Eğitim ve sağlık sektöründe çalışan kadınlar örneğinde çalışan kadının toplumsal kadın rolü algısı üzerine bir araştırma
A field study on the perception of female gender role of working women in education and health sectors
- Tez No: 158036
- Danışmanlar: DR. DİLEK ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, mutluluk, başarı, çocuk, annelik, meslek, Marriage, Happiness, Success, Child, Motherhood, Profession
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET ARSLAN, Ahmet. Eğitim ve Sağlık Sektöründe Çalışan Kadınlar Örneğinde Çalışan Kadının Toplumsal Kadın Rolü Algısı Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Kadının toplumsal konumu ve sosyal yaşama katılımı geleneksel kültürde annelik rolü ile sınırlanmaktadır. Fakat, sanayileşme ve modernleşme ile birlikte kadının ücretli işçi olarak ev dışında çalışmasıyla yeni bir yaşam biçimi oluşmuştur. Anneliği merkez alan geleneksel cinsiyet rolü, bu yeni yaşam biçimi ile çelişmektedir. Bu noktada çalışan kadının kendi toplumsal rolünü nasıl algıladığı, hangi çelişkiler içinde kaldığı ve hangi stratejileri geliştirdiği önem kazanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada; Ankara'da eğitim ve sağlık sektörlerinde görev yapan kadınlar örneğinde, çalışan kadınların;. Geleneksel kadın rolünü nasıl algıladıkları,. Toplumun geleneksel kadın rolüyle ilgili beklentilerine karşı nasıl bir tutum geliştirdikleri,. Geleneksel kadın rolüyle aralarındaki mesafenin değişik meslek gruplarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Sonuçta, annelik rolüne odaklı geleneksel tutumların hala oldukça güçlü olduğu, ancak yine de bu rolün meslek gruplarına göre farklılaştığı tesbit edilmişir. Şöyle ki, farklı sektörlerde yer almakla beraber, hemşirelerin ve öğretmenlerin birbirine benzer ve daha çok geleneksel kadın rolüne odaklı tutumlar geliştirdikleri görülmüştür. Akademisyenler ve doktorlar da birbirine benzer ve geleneksel kadın rolüne daha az odaklı tutumlara sahiptir.Bu tutum farklılaşmaları ve benzeşmeleri, modern değer örüntülerinin daha çok benimsenmesinde belirleyici olan,“eğitim”ve“sosyoekonomik”düzey faktörleriyle ilişkilendirilebilir. Diğer yandan, aynı sektör içinde yer almakla beraber, hemşirelik dişil bir rolün (hasta bakımı), doktorluk ise -bilgi ve otoriteyle bağlantılı düşünüldüğü için- eril bir rolün devamı olarak algılanıyor; benzer şekilde, öğretmenlik çocuk bakımıyla, akademisyenlik bilgi ve otoriteyle ilişkilendiriliyor görünmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ARSLAN, Ahmet. A Field Study on the Perception of Female Gender Role of Working Women in Education and Health Sectors, Master's Thesis, Ankara, 2006. Social status of woman and her participation in social life are limited by motherhood role in traditional culture. With industrialization and modernization woman started to work outside home which created a new way of life. However, this new way of life was contradictory with the traditional motherhood oriented gender role. At this point, it becomes important that how working woman perceives her own gender role, what kind of contradictions were created by this new situation, and which strategies were developed by her. In this research, the following points were examined in the sample of working women in health and education sectors in Ankara:. How working women perceive their traditional gender role,. What kind of attitudes were developed by working women, towards social expectations of society related to traditional women role,. Whether there are significant differences between different professional groups about traditional gender role of woman As a result of this research, it was found that traditional motherhood oriented gender role of woman is still quite strong yet there are differences in perception of this role among different professions. For example, although nurses and teachers are from different sectors, they share similar and strong traditional gender role; whereas women academicians and doctors are less traditional gender role oriented. The reason for this can be traced in acceptance of modern value patterns which originates from different educational and socio-economic levels. On theother hand, although nurses and female doctors come from the same sector, nursing is perceived as a continuation of a female gender role (caring) whereas the profession of medical doctors is seen as a continuation of a male gender role (knowledge and authority). The same analysis can be made for female teachers and academicians, that is teaching represents a child caring female role and academic activity represents knowledge and authority oriented male gender role.