21 ekspresyonunun daha sıklıkla erken evre meme kanserlerinde saptandığım, p21'in tümör baskılayıcı fonksiyonunun kaybının meme kanserinin progresyonunda etkin rol oynayabileceğini, bcl-2 ekspresyonunun meme kanserlerinin lenfatik yayılımı ile ilişkili bir parametre olduğunu ve CK5/6 ekspresyonunun özellikle az diferansiye tümör histolojisi ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kandemir Onak, Nilüfer. The analysis of the expressions of p53, p21, BcI-2 and CK5/6 by the immunohistochemical method and the relationships with their clinicopathological prognostic parameters in breast carcinomas. Thesis of Science Specialization. Pathologist M.D, Program of Tumor Biology and Immunology institute of Health Sciences, Hacettepe University Ankara, 2004. We investigated the expressions of tumor supressor gene p53, promoting gene p21, proto-oncogene bcl-2 and structural protein cytoceratine (CK) 5/6 which supposed that they play role at the cell proliferation, apoptosis, differantiation and might affect the development, the progression and the prognosis of breast cancer by the immunohistochemical method. We also aimed to search the relationships with their clinicopathological prognostic parameters. We included into the study 84 invasive breast carcinoma cases which had enough tissue samples for immunohistochemical study in the department of Pathology, Faculty of Medicine and which had been clinically followed up in the department of medical oncology, Institute of Oncology, Hacettepe University between 1989-2000 years.The nuclear accumulation of p53 was detected in 39% of cases at the end of the immunohistochemical analysis. The expression of p53 was statistically higher at the groups that consist of younger than 50 years and premenauposal patients. The nuclear expression of p21 was detected at the 35.7% of the cases. It has been determined that the grade of tumor was inversely related with the expression of p21. The expression of cytoplasmic bcl-2 was detected at 36.1% of the cases. The expressions of bcl-2 were statistically higher in the subjects with lymphatic node metastasis than in the subjects without lymphatic node metastasis. The cytoplasmic expressions with CK5/6 was detected in 15.4 % cases. The expressions of CK5/6 were evidently increased while the histological grades of the tumors were higher. We determined the estrogene and progesterone receptors positively in 42.2 % and 44% of subjects respectively. We also determined positively correlation between the expressions of estrogene and progesterone receptors. It has not been determined a statistically relationship between disease-free survival time and the analyzed immunohistochemical parameters. At the end of the study, we concluded that the expressions of p21 were mostly detected in early stage breast cancers, the tumor suppressing disfunction of p21 might effectively play role at the prgression of breast cancer, the expression of bcl-2 was a parameter which related to the lymphatic metastasis of breast cancers and the expression of CK5/6 was especially related to the low differentiated tumor histology. Key Words :Breast cancer, Immunohistochemistry, p53, p21, bcl-2, CK5/6