Kan kültürlerinden izole edilen Candida türlerinin amfoterisin B, flukonazol ve posakonazole duyarlılıkları
Susceptibilities of Candida SPP: Isolated from blood cultures to amphotericin B, fluconazole and posaconazole
  1. Tez No: 157951
  2. Yazar: LEYLA AKKURT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ASUMAN BİRİNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Candida, antifungal duyarlılık, mikrodilüsyon, posakonazol
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
KAN KÜLTÜRLERİNDEN İZOLE EDİLEN CANDIDA TÜRLERİNİN AMFOTERİSİN B, FLUKONAZOL VE POSAKONAZOLE DUYARLILIKLARI ÖZET Doğada yaygın olarak bulunan Candida türleri, geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı, immün yetmezlik, invaziv katater uygulamaları, majör cerrahi girişimler gibi kolaylaştırıcı faktörler varlığında yüksek morbidite ve mortaiiteye sahip fırsatçı infeksiyonlar oluştururlar. Riskli gruplarda yaygın profilaktik ilaç kullanımı, dirençli türlerin seçilmesine veya duyarlı türlerin giderek direnç kazanmasına neden olmuştur. Etkenin tür düzeyinde doğru identifıkasyonu ampirik ilaç seçiminde çok önemlidir. Son yirmi yılda Candida infeksiyonlanndaki artış yanında antifungal ajanlara primer veya sekonder direnç gözlenmesi; etkin, toksisitesi düşük yeni jenerasyon ilaçların geliştirilmesine ivme kazandırmış, antifungal ilaç seçeneklerinden tedavide güvenilir ve en etkin olanının seçilmesi için antifungal duyarlılık testlerine ihtiyacı arttırmıştır. Bu çalışmada, kan kültürlerinden izole edilen Candida türlerinin halen kullanılmakta olan amfoterisin B, flukonazol ve faz III çalışmaları devam eden posakonazol için minimum inhibitor konsantrasyon (MİK) değerlerini belirleyerek in vitro duyarlılık durumlarını saptamayı amaçladık. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarmda, değişik servislerde yatan hastalara ait kan örneklerinden izole edilen 50 Candida susu çalışmaya alındı. Konvansiyonel metodlar ve ticari tanımlama kitlerinden ID 32C ile tür tayini yapılan Candida izolatlarmdan 26 (%52)'sı C.aihicans, 10 (%20)'u C.tmpicaiis, 5 (%10)'i C.parapsilosis, 4 (%8)'ü C.glabrata, 2 (%4)'si Ckefyr, 2 (%4)'si C.krusei, 1 (%2)'i Cguilliermondii olarak saptandı. İzolatların amfoterisin B, flukonazol ve posakonazole duyarlılık durumları National Committee for Clinical Laboratory Standarts (NCCLS) tarafından yayımlanan M27-A2 belgesinde tanımlanan standart buyyon mikrodilüsyon testi ile belirlendi. Standart suş olarak C. krusei ATCC 6258 ve C. parapsilosis ATCC 22019 kullanıldı. VIAmfoterisin B için MİK 50 ve MİK 90 değerleri tüm izolatlar için 0.5 (ig/ml ve 1 jıg/ml bulundu. 1 fig/ml'den daha yüksek MİK değeri saptanmadı. Suşlann 46' sı (%92) flukonazole duyarlı (MİK < 8 jig/ml) bulundu. C.glabrata suşlarından biri doza bağlı duyarlı (MİK ^32 p-g/ml), biri dirençli (MİK = 64 jig/ml) görüldü. Flukonazole intrensek direnç gösteren C.krusei suşlannın MİK değerleri 32 ve 64 jig/ml olup, her ikisi de dirençli kabul edildi. Posakonazol MİK değerleri C.glabrata suşlan dışında < 0.25 |ig/ml tesbit edildi. Tüm suşlann %80'i 0.06 |ig/ml posakonazol konsantrasyonunda inhibe oldu. C.krusei suşlannın MİK'leri < 0.25 u,g/ml bulunmuş olup, flukonazole çapraz direnç gözlenmedi. Flukonazole doza bağlı duyarlı ve dirençli olan iki C.glabrata susunda posakonazol MİK'leri sırasıyla 4 ve 8 jig/ml saptandı. İn vitro duyarlılık sonuçlanmıza göre posakonazolde fîukonazolden daha düşük MİK değerleri elde edilmiş olup, klinik çalışmalarla desteklenmesi halinde antifungal tedavide iyi bir seçenek olabileceği kanaatine ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
SUSCEPTIBILITIES OF CANDIDA SPP. ISOLATED FROM BLOOD CULTURES TO AMPHOTERICIN B, FLUCONAZOLE AND POSACONAZOLE SUMMARY Candida spp. represent organisms that are frequent in the nature, and can cause opportunistic infections associated with high mortality and morbidity rates under predispose factors such as the use of broad spectrum antibiotics, immune suppression, application of invasive catheter, major surgical procedures. In risk groups, extensive use of common prophylactic drugs may cause selection of resistant species or acquired resistance among susceptible organisms. True identification of organisms at species level is thus important for empirical treatment modalities. The rise of Candida infections and observed resistance to primary and secondary antifungal agents over the past two decades led to the discovery of novel drags that are less toxic but effective to use. These improvements consequently necessitated the antifungal susceptibility testing in order to choose more sufficient and efficient therapy. In this study we aimed to determine the minimum inhibitory concentrations and in vitro susceptibility profiles of drugs that are still in use such as amphotericin B and fluconazole as well as posaconazole which is under assessment in phase III clinical trials against Candida spp. isolates from blood cultures. A total of 50 Candida spp. were isolated from blood-stream of patients referred to various units of Medical School of Ondokuz Mayis University, Samsun. All those Candida isolates identified with conventional methods and ID 32C yeast identification kits were as follows; 26 isolates C. albicans (52%), 10 isolates C.tropicalis (20%), 5 isolates C.parapsilosis (10%), 4 isolates C.glabmta (8%), 2 isolates C.kefyr (4%), 2 isolates C.knisei (4%) and 1 isolate Cguillermondii (2%). Susceptibility of isolates to amphotericin B, fluconazole and posaconazole were determined by standart broth microdilution test according to NCCLS M27-A2. C.krusei ATCC 6258 and C.parapsilosis ATCC 22019 were included as standard strains. VIIIFor amphotericin B MIC 50 and 90 values were 0.5 p,g/ml and 1 \ig/m\ for all isolates. MIC values greater than 1 (ig/ml concentration were not found. 46 isolates (92%) were found to be susceptible to fluconazole (MIC< 8 ^ig/ml). One isolate of C.glabrata was detected as susceptible dose dependent (MIC= 32 jig/ml) while another isolate was resistant to fluconazole (MIC= 64 |ig/ml). The MIC values of C.krusei isolates with intrinsic resistance to fluconazole were 32 and 64 (ig/ml, and hence both were considered as resistant. Except for C.glabrata isolates, posaconazole MIC values were < 0.25 |ig/ml. 80 percent of all isolates were inhibited at 0.06 fxg/ml of posaconazole. The MIC values of C.krusei isolates were < 0.25 |ig/ml, and cross resistance to fluconazole was not detected. The MIC values of posaconazole for two C.glabrata isolates which were susceptible dose dependent and resistant to fluconazole were 4 and 8 jig/ml. Giving that the MIC values of posaconazole were lover than the MIC values of fluconazole, it may be suggested that posaconazole, if supported by further studies, may be an alternative for antifungal therapy. Key Words : Candida, antifungal susceptibility, microdilution, posaconazole IX