Kadınlarda genital mikoplazma prevalansı ve antimikrobiyal ajanlara duyarlılıkları
  1. Tez No: 157924
  2. Yazar: NİHAT KUTLUAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA BERKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal akıntı, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Vaginal discharge, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
2. ÖZET Yöremizde sağlıklı ve vajinal akıntılı kadınlarda genital mikoplazmaların sıklığının araştırılması amacıyla yapılan bu çalışmada, 50'si sağlıklı, 90'ı vajinal akıntılı kadından alınan toplam 140 örnekte genital mikoplazmalar araştırılmıştır. Biomerieux® Mycoplasma 1ST 2 (RCS Lyon-France) kitleri ile yapılan tür ayrımında 90 vajinal akıntılı kadından alınan örneklerin 1 1' inde (%12.2) M.hominis, 47'sinde (%52.2) U.urealyticum izole edilirken sağlıklı kadınlardan alman 50 örneğin 3'ünde (%6) M.hominis, 10'unda (%20) ise U.urealyticum izole edilmiştir. Toplam 71 örnekte (%50.7) genital mikoplazma saptanmış, yapılan antimikrobiyal duyarlılık testinde ise doksisikline direnç gözlenmezken, josamisine %1.7, pristinamisin ve klaritromisine %3.4, tetrasikline %5.1, azitromisine %7.1, ofloksasiline %14.3, eritromisine %23.2, siprofloksasine ise %66.6 oranında direnç gelişimi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
3. SUMMARY In our region with the aim of determining the incidence of genital mycoplasmas 50 healthy and 90 patient women with vaginal discharge; a total of 140 samples were evaluated by Biomerieux® Mycoplasma 1ST 2 (RCS Lyon-France) kits. In species identification; from 1 1 of the samples which have taken from 90 women with vaginal discharge we isolated M.hominis, from 47 of them we isolated U.urealyticum. From 3 of the samples which have taken from 50 healthly women we isolated M.hominis, and from 10 of them we isolated U.urealyticum. As a result, from 71 (50.7%) samples we isolated genital mycoplasmas. In antimicrobial susceptibility tests, genital mycoplasmas were resistant to doxycycline 0%, josamycine 1.7%, clarythromycine and pristinamycine 3.4%, tetracycline 5.1%, azithromycine 7.1%, ofloxacine 14.3%, erythromycine 23.2%, ciprofloxacine 66.6%.