Candida infeksiyonlarına duyarlı hastalardan soyutlanan Candida'ların ve virulans faktörlerinin belirlenmesi, antifungal duyarlılıklarının araştırılması
Determination of Candida species, their virulence factors and antifungal susceptibilities in patients susceptible to Candida infections
- Tez No: 157999
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUĞRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida türleri, C. albicans, virulans faktörleri, antifungal duyarlılık, Candida species, C. albicans, virulance factors, antifungal susceptibility
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bağışıklığı baskılanmış, Candida infeksiyonlarına duyarlı hale gelmiş hastalarda Candida'ların tür tayini, virulans ve antifungal duyarlılık durumlarını belirlemek amacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Devlet Hastanesi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nden alınan boğaz sürüntülerinden soyutlanan 182 ve kan kültürlerinden soyutlanan 29 köken çalışmaya alındı. Boğaz sürüntülerinde Candida soyutlanma oranı % 63, kan kültüründe ise % 1.75 olarak belirlendi. Hastanede yatış süresi ile Candida soyutlanması arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0.012). En sık soyutlanan köken C. albicans ( boğaz kültürlerinde % 70, kan kültürlerinde % 53) olmakla beraber, C. parapsilosis, C. krusei, C. kefyr, C. glabrata, C. tropicalis, C. guilliermondii gibi albicans dışı Candida'lar da soyutlandı. C. albicans en virulan köken olarak belirlendi ve C. albicans'ın, virulans faktörleri olan fosfolipaz ve proteinaz enzimleri üretimi albicans dışı Candida' lara göre anlamlı olarak yüksek bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.001). Slime faktör üretiminde ise albicans dışı Candida'lar, C. albicans'a göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.001). Antifungal duyarlılık deneylerinde, flukonazol direnci boğaz kültüründen soyutlanan kökenlerde % 9.3, kan kültüründen soyutlanan kökenlerde % 28 olarak belirlendi. Ketokonazol direnci ise sadece boğaz kültüründen soyutlanan kökenlerde % 11.5 oranında belirlendi. Amfoterisin B direnci görülmedi. Flukonazol ve ketokonazol direnci bakımından kökenler arasında anlamlı fark bulunmadığı belirlendi (sırasıyla, p=0.939, p=0.091). Fosfolipaz enzimi salgılayan kökenlerin flukonazole karşı daha dirençli olduğu saptandı (p=0.038). 70Hastanede yatarak bağışıklığı baskılayıcı tedavi gören hastaların Candida infeksiyonu yönünden izlenerek soyutlanan kökenlerin tür tayini yapılması ve antifungal duyarlılıklarının belirlenmesinin yararlı olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the Candida species and their virulence factors and susceptibilities to antifungal drugs in immunsupresive patients susceptible to Candida infections. Candida species were isolated from throat cultures and blood cultures of patients hospitalized at Trakya University Medical Faculty Hospital, Goverment Hospital and Chest Diseases Hospital. Total 21 1 isolates were studied; 182 of them from throat cultures and 29 of them from blood cultures. The percentage rate of Candida albicans in throat and blood cultures were 63 -1.75 % respectively. The hospitalization period and rate of determining Candida species were systatistically significant (p=0.012). C. albicans was the most common species in throat (70 %) and blood cultures (53 %). But non-albicans Candida species were also isolated such as C. parapsilosis, C. krusei, C. kefry, C. glabrata, C. tropicalis and C. guilliermondii. C. albicans was the most virulent species and its virulence factors such as phospholipases and proteinases were found determined higher (respectively p=0.00l, p=0.001) but their slime factor production of non-albicans species were higher than C. albicans significantly (p=0.001). Fluconazole resistant strains were determined in 9.3 % of throat cultures and in 28 % of blood cultures. Ketokonazole resistant strains were also determined in 11.5 % of only throat cultures. There was no amphotericin B resistant strains. There was no correlation between the species of Candida it was determinated that no significant fluconazole and 72ketokonazole resistance (respectively p=0.939, p=0.038). The strains that had phospholipase enzyme were more resistant to fluconazole (p=0.038). As a result, the Candida yeasts in immunosupresive and hospitalized patients should be determined as the species and also their antifungal susceptibilities should be investigated, terminated as more resistance to flukonazole (p=0.038).