Torakotomi yapılan hastalarda torakal epidural yol ile verilen levobupivakain'e eklenen deksmedetomidin'in postoperatif analjezi ve nöropatik ağrı üzerine etkileri
Thoracotomy in patient undergoing thoracic epidural levobupivacaine given by way of dexmedetomidine added to the effects on postoperative analgesia and neuropathic pain
- Tez No: 359200
- Danışmanlar: PROF. DR. KARAMEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, Postoperatif analjezi, Nöropatik Ağrı, Torakal epidural analjezi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada; torakotomi yapılan hastalarda, torakal epidural yol ile preemptif olarak verilen levobupivakaine eklenmiş deksmedetomidinin, postoperatif ağrı, analjezik tedavinin etkinliği, lokal analjezik gereksinimi ve uzun dönemde nöropatik ağrı gelişimi üzerine etrkilerini araştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Etik Kurul onayı alındıktan sonra, torakotomi operasyonu uygulanacak olan Amerikan Anestezi Topluluğu (ASA) I-III, 18–65 yaş arası 30 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Hastalara operasyon öncesinde T 4-5 ya da T 5-6 seviyesinden epidural kateter takıldı. 1. Grup hastalara (n=15) % 0.25 levobupivakain 0.1 mL.kg-1 ve 2. Grup hastalara (n=15) % 0.25 levobupivakain 0.1 mL.kg-1 + deksmedetomidin 1 μg.kg-1 epidural kateterden uygulandı. Her iki gruba standard anestezi indüksiyonu yapıldı. Cerrahi işlemin bitiminden 30 dakika önce, 1. Grup hastalara % 0.25 levobupivakain 0.1 mL.kg-1 ve 2. Grup hastalara % 0.25 levobupivakain 0.1 mL.kg-1 + deksmedetomidin 1 μg.kg-1 epidural kateterden uygulandıktan sonra, postoperatif derlenme odasında Hasta Kontrollü Analjezi (HKA) başlandı. 1. Grup hastalar için % 0.125 konsantrasyonda levobupivakain 0.1 mL.kg-1 ve 2. Grup hastalar için % 0.125'lik levobupivakain 0.1 mL.kg-1 + deksmedetomidin 0.2 μg.kg-1 dozunda bazal infüzyon başlandı, kilitli kalma süresi 30 dakika, bolus set dozu 4 mL olacak şekilde cihaz ayarlandı. HKA 24 saat sürdürüldü. Hastaların postoperatif dönemdeki istirahat ve hareketli Görsel Analog Skala değerleri, ek analjezik ihtiyacı, bolus sayıları, bolus lokal anestezik tüketimi ve toplam lokal anestezik tüketimi kaydedildi. Hastaların sedasyon skorları ve gözlenmişse bulantı, kusma, şuur değişikliği bulguları kaydedildi. Hastalar operasyondan 1 ve 3 ay sonra cerrahi insizyon alanında nöropatik ağrı yönünden Leeds Assesment of Neuropathic symptoms and signs (LANSS) ağrı skalası kullanılarak yeniden değerlendirildi. Bulgular: Grup I de 2-4. saat istirahat VAS değeri grup II den daha yüksek (p < 0.05), Grup II de 0–24 saatte bolus ve toplam lokal anestezik tüketimi, grup I den daha düşük (p 0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, torakal epidural analjezide levobupivakaine eklenen deksmedetomidinin, postoperatif analjezik gereksinimini azalttığı ve analjezi kalitesini arttırdığı, bununla birlikte postoperatif uzun dönemde gelişen nöropatik ağrı üzerine etkisinin olmadığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this research; we aimed to investigate the effect of dexmedetomidine added to levobupuvakaine given the preemptive thoracic epidural way on postoperative pain, proficiency of analgesic treatment, local anesthetic requirement and long-term development of neuropathic pain. Patients and methods: After obtaining ethical approval, which will be implemented thoracotomy ASA I-III, 30 patients aged between 18-65 years were included in subcontracted. İn the preoperative T 4-5 or T 5-6 level, the epidural catheter was inserted to patients. Patients in group 1 (n = 15), % 0.25 levobupivacaine 0.1 mL.kg-1 was administered through the epidural catheter. Patients in group 2 (n = 15), % 0.25 levobupivacaine 0.1 mL.kg-1+ dexmedetomidine 1 μg.kg-1 was administered through the epidural catheter. Both groups underwent standard induction of anesthesia. 30 minutes before the end of surgery, 1 groups of patients, % 0.25 levobupivacaine 0.1 mL.kg-1 was administered through the epidural catheter and 2 groups of patients, % 0.25 levobupivacaine 0.1 mL.kg-1+ dexmedetomidine 1 μg.kg-1 was administered through the epidural catheter. Postoperative Patient-Controlled Analgesia was started in the postanesthesia care unit. patients in groups 1, % 0.125 levobupivacaine 0.1 mL/kg / hour and patients in groups 2 , % 0.125 levobupivacaine 0.1 mL/kg/hour + dexmedetomidine 0.2 μg/kg /hour epidural catheter device with patient-controlled analgesia was given for 24 hours as basal infusion. Lockout time of 30 minutes, 4 mL bolus infusion of the device was adjusted. PCR was continued for 24 hours. In the postoperative visual analog scale scores at rest and motion, additional analgesic requirements, bolus flushes, bolus and total local analgesic consumption were recorded. Sedation scores of patients and nausea, vomiting, altered mental status findings were recorded. Patients 1 and 3 months after surgery, surgical incision in the field of neuropathic pain using a pain scale was re-evaluated in terms LANSS. Results: It is assessed that ; 2-4.