Sternotomi insizyonlarında farklı sütür materyallerinin skar oluşumuna etkisi (karşılaştırmalı bir çalışma)
- Tez No: 157883
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnsizyon, keloid, median sternotomi, skar, sütür iv, Incision, keloid, median sternotomy, scar, suture
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Median sternotomi pek çok kalp ameliyatı için tercih edilen insizyon olduğu gibi, anterior mediastinal lezyonlar, bilateral spontan pnömotoraksm cerrahi tedavisi ve birden çok pulmoner lezyonun rezeksiyonunda, iki taraflı girişimler için göğüs cerrahı tarafından da tercih edilir. Presternal bölgenin hipertrofik skar ve keloid gelişimine yatkm olduğu bilinmektedir. Sternotomi yapılan hastalar da hipertrofik skar oluşumu en önemli kozmetik sorundur. Median sternotomi insizyonunun kapatılmasında kullanılan, dikiş materyallerinin skar oluşumundaki etkisini araştırmak. Bu çalışmada median sternotomi yapılan hastalara cilt sütürasyonunda emilebilir dikiş materyali olan 4/0 poliglaktin ve emilemeyen dikiş materyali 4/0 polipropilen kullanıldı. Hastalar iki gruba aynldı, birinci gruptaki hastaların (n=30), cilt insizyonunun üst yarısı poHglaktin, alt yansı ise polipropilen ile devamlı subkutikular teknik uygulanarak kapatıldı. İkinci gruptaki hastalar (n=30), insizyonun üst yansı polipropilen, alt yansı poliglaktin kullanılarak aynı teknikle sürüre edildi. Post operatif 1. haftada yara yeri değerlendirilmesi ve 6. ayda skar ölçümleri yapıldı. İnsizyonun alt ve üst yansındaki skar oluşumu genişlik ve yükseklik olarak ölçüldü. Her iki grupta insizyonun alt yansında skar genişliği ve yüksekliği daha fazla ölçüldü ve istatiksel olarak anlamlı bulundu. Gruplar karşılaştırdığında birinci grupta insizyonun üst yansında skar yüksekliği ikinci gruba göre daha fazla bulundu. Sonuç olarak sternotomi insizyonunda keloid oluşumuna rastianmamıştır. Genel olarak iki grupta da insizyonun alt yarısında hipertrofik skar daha fazla ölçülmüştür. Poliglaktin ile dikilen insizyonun üst yarısında, polipropilene göre skar yüksekliği daha fazla olmaktadır. Bu sonuçlara göre sternotomi insizyonunun alt yansının gergirıHğinin az olmasına rağmen skar dokusu daha fazla ölçülmüştür. Bu da skar cilt gerginliğinin daha fazla olduğu yerlerde görülmektedir hipotezine tezat oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Median sternotomy is prefered by thoracic surgeons for anterior mediastinal lesions, surgical treatment of bilateral spontaneous pneumothorax, resection of pulmoner lesions more than one and two-sided interventions, as much as favorible in cardiac operations. It is known that presternal zone is tended to hypertrophic scar and keloid formation. Hypertrophic scar formation is a serious cosmetically problem in patients underwent sternotomy. To investigate the effects of suture materials, used for closing up median sternotomy incision, in scar formation. In this study, absorbable suture material 4/0 polyglactin and non-absorbable suture material 4/0 polypropylen used for skin closure in median sternotomy patients. Patients divided into two groups. In the first group, (n=30) polyglactin was used for the upper semi-incision of patients by supcuticuler technique in closing up and the lower half of the incision closed with polypropylene. In the second group patients, (n=30) polypropylen was used for upper half anl polyglactin used for the lower half of the in by the same technique. Wounds are evaluated in the first week, scar measurements was made in the 6 th months, postoperatively. Scar formation at the upper and lower parts of the incision measured as height and width. In both groups, increased scar width and height obtained at the lower half of incision and found statistically significant. Scar height of the upper semi-incision was found more than second group, as compared. Finally, no keloid formation encountered in sternotomy incisions. Hypertrophic scars were common at the lower half of the incisions in both groups, generally. Scar height was more at the upper side, sutured with polyglactin compared to polypropylen group. Considering this results, although tendency of lower half of sternotomy incision is lesser, scar tissue was seen much more. It is conflicting the hypothesis that scar is appeared frequently where the dermal tendency is excessive.