Kandidemi saptanan hastalarda bilinen risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve hemokültürlerinden izole edilen kandida türlerinin amfoterisin-B ve flukonazole in vitro antifungal duyarlılıklarının incelenmesi
The evaluation of various risk factors for the development of systemic candida infections in our hospital and antifungal sensitivity of candida strains that are isolated from hematogenous specimens
- Tez No: 91985
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT BEŞİRBELLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Kandidemi, Antifungal Duyarlılık Testleri, Risk faktörleri. 38, Cadidemia, Antifungal sensitivity tests, Risk factors. 39
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
VI. ÖZET Kandidaların neden olduğu infeksiyonlara son 20 yılı aşkın bir süredir giderek artan bir sıklıkta rastlanmaktadır. Bu infeksiyonlar altta yatan ciddi hastalığı olan hastalar için mortalite ve morbiditenin önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Amfoterisin B ve flukonazol ciddi kandida infeksiyonlarının tedavisinde etkin olarak kullanılan ajanlardır. Antifungal ajanların son zamanlarda giderek yaygın kullanılmasıyla etken kandidalarda direçli suşlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Sistemik kandida infeksiyonlarının gelişmesinde çok değişik risk faktörleri bildirilmiştir. Çalışmamızın amaçlarından biri hastanemizde gelişmiş kandida infeksiyonlarının oluşumunda bilinen risk faktörlerinin değerlendirilmesi, bir diğer amaç da kan kültürlerinden izole edilen kandida türlerinin antifungal duyarlılıklarının değerlendirilmesiydi. Çalışmamızda saptanan risk faktörleri; birinci sıklıkta (%85.4)“uzun süreli, geniş spektrumlu antibiyotik”kullanımı, ikinci sıklıkta (%61) TPN ve yoğun bakım tedavisi, üçüncü sıklıkta ise (%51.2) SVC idi. İzole edilen kandidaların %38.5'i amfoterisin B'ye, %35'i ise flukonazole dirençli bulundu. Çalışmamızdaki bulguların ışığında; kandidemilerin tedavisinde risk faktörlerinin iyi değerlendirilmesi ve direnç paternlerinin bilinmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu amaçla; özellikle yüksek risk taşıyan hastalardaki risk faktörleri konusunda dikkatli olunması ve doğru endikasyonlarda antifungal duyarlılık testlerinin uygulamaya sokulması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY The evaluation of various risk factors for the development of systemic Candida infections in our hospital and antifungal sensivty of Candida strains that are isolated from hematogenous specimens. Infections caused by Candida have substantially increased in incidence over the past two decades. These infections are significant causes of morbidity and mortality for severly ill patients. Amphotericin B and fluconazole are the effective agents used for the treatment of severe Candida infections. Widespread use of antifungal agents recently has revealed more resistant species in effective Candidas. Various risk factors for the development of systematic Candida have been reported. One of the goals of our study was to evaluate risk factors known in formation of Candida infections developed in our hospital, the other goal is to evaluate antifungal sensitivity of Candida species isolated from hematogenous specimens. The risk factors determined in our study are; at the first frequency (85.4%) usage of long-term wide-spectrum antibiotics, the second frequency (61%) TPN and intensive care treatment, the third frequency (51.2%) SVC. 39.5% of isolated Candida species have been found to be resistant to amphotericin B and 35% to be resistant to fluconazole. In the light of the findings of our study; we consider that it is significant to further evaluate risk factors in the treatment of candidemia and to define resistance patterns. For this purpose, we consider that it is essential to be caution for risk factors in high-risk patients and to introduce application of antifungal sensitivity test in correct indications.