Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatarak tedavi gören toplum kökenli pnömoni hastalarının çeşitli parametrelere göre incelenmesi
A review of hospitalized patients with community-acquired pneumonia in Erciyes University Medicine Faculty for various parameters
- Tez No: 157784
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Toplum kökenli pnömoni, Toraks Derneği tanı ve tedavi rehberi, evreleme, tanı, tedavi. VI, Community acquired pneumonia, Diagnosis, Stage, Turkish Thoracic Society diagnosis and treatment guideline, Treatment. VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Amaç ve metod: Toplum kökenli pnöraoniler giderek artan aşılama, tanı ve tedavi olanaklarına rağmen halen önemli bir sağlık problemidir. Koruyucu önlemler, erken tanı ve uygun ampirik tedavi yaklaşımlarıyla mortalite ve morbidite azaltılabilir. Bu çalışmayla hastanemizde yatarak tedavi gören toplum kökenli pnömoni hastalarının genel profilini çıkarmayı, Toraks Derneği tanı ve tedavi rehberini esas alarak farklı bölümlerin bu hastalara yaklaşımını saptamayı amaçladık. Bulgular: Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Ocak 1999 ile 2003 tarihleri arasında yatarak tedavi gören 159 hastanın dosya ve radyografileri incelendi. Yaş ortalaması 51,6 ±20,3 yıl olarak bulduk. Cinsiyetler arasında 104'ü erkek 55'i kadın olmak üzere erkekler daha fazla bulundu. En sık semptom olarak öksürük (%85,5) ve ateş (%73) bulundu. Atipik pnömoni semptom larıy la başvuran hastalar, toplamın %45,9'u olmasına rağmen, hiçbir vakada atipik pnömoni ispat edilememişti. En sık eşlik eden hastalıkların respiratuvar ve kardiyovasküler sisteme ait olduğu görüldü. VKan kültürü hastaların %56'sında ve balgam gram boyama %60'mda yapılmıştı. Tedavi açısından Toraks Derneği rehberine uyulma %26,4 oranında olmasına rağmen bu durum hastaların yatış süresini etkilememişti. Tedavi olguların %43,4'ünde tanıdan sonraki ilk sekiz saatten sonra başlanmıştı. Genel mortalite %10, yoğun bakım ihtiyacı olanlarda %30,4, yoğun bakım ihtiyacı olmayanlarda %1,7 olarak tespit edildi. Sonuç: Hiçbir hastada atipik pnömoni ispat edilememiştir. Kan kültürü ve balgam gram boyama bazı servislerde daha belirgin olarak ihmal edilmektedir. Hastaların %43,4' ünde tedavi geç başlanmış ve sadece %26.4'ü kontrole gelmiştir. Toplam mortalite %10 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim and methods: Community acquired pneumonias remain as an important health problem, despite increasing vaccination programs, diagnosis and treatment methods. The mortality and morbidity rates may decrase with prevention, early diagnosis and appropriate empirical treatment. In this study we retrospectively studied the general profile of patients, and treatment methods of different departmants according to the guide of Turkish Thoracic Society. Results: 159 patients who were hospitalised between 1999-2003 were included in this study. Avarage age was 51.6 ±20.3 year. There was a male predominance in the study group with 104 man to 55 woman. Most seen symptoms were cough (%85.5) and fever (%73). Although % 49.4 of patients were diagnosed as atypical pneumonia, in none of the patients. The diagnosis could be confirmed. Respiratory and cardiovascular diseases were the most comorbid diseasses. Blood culture and sputum gram stain were positive in % 56 and % 60 retrospectively. Treatment according to thorax society guide was as low as % 26.4. But this did not affect the hospitalisation time. In %43.4 of the patients treatment was started in the first eight hours of the diagnosis. VIIThe overall mortality rate was %10 with a mortality rate of %30.4 in patients requiring intensive care, and % 1.7 in patients not requiring intensive care. Conclusion: The diagnosis of atypical pneumonia could not be confirmed in any of the patients. Especially some departments do not give enough importance for blood culture and sputum gram staining. Treatment was delayed in %43,4 of the patients and % 22,4 of the patients did not come for controle.