Çeşitli candida türlerinin dört değişik antifungale duyarlılıklarının mikrodilüsyon yöntemi ile araştırılması
The investigation of various candida species of susceptibilities to four different antifungals by the microdilution method
- Tez No: 195082
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL YAZGI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kandida, antifungal duyarlılık, mikrodilüsyon, Candida, antifungal susceptibility, microdilution
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
viiÖZETFırsatçı ve nazokomiyal infeksiyonlara neden olan, antifungallere dirençlikandida türlerinin izolasyonunda son yıllarda belirgin biçimde artış olması, buinfeksiyonlardan izole edilecek kandida suşlarının tür düzeyinde tanımlanmasını veantifungallere duyarlılık testlerinin yapılmasını zorunlu hale getirmiştir.Çalışmaya dahil edilen kandida suşlarının tür düzeyinde tanımlanması için germtüp testi, mısırunu-tween80 besiyerinde üreme şeklinin mikroskobik değerlendirilmesi,CHROM Agar ve BIGGY Agar'daki kromojenik koloni morfolojilerinin incelenmesi gibitestler yapıldı. Ayrıca tanıyı kesinleştirmek için API 20C AUX identifikasyon test kitleride kullanıldı. İdentifikasyon sonunda kan kültürlerinden izole ettiğimiz 88 kandidasuşunun 30'u (%34.1) C. albicans, 26'sı (%29.5) C. tropicalis, 15'i (%17.1) C.parapsilosis, 8'i (%9.1) C. glabrata, 5'i (%5.7) C. kefyr, 4'ü (%4.5) C. krusei olaraktanımlandı. İki standart kandida suşu (C. krusei ATCC 6258, C. parapsilosis ATCC22019 ) da çalışmaya dahil edildi.Tanımlanan kandidaların amfoterisin B, flukonazol, vorikonazol ve kaspofunginekarşı duyarlılıkları mikrodilüsyon yöntemi ile araştırıldı ve her bir ilaç için MİK aralıklarıile MİK 50/90 değerleri belirlendi. Bu amaçla Clinical and Laboratory StandardsInstitute (CLSI) tarafından önerilen mikrodilüsyon yötemi kullanıldı.Flukonazol için 8 kandida suşu doza bağımlı duyarlı (MİK değeri 16-32µg/ml) , 5kandida suşu ise dirençli (MİK değeri â¥64µg/ml) olarak tespit edildi. Doza bağımlıduyarlı suşların 3'ü C. albicans, 3'ü C. tropicalis, 2'si C. glabrata olarak saptandı.Dirençli suşların ise 1'i C. albicans, 4'ü C. krusei olarak saptandı.Kandida suşlarının tamamında MİK aralıkları, amfoterisin B için; 0.03-1 µg/ml,flukonazol için; 0.125-64 µg/ml, vorikonazol için 0.125-1 µg/ml, kaspofungin için; 0.03-1µg/ml olarak belirlendi.Çalışılan bütün suşlarda amfoterisin B, vorikonazol ve kaspofungin için MİKdeğerleri â¤1 µg/ml olarak belirlendi. Flukonazol'e karşı doza bağımlı duyarlı ve dirençlisuşlarda da amfoterisin B, vorikonazol ve kaspofungin için düşük MİK değerleri tespitedildi.Elde edilen düşük MİK değerleri göz önüne alındığında; Amfoterisin B,vorikonazol ve kaspofungin'in kandida suşlarına karşı etkin olabileceği ve flukonazoledirençli suşlarda oluşan infeksiyonların tedavisinde alternatif ilaç olarakkullanılabilecekleri sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
viiiSUMMARYThe Investigation of Various Candida Species of Susceptibilities to Four DifferentAntifungals By the Microdilution MethodIn recent years, since there has been increasing trend in the isolation of candidaspecies that cause opportunistic and nosocomial infections and resistant to antifungals,the identification of candida strains at species-level and the use of antifungalsusceptibility tests become obligatory.Strains included in the study were identified to the species level by using germtube test, microscopic evaluation of the growing type on cornmeal-Tween80 medium,colonial morphology on CHROM agar and BIGGY agar. Moreover, the API 20C AUXidentification kits were also used to definite the identification. Of the strains tested, 30(%34.1) were C. albicans, 26 (%29.5) were C.tropicalis, 15 (%17.1) wereC.parapsilosis, 8 (%9.1) were C.glabrata, 5 (%5.7) were C.kefyr, 4 (%4.5) wereC.krusei. Two standard candida species (C.krusei ATCC 6258, C.parapsilosis ATCC22019 ) were also included in the study.The susceptibilities of what were investigated for amphotericin B, fluconazole,voriconazole and caspofungin of identified candidas and MIC ranges with MIC 50/90values were determined for each agents. Microdilution technic which wasrecommended by Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) was used for thispurpose.Eight candida strains were dose dependent susceptible (MIC value 16-32µg/ml), 5 candida strains were detected as resistant (MIC valueâ¥64µg/ml) forflukonazole. Three were C.albicans, 3 were C.tropicalis, 2 were detected as C.glabrataof dose dependent susceptible strains. Of the resistant strains one was C.albicans andfour were C.krusei.MIC ranges were detected for amphotericin B 0.03-1 µg/ml, for fluconazolewere 0.125-64 µg/ml, for voriconazole were 0.125-1 µg/ml, for caspofungin were 0.03-1µg/ml for all candida strains.MIC values were detected â¤1 µg/ml for amphotericin B, voriconazole andcaspofungin in all studied strains. Low MIC values were detected for amphotericin B,voriconazole and caspofungin also dose dependent susceptible and resistant forfluconazole.ixWhen we look MIC values which we obtained, we concluded that amphotericinB, voriconazole and caspofungin may also be effective for candida strains and mayalso be an alternative for the resistant strains to fluconazole.