Kronik obstrüktif akciğer hastalığı gelişiminde biomass maruziyetinin rolü
  1. Tez No: 157788
  2. Yazar: ÜMİT TUTAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARZU MİRİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Biomass, Biomass fuel, COPD, Chronic bronchitis, Restrictive pulmonary disease
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
vıı ÖZET Biomass yakıtı kullanarak ekmek ve yemek pişirme, çamaşır yıkama gibi günlük ev işlerini yapan kadınlarda Kronik bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) gelişme riskinde artış olduğu kabul edilmektedir. Bu konu özellikle gelişmekte olan ülkelerde toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından önemlidir. Çalışmamızda Erzurum merkez köylerini içeren bir araştırma yaparak biomass kullanım şeklini ve maruziyet ile solunum fonksiyonları arasında varsa ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla Erzurum merkeze bağlı 7 köyde günlük ev işlerinde en az 5 yıldır biomass yakıtı kullanan 20-79 yaşlan arasında 206 kadın çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alman kadınların fizik muayene ve solunum yolu şikayetleri dinlenerek semptom araştırması yapıldı. Daha sonra her kadına solunum fonksiyon testleri (SFT) uygulandı. SFT' de Zorlu Ekspiratuar Vital Kapasite (ZEVK, FVC), Zorlu Ekspriyum Birinci Saniyedeki Volüm (ZEVı, FEVı), FEVı/FVC, Maksimum Ekspirasyon Ortası Akım Hızı (MEOAH, MMEF, FEF25.75) ve Vital Kapasite (VK, VC) incelendi. Semptom sorgulaması sonucunda 21 kişiye ( % 11.1) kronik bronşit tanısı kondu. Global Initiative of Obstructive Lung Disease (GOLD) çalışma grubu 2003 güncellemesi esas alınarak yapılan SFT' 1er sonucunda 16 kişi ( % 7.8) KOAH tanısı aldı. Yine SFT' 1er sonucunda KOAH'lı hastalar değerlendirme dışı tutularak 1 1 kişi de (% 10.2) yüksek ihtimalle restriktif akciğer hastalığı tanısı aldı. Kişinin biomass yakıtı kullanma saati, sıklığı, kaç yıl kullandığından elde edilen sayısal değerler birbirleriyle çarpıldı. Çarpım sonucu maruziyet katsayısı olarak adlandırıldı. Buna göre maruziyet katsayısı ile FEVı arasmda, maruziyet katsayısı ile FEVI / FVC arasmda ve maruziyet katsayısı ile FEF25-75 arasında istatistiksel olarak anlamlı güçlü negatif korelasyon (p < 0.001); maruziyet katsayısı ile FVC arasında ise istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon bulundu (p< 0.05). Biomass yakıtının Erzurum ili kırsalında da yüksek oranda kronik bronşit ve KOAH sebebi olduğu, maruziyet süresi ve sıklığı arttıkça kronik bronşit ve KOAH gelişme riskinin arttığı, daha yüksek katılımlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Anahtar kelimeler : Biomass, Biomass yakıtı, KOAH, Kronik bronşit, Restriktif akciğer hastalığı.
Özet (Çeviri)
vııı ABSTRACT (The Role of Biomass Fuel Exposure in the Development of Chronic Obstructive Pulmonary Disease) It is admitted that there is an increase in the risk of development of chronic bronchitis and Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) in women using biomass fuel to do their daily housework, such as baking bread, cooking and washing laundry. This is of significance especially in developing countries in the respect of public health and economy of the country. In our study, it was aimed to investigate a relationship ( if there is any) between the way of biomass usage and exposure and respiratory functions, examining subjects living in central villages of Erzurum Province. For this study, from 7 villages of Erzurum, 206 women, between 20-79 year old, using biomass fuel for their housework for at least 5 years were included in the study. Symptom was investigated after physical examination and interview about complaints of the subjects. Each subject then was exposed to pulmonary function (PFT) tests. In PFT, Forced Vital Capacity (FVC), Forced Expiratory Volume in One Second (FEVı), FEVi/FVC, Maximum Midexpiratory Flow Rate (MMEF, FEF25-75) and Vital Capacity (VC) were evaluated. As a result of symptom investigation, 21 ( 11.1 %) of subjects had the diagnosis of chronic bronchitis. According to the results from PFTs performed, based on Global initiative of Obstructive Lung Disease (GOLD) workshop 2003 updating, 16 of subjects (7.8 %) had the diagnosis COPD. In addition, according to the outcomes of PFT, 1 1 of the subjects had high possibility restrictive pulmonary disease diagnosis, excluding the patients with COPD. Numeric values related to the time of biomass fuel using (hour), frequency, and period (year), of subjects were crossed. Result was called exposure coefficient. Thereupon, statistical mean strong negative correlation ( p< 0.001) was found between exposure coefficient and FEVı, exposure coefficient and FEVi/FVC, exposure coefficient and FEF25-75 while statistical mean negative correlation was found between exposure coefficient and FVC (p < 0.05 ). We have concluded that biomass fuel high rate chronic bronchitis, and COPD in the rural area of Erzurum and if the period and frequency of exposure increases, chronic bronchitis and COPD development risk will also increase. It has been suggested that further studies should be performed with highly participated ratio.