Çevresel asbest temasında kapiller epitelyal permeabilite ile yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi ve solunum fonksiyon testlerinin korelasyonu
- Tez No: 157789
- Danışmanlar: PROF.DR. RECEP IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kapiller epitelyal permeabilite, çevresel asbest teması, fibrosis 65
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Asbestli toprağın kullanımına bağlı çevresel asbest teması bölgemizde önemli bir sağlık sorunudur. Çalışmamızdaki amacımız, çevresel asbest temasında oluşabilecek pulmoner epitelyal permeabilite değişikliğini göstermek ve kapiller epitelyal permeabilite (KEP) değeri ile solunum fonksiyon testleri (SFT) ve yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) bulguları arasındaki korelasyonu incelemektir. Çalışmaya asbestli toprağı kullanma hikayesi olan toplam 47 kişi, kontrol grubuna ise toplam 22 kişi dahil edildi. Çalışma grubuna, YRBT, SFT ve Tc 99-m DTPA ile dinamik aerosol inhalasyon sintigrafisi çekilirken, kontrol grubuna ise SFT ve Tc-99m DTPA aeresol inhalasyon sintigrafisi çekildi. Akciğer membran permeabilitesinin bir indeksi olan dakikalık aktivite azalma yüzdesini ifade eden kapiller epitelyal permeabilite (KEP) değeri hesaplandı, istatistiksel analizler için“Independent t testi”,“Mann Whitney testi”,“Ki-kare testi”kullanıldı ve p< 0.05 olması istatiksel olarak anlamlı kabul edildi. Plevral plak, YRBT'de en sık görülen lezyon olarak saptandı. KEP ortalama değeri, kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu (p=0.003). YRBT'de lezyon saptanmayan olguların ortalama KEP değeri, kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı (p=0.012). YRBT'de lezyon saptanmayan olgular ile herhangi bir lezyon saptanan olgular arasında ise KEP değeri istatistiksel olarak anlamlı farklı bulunmadı (p=0.9). Plevral plak ve plevral kalsifikasyonun da KEP değerini kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşürdüğü gözlendi. Asbest temas süresi ile KEP değeri arasında korelasyon saptanmazken, temas süresi ile FEV1, FVC, FEF25-75, FEV1% ve FVC% arasında negatif korelasyon saptandı. Interstisyel fibrozisin SFT'de restriktif patern ve küçük hava yollarında disfonksiyon oluşturduğu saptandı. Nefes darlığı semptomu interstisyel fibrozis olanlarda olmayanlara göre anlamlı farklı bulundu (p-0.007). Sonuç olarak; çevresel asbest temasında KEP değerinin önemli derecede azaldığı, radyolojik olarak herhangi bir değişiklik görülmeden önce KEP'in etkilenebileceği ve erken dönemdeki fibrozisi göstermede noninvazif hassas bir parametre olabileceği saptandı. Geniş serili epitelyal permeabilite çalışmalarının, asbeste bağlı fibrozis patogenezi açısından ve fibrozisi göstermede erken bir prediktör olup olamayacağı konusunda yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Environmental asbestos exposure due to usage of asbestos-containing soil is a serious health problem in our region. The aim of our study is to show alterations of pulmonary epithelial permeability in environmental asbestos exposure and investigate the correlation of Capillary Epithelial Permeability (CEP) with Pulmonary Function Tests (PFT) and High Resolution Computed Tomography (HRCT) findings. Total of 47 cases having a history of usage of asbestos-containing soil and 22 healthy people for control group were included to the study. HRCT, PFT and dynamic Tc-99m DTPA aerosol scintigraphy were performed to all cases. CEP, as the percentage of decreasing activity per minute, which is an index of pulmonary membrane permeability was calculated.