Kliniğimizde akciğer kanseri tanısı alan hastaların prospektif olarak değerlendirilmesi ve sağkalıma etki eden faktörlerin belirlenmesi
  1. Tez No: 157834
  2. Yazar: ADEM DİRİCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERHAT FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri, evrelendirme, sağkalım süresi. VİN, Lung cancer, non-small cell lung cancer, small cell lung cancer, staging, survival. X
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Kliniğimizde 1 Ocak 2001-31 Aralık 2002 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı alan hastaların demografik ve klinik özellikleri, histopatolojik tipleri, evreleri, tedavi ve tedaviye yanıtları ile sağkalım süreleri ve sağkalım sürelerine etki eden faktörleri prospektif olarak belirlemeyi amaçladık. Hastaların demografik ve klinik özelliklerini belirlendikten sonra evreleme işlemleri (toraks, üst batın ve kranyal bilgisayarlı tomografi, kemik sintigrafisi ve fiberoptik bronkoskopi) yapılması planlandı. Evreleme sonuçlan, histopatolojik tipler ve performans durumlarına (ECOG) göre tedavileri düzenlendi. Tedaviye yanıtlan, sağkalım süreleri (Kaplan-Meier yöntemi) ve sağkalım sürelerini etkileyen faktörlerin (“Cox regression”) belirlenmesi hedeflendi. 1 Ocak 2001-31 Aralık 2002 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı alan 227 hasta çalışma grubunu oluşturdu. Hastaların %94'ü erkekti (E/K: 15/1). Hastalar sıklıkla 56-65 yaş grubunda olup (ortalama yaş: 60.63) %90.4'ünün sigara içme öyküsü vardı. Hastaların başvuru sırasındaki semptomlan incelendiğinde, en sık öksürük (%78.6), balgam (%55.7), göğüs ağnsı (%53.3), nefes darlığı (%%52) ve kilo kaybı (%44), bulgular incelendiğinde ise en sık çomak parmak (%62.6) ve solunum seslerinde azalma (%58.6) (%39.2) olduğu tespit edildi. Radyolojik olarak lezyonlarm daha çok sağ tarafta (%59), santral yerleşimli (% 80), solid lezyon (%95.2) şeklindeydi ve %24.3'ünde plevral efüzyon vardı. Hastaların %79'unda bronkoskopik yöntemlerle, %14'ünde transtorakal biyopsi ile tanıya gidildi. Bronkoskopik bulgular içinde, en çok mukozal infiltrasyon (%41), ödem ve frajilite (%31.7) ve dıştan basıya bağlı darlık (%27) ile karşılaşıldı. Endobronşiyal tümör %28.4 vakada görüldü. Hastaların %75.8'i küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK), %22.8'i küçük hücreli akciğer kanseri tanısı aldı. KHDAK grubu içindeki hastalann %68.6'sı epidermoid karsinom, %18.6'sı adenokarsinom, %1.7'si bronkoalveoler karsinom, %0.6'sı büyük hücreli karsinom ve %10.5'i histopatolojik tipi net olarak ayrılamayan KHDAK tamlan aldı. Evreleme sonuçlarına bakıldığında KHDAK hastalarının büyük çoğunluğu (%88) geç dönemde (evre IHB-evre IV) iken KHAK grubunda ise sınırlı ve yaygınhastalık oranı eşitti. Evre IV KHDAK'li hastalarda, en sık kemik (%38), beyin (%32.4) ve karaciğer (%19.7) metastazları; yaygın hastalık KHAK'de ise karaciğer (%48) ve kemik (%35) metastazı tespit edildi. Semptom başlangıcı ile kliniğimize başvuru arasında geçen ortalama süre 76,5 gün, başvuru ile tam arasında 16 gün, tam ile tedavi arasında 17.1 gün olarak saptandı. Sonuç olarak semptom başlangıcı ile tedavi arasında geçen ortalama süre 109.5 gün olarak hesaplandı. Tedavi yöntemleri ele alındığında KHDAK'li hastaların %76.7'sine küratif tedavi, %10.5'ine palyatif tedavi uygulandı, %12.8'ine tedavi verilmedi. Küratif tedavi alan hastaların %48.5'i sadece kemoterapi (KT), %25'i KT ve radyoterapi (RT), %7.6'sı KT ve cerrahi, %3'ü sadece RT, %1.5'i sadece cerrahi, %1.5'i KT, RT ve cerrahi, %0.8'i RT ve cerrahi tedavi aldı. KHAK hastalarının %94.2'sine küratif tedavi uygulandı. Bunların %77.6'sı sadece KT, %20.4'ü KT ve RT, %2'si ise sadece RT aldı. Bu gruptaki hastaların %23.1'ine palyatif RT de uygulandı. Hastalar aldıkları kür sayışma göre incelendiğinde KT alan KHDAK'li hastaların %25.7'si 4-6 kür tedaviyi tamamlayabildi. Bu hastaların %7' sinde tam yanıt elde edildi. KT alan KHAK hastaların %60.4'ü 4-6 kür tedaviyi tamamlayabildi. Bu grupta KT'yi tamamlayanların %30'unda tam yanıt elde edildi. Ortalama sağkalım süreleri (31 Aralık 2003 itibarıyla) KHDAK'de 7.5 ay, KHAK'de ise 8 ay olarak bulundu ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Hastaların sağkalım sürelerine etki eden faktörler incelendiğinde; çomak parmak varlığı, hemoglobin değerinin düşük olması, trombositoz, serum alkalen fosfataz yüksekliği, FEVı değerinin beklenenin %50'sinden az olması, tümörün lokalizasyonu, toraks BT'de hiperinflasyon varlığı, plevral efüzyon olması, aort invazyonu, tümörün evresi, TNM sınıflandırmasına göre T, N, M faktörlerinden her biri, beyin ve karaciğere metastaz olması, KHDAK hastaların epidermoid karsinom ve diğer grup diye sınıflandırılmasının prognoz üzerinde istatistiksel olarak anlamlı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We aimed to evaluate prospectively demographic and clinical