Yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan hastalardan izole edilen gram negatif basillerde sınıf I integronların saptanması ve genişlemiş spektrumlu beta-laktamazların moleküler analizi
Identification of class I integrons and molecular analysis of extended spectrum beta-lactamases in gram negative bacilli isolated from patients hospitalized in intensive care units
  1. Tez No: 157925
  2. Yazar: ÖZGEN KÖSEOĞLU ESER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞEMSETTİN USTAÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: integron, genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz, Enterobacteriaceae, antibiyotik direnci, gen kasetleri, Integron, extended spectrum beta-lactamase, Enterobacteriaceae, antibiotic resistance, gene cassettes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET ESER KÖSEOĞLU, Ö., Yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan hastalardan izole edilen gram negatif basillerde sınıf 1 integronların saptanması ve genişlemiş spektrumlu beta-laktamazların moleküler analizi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. İntegronlar bölgeye özgül rekombinasyon yeteneğine sahip genetik elemanlardır. Bu çalışmanın amacı, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan hastalardan izole edilen Enterobacteriaceae klinik izolatlarında integron ve genişlemiş spektrumlu beta-laktamazların (GSBL) saptanmasıdır. Bu amaçla, bu izolatlar antibiyotik duyarlılığı, integron varlığı ve GSBL'larm moleküler analizi yönünden araştırılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde 2000 ve 2003 yıllarında yatmakta olan hastalardan izole edilen gram negatif bakteriler arasından rastgele seçilen 117 izolatın %69.9'unda değişik büyüklüklerde gen kaseti içeren integronlar saptanmıştır. İstatistiksel olarak kıyaslandığında integron pozitif izolatlar gentamisin, kinolon ve üçüncü kuşak sefalosporinlere, integron negatif izolatlara göre daha dirençli bulunmuştur. GSBL üretimi ile ilgili olarak National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) tarafından önerilen tarama ve doğrulama testleri yapılmıştır. Çalışılan 1 17 enterik bakteri izolatı içinden 41'nin (%35.0) GSBL pozitif olduğu belirlenmiştir. Bunların hepsinin imipeneme duyarlı olduğu bulunmuştur. Beta-laktamaz varlığı Mûtem, blasnv ve Muctx-m için özgül primerlerle polimeraz zincir tepkimesi ile incelenmiştir. GSBL üreten 41 izolatm 20 'sinde CTX-M tipi GSBL (%48.8) saptanmıştır. Enterobacteriaceae izolatlarında olası bir plazmid aracılığıyla integron ve GSBL taşıyıcılığı arasında bir ilişki olduğunu düşündüren bir bulgu olarak, bu 20 izolatm hepsinde integron pozitif bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde izole edilen gram negatif basillerde sınıf 1 integronların sık olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ESER KÖSEO?LU, Ö., Identification of class 1 integrons and molecular analysis of extended spectrum beta-lactamases in gram negative bacilli isolated from patients hospitalized in intensive care units, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Microbiology, Ankara, 2004. Integrons are genetic elements containing the determinants of a site-specific recombination system. The aim of this study is to identify integrons and extended spectrum beta-lactamases (ESBL) in clinical isolates of Enterobacteriaceae isolated from patients hospitalized in intensive care units of Hacettepe Hospital. For this purpose, antibiotic susceptibility, presence of integrons and molecular analysis of ESBLs were investigated in the 117 gram negative isolates, randomly selected from the isolates of patients hospitalized in the intensive care units of Hacettepe Hospital in 2000 and 2003. Of the isolates 69.9% were shown to be integron-positive with inserted gene cassettes of various sizes. Integron-positive isolates were statistically more likely to be resistant to gentamicin, quinolone and third generation cephalosporins than integron negative isolates. Screening and Confirmatory Tests for ESBL production were performed, according to the guidelines of the National Committee for Clinical Laboratory Standard' (NCCLS) From a total of 117 enterobacterial isolates, 41 (35.0%) were ESBL positive. All isolates were susceptible to imipenem. Beta- lactamases were characterized by polymerase chain reaction amplification using specific primers for Mcitem, blasHV and Muctx-m- Of 41 ESBL positive isolates, 20 were found to produce CTX-M type ESBL (%48.8) and all these isolates were also found to be positive for the presence of an integron, suggesting an association between integrons and ESBL carriage among Enterobacteriaceae, perhaps via a common plasmid. The results of this study reveal that class 1 integrons are prevalent among gram negative bacilli isolated from intensive care units of our hospital.