0-12 yaş ishalli çocuklarda farklı yöntemlerle Giardia intestinalis sıklığının araştırılması
The investigation of frequency of Giardia intestinalis infection in children between 0-12 years of age with different methods
  1. Tez No: 157923
  2. Yazar: ALİ OSMAN ÇAPAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEKİN KARSLIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Giardia, ELISA iv, Giardia, ELISA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ 0-12 YAŞ ÇOCUKLARDA FARKLI YÖNTEMLERLE Giardia intestinalis SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI ÇAPAN, Ali Osman Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tekin KARSLIGİL OCAK 2004, 53 Sayfa ÖZET Bu çalışmada; iki farklı yöntem kullanılarak giardia enfeksiyonunun toplumdaki yaygınlığı araştırılmıştır. Bu amaçla dışkı örneklerinde Giardia intestinalis antijeni aramaya dayanan Enzyme Linked immunosorbent Assay (ELISA) ve rutin mikroskopik yöntem kullanılmış, bu iki yöntemin karşılaştırılması ve rutin tanıdaki yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Gaziantep Çocuk Hastanesi'ne akut, kronik veya tekrarlayıcı ishal yakınmalarıyla başvuran ve yaşları 0-12 arasında değişen toplam 200 hasta ve başka şikayetlerden (boğaz enfeksiyonu gibi) dolayı laboratuvara başvuruda bulunan 16 kişilik kontrol grubu çalışmaya alındı. Alınan dışkı örnekleri direkt mikroskopik yöntemle incelendi. Araştırmaya alınan 200 dışkı örneğinden direkt bakı yöntemi ile 47 örnekte (%23,5) G. intestinalis saptandı. Mikroskopide Giardia rastlanmayan ishalli hastalardan (153 kişi), görünüm, renk, akışkanlık ve koku özelliğine göre seçilen 40 örnekte ELISA yöntemiyle antijen araştırıldı. Bu örneklerin dördünde ELISA ile G. intestinalis saptandı. Direkt mikroskopi ile Giardia pozitif 40 örneğin tümünde ELISA ile de pozitiflik saptandı. Kontrol grubu olarak aynı yaş grubundan 16 kişilik bir örnek grup alındı. Bu grupta ELISA ile giardia pozitifliği saptanamadı. Dışkı örneklerinin mikroskopik incelemeleri“altın standart”olarak kabul edildiğinde ELİSA'nın duyarlılığı %100, özgüllüğü %90 olarak bulundu. 111Rutin mikroskopik yöntemlerin, maliyet açısından ekonomik olması ve dışkıda bulunabilecek diğer parazitlerin de tespit edilebilmesi nedeniyle, ELISA testine göre avantajı bulunmaktadır. Ancak, klinik olarak parazitoz düşünüldüğü halde, rutin yöntemlerle parazit saptanamayan durumlarda ve giardiyosisli hastaların takipleri ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde, dışkıda G.intestinalis antijeni aramaya dayanan ELISA testi alternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Ayrıca iş yükü fazla olan laboratuvarlarda veya çok sayıda örneğin kısa sürede incelenmesi istenen epidemiyolojik çalışmalarda bu yöntemin tercih edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
M.S. THESIS THE INVESTIGATION OF FREQUENCY OF Giardia intestinalis INFECTION IN CHILDREN BETWEEN 0-12 YEARS OF AGE WITH DIFFERENT METHODS ÇAPAN, Ali Osman, Graduate School of Health Sciences Department of Microbiology Supervisor : Asist. Prof. Dr. Tekin KARSLIGİL January 2004, 53 pages ABSTRACT This thesis investigates the use of ELISA test for diagnosis of giardiosis, and compares the test results of ELISA and fecal sample based microscopic method. The study is applied to a population of 200 patients with acute, chronic and intermittent diarrhea complaints, aged between 0-12 years, at the Children's Hospital of Gaziantep. The fecal samples obtained from the patients were examined microscopically by direct methods. 47 (23.5%) were positive for giardia. In addition, G. intestinalis antigens were investigated by ELISA method using the same fecal samples. In general, both of the methods provide the same test results yet, for certain number of patients (doubtful cases by the doctor's check-up), the diagnosis using the ELISA method outperforms that of using the direct microscopic method. The low cost of routine microscopic method and the possibility of identification of other parasites are the major advantages against the ELISA method. However, in the cases that parasites may not be determined in spite of the presence of giardiosis signs, the ELISA method can be used as an alternative method in follow-up of patients with giardiosis and assessment of treatment results. In addition, this method may be preferred in busy laboratories or in epidemiological studies that aim to examine a significant number of samples in a short time period.