features, histopathologic types, staging features, treatments and responses to treatments, survivals and factors effecting survivals of the patients who were diagnosed as lung cancer in our clinic in between 1 January 2001 and 31 December 2002. Staging procedures which consist of computed tomography of thorax, upper abdomen and cranium, fiberoptic bronchoscopy and bone scintigraphy were planned to perform after demographic and clinic features of the patients were determined. Treatment modalities were arranged according to the results of staging procedures, histopathologic subtypes and performance status (ECOG). We planned to designate responses to treatment modalities, survivals (Kaplan-Meier methode) and factors effecting survivals (Cox regression). Two hundred and twenty-seven patients who were diagnosed as a lung cancer in our clinic in between 1 January 2001 and 31 December 2002 constituted the study group. Ninety-four per cent of the patients were male (M/F:15/l) and they aggregated most frequently within 56-65 years (mean age: 60.63 years) and 90.4% of the study group had smoking history. The most common symptoms on admission were cough (78.6%), sputum (55.7%), chest pain (53.3%), dyspnea (52%), and weight loss (44%). The most common signs were clubbing (62.2%) and decrease in respiratory sounds (58.6%). The most common radiographic manifestations were centrally localised (80%), solid lesions (%95.2), especially on the right hemithorax (59%). Pleural effusion was seen in 24.3% of the patients. Seventy-nine per cent of the patients were diagnosed with bronchoscopic methods and 14% of the patients were diagnosed with transthoracic needle biopsy. The most common bronchoscopic findings were as follows : mucosal infiltration (41%), oedema and fragility of bronchial mucosa (31.7%), and bronchial obstruction caused by an extrinsic compression (27%). Endobronchial tumour was seen in 28.4% of patients. Almost seventy-six per cent of the patients were diagnosed as non-small cell lung cancer (NSCLC) and 22.8% of the patients were diagnosed as small cell lung cancer (SCLC). Histopathologic subtypes of NSCLC distributed as follows: squamous IXcell carcinoma (68.6%), adenocarcinoma (18.6%), bronchioloalveolar carcinoma (1.7%), large cell carcinoma (0.6%) and undifferentiated non-small cell carcinom (10.5%). At the end of staging procedures it was seen that 88% of NSCLC patients were at advanced stage (stage IIIB-IV), half of SCLC patients were in extensive disease. The most common metastatic sites of stage IV NSCLC group were as follows: bone (38%), brain (32.4%), and liver (19.7%). The sites in SCLC group were liver (48%) and bone (35%). The median time between the beginning of symptoms and presenting of patient to our clinic was 76.5 days, between admission of patients to our clinic and histopathologic diagnosis was 16 days and between the diagnosis and administration of therapy was 17.1 days, respectively. As a result, the median time between beginning of symptoms and administration of therapy was 109.8 days. Almost 77%o of the NSCLC patients were given curative treatment, 10.5% of NSCLC patients were given palliative therapy and 12.8% of NSCLC patients were untreated. As a curative treatment; only chemotherapy (48.5% of the patients); chemotherapy and radiotherapy (25% of the patients); chemotherapy and surgery (7.6%) of the patients); only surgery (1.5% of the patients); chemotherapy, radiotherapy and surgery (1.5% of the patients); radiotherapy and surgery (0.8% of the patients) were administered. Therapeutic approaches for SCLC patients were as follows: Only chemotherapy (77.6% of the patients), chemotherapy and radiotherapy (20.4% of the patients), only radiotherapy (2% of the patients). Nearly 94% of the SCLC patients were given curative therapies. In addition to curative therapies almost 23% of the patients were also given palliative radiotherapy. Nearly 26% of NSCLC patients who were given chemotherapy as a major treatment completed whole course of chemoterapy (four to six cycles) and complete response was seen in 7% of the patients. On the other hand, 61.4% of SCLC patients who were administered chemotherapy completed whole course of chemotherapy (four to six cycles) and complete response was achieved in 30% of these patients.The median survival of NSCLC and SCLC patients (in 31 December 2003) were 7.5 months and 8 months, respectively in which the difference was not statistically significant. The factors that have impact on the survival were clubbing, anemia, thrombocytosis, high serum alkalen phosphatase level, FEVi lower than 50% of predicted, tumour localisation, hyperinflation, pleural effusion, aort invasion, staging of tumour, T, N, M, factors according to the TNM classification, division of NSCLC patients into squamous cell carcinoma and others, brain and liver metastases,