Genital chlamydia trachomatis infeksiyonlarında antijen ve antikor aramanın yeri
Identification of antigen and antibodies in genital chlamydia trachomatis infection
- Tez No: 157926
- Danışmanlar: PROF.DR. İCLAL BALCI, Y.DOÇ.DR. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Chlamydia trachomatis, antijen, antikor, hamilelik, plasenta, amnion sıvısı, kordon kanı. vı, Chlamydia trachomatis, antigen, antibody, pregnancy, placenta, amniotic fluid, cord blood. Vlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Doktora Tezi GENİTAL CHLAMYDIA TRACHOMATIS İNFEKSİYONLARINDA ANTİJEN VE ANTİKOR ARAMANIN YERİ Dr. Oktay UYGUR Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd Doç.Dr. Tekin KARSLIGİL Prof. Dr. İclal BALCI Eylül 2004 Chlamydia trachomatis cinsel temasla bulaşan hastalıklar içerisinde en sık görülen patojenlerden birisidir (1,2). Bu çalışmada; Chlamydia trachomatis'in asemptomatik gebelerde görülme sıklığı, plasental geçişin olup olmadığı farklı numunelerde araştırılmıştır. Çalışmamıza Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran ve sezeryan ile doğum yapacak anne adayları dahil edilmiştir. Çalışmada, anne adaylarının herhangi bir fiziksel rahatsızlığının olmaması, doğum eyleminin 34 ila 39 haftalar arasında gerçekleşecek olması, hamilelik sırasında rahatsızlık geçirmemiş olması ve amnion zarının ameliyat esnasına kadar bütünlüğünün korunmuş olması şartları aranmıştır. Çalışmaya toplam 45 anne adayı dahil edildi. Bu kişilerin yaşları 19 ila 36 arasında olup, eğitim düzeyleri sadece okur yazar ile lisans üstü eğitim yelpazesindeyer almaktadır. Sezeryan yapılma nedenleri arasında baş pelvis uygunsuzluğu, plasenta yerleşimi, bebeğin pozisyonu, aileye bağlı nedenler ve mükerrer sezeryan yer almaktadır. Tüm anne adaylarından periferik kan, amnion sıvısı, plasenta parçası ve kordon kanı örnekleri alınmıştır. Bu örneklerden herhangi biri alınamayan anne adayı çalışmaya dahil edilmemiştir. ELISA ile yapılan çalışmada, anne kanında Chlamydia trachomatis antijeni %8.89 oranında, IgM ise % 4,44 oranında pozitif olarak bulunmuştur. ELISA ile kordon kanında yapılan incelemede IgM % 2,22 oranında pozitif tespit edilmiştir. Antijen pozitif saptanan annelerin plasenta ve amnion sıvısında Chlamydia antijeni PCR ile araştırılmış ve 1 er olguda pozitiflik saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PH. D. Thesis IDENTIFICATION OF ANTIGENS AND ANTIBODIES IN GENITAL CHLAMYDIA TRACHOMATIS INFECTIONS Oktay UYGUR, M.D. University of Gaziantep Graduate School of Health Sciences Departmen of Microbiology Supervisors: Tekin KARSLIGİL, M.D.,Asist. Professor Iclal BALCI, M. D., Professor September 2004 Chlamydia trachomatis is one of the most common pathogens among sexually transmitted diseases (1,2). The aim of this study is to analyse the occurrence of chlamydia trachomatis in asymptomatic pregnancies and whether or not plasental transmission is possible. The study covers pregnant women who were admitted to Gaziantep University Medical Faculty Hospital Gynaecology and Obstectrics department for a caesarean section. The prerequisites for the pregnant women to be included in the study were as follows; no physical ailment or significant disease during pregnancy, expected gestation between 34th and 40th week and the amniotic membrane should be intact until the caesarean section. 45 pregnant women aged between 19 and 36, whose education level varied from literate to postgraduate were included in the study. Gestations occurred between 34th and 39th week. The reason for a caesarean section were the inappropriateness of head pelvic position, location of the placenta, fetus position or private reasons or a previous caesarean section. VllPeripheral blood, amniotic fluid, placental specimen and cord blood were taken from all patients. Patients who were unable to submit any of the above mentioned samples were not included in the study. 8,89% Chlamydia trachomatis antigens and 4,44% IgM were identified positively in mother's blood samples by ELISA. In cord blood IgM was 2,22% positive using ELISA. Chlamydia antigens were investigated using PCR in the placenta and amniotic fluids of mothers with positive antigen and identified in one(1) case ( 2,22%).