Sağlık ocaklarından hastaneye sevk nedenleri: Ankara il merkezindeki sağlık ocaklarında çalışan hekimlerin değerlendirmeleri
Reasons for referral health centers to hospital: Assessments of physicians working in health centers in Ankara metropolitan area
- Tez No: 158062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Sağlık Ocakları, Hekim, Sevk Nedenleri, Primary Health Services, Health Centers, Physician, Reasons for Referral
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Kınmer, T.,“Sağlık Ocaklarından Hastaneye Sevk Nedenleri: Ankara il Merkezindeki Sağlık Ocaklarında Çalışan Hekimlerin Değerlendirmeleri”. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumlan Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Toplumun birinci basamak sağlık hizmetlerini karşılamak üzere örgütlenen Sağlık Ocak (SO)'larından yataklı tedavi kurumlarına son yıllarda giderek artan bir eğilime sahip olan, yüksek hasta sevk hızı gözlenmektedir. Türkiye'de sağlık hizmetleri konusunda karar vericilerin SO'daki sevk hızını sınırlamaya yönelik politikalarına dayanak oluşturacak, kullanıcıların ve hekimlerin değerlendirmelerini ortaya koyan bulgular oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, Ankara il merkezindeki SO'larında çalışan hekimlerin, hasta sevk kararlarını etkilemesi olası tutum ve davranışlarına ilişkin algılarını ve değerlendirmelerini belirlemektir. Ankara il merkezindeki, 9 adet sağlık grup başkanlığına bağlı 116 SO'nda aktif olarak çalışan 543 hekime, önceden SO'larında çalışan hekimler ile işbirliği yapılarak ve literatürdeki örnekleri incelenerek geliştirilen, bu çalışmaya özgü anketin uygulanması ile hekimlerin değerlendirmelerine göre hastaneye hasta sevk nedenleri tespit edilmiştir. Uygulanan anketlerin cevaplanma oranı %76 olarak gerçekleşmiştir. Çalışma sonucu olarak, sevk hızını, hekim tutum ve davranışını etkileyen pek çok neden analiz edilmekle beraber, başlıca nedenler olarak sırasıyla sağlık ocağının genel ve tıbbi alt yapı noksanlıkları, hastaların psikososyal özellikleri (tutum, düşünce, ön yargı, alışkanlıklar), hastalığa ilişkin nedenler ile genel sağlık politika ve uygulamalarındaki sorunlar ileri sürülmüş ve ilişkili alanlara yönelik çözüm önerileri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kırımer, T.,“Reasons for Referral from Health Centers to Hospital: Assessments of Physicians Working in Health Centers in Ankara Metropolitan Area”. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Health Institutions Administration Program, Ankara, 2004. It is observed that in recent years there has been an increasing tendency of referral from health centers, which are organized to provide primary health services to society to the inpatient care institutions. There is a lack of evidence that reveal evaluations of users and physicians regarding decision makers' health services policies of limiting referral rate from health centers. The aim of this study is to determine perceptions and assessments about potential attitudes and behaviors that affect referral decisions of physicians who work in health centers attached to the Ministry of Health within Ankara metropolitan area. Reasons for referral to hospital according to physician perspective has been determined with carried out questionnaire; which is special to this study and which was developed with cooperative effort of physicians worked previously in health centers and by studied examples in literature, to 543 physicians who actively work in 1 16 health centers that are affiliated with 9 Head of Health Centers in Ankara metropolitan area. The response rate of questionnaire was 76%. The study in order of importance found inadequate general and medical infrastructure, psychosocial characteristics of patients such as attitudes, thoughts, biases, habits, disease related reasons and general health policy and practices as primary referral reasons, corresponding solution comments provided.