2001-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine başvuran zehirlenme olgularının incelenmesi
Evaluation of intoxocation cases admitted to Trakya University Medical Faculty emergency department between 2001-2002
  1. Tez No: 158190
  2. Yazar: CEM ZEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET DÖKMECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İntoksikasyon, Acil servis, Zehirlenme. 41, Intoxication, emergency department, poisoning. 42
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran zehirlenme olguları ile ilgili sonuçları değerlendirmek ve literatürle karşılaştırmalar yapmak amacı ile yapılan bu çalışmada, 2001-2002 yıllan arasında toplam 37460 hasta içerisinden zehirlenme tanısı alan 392 (% 1.04) olgu yaş, cinsiyet, alman madde tipi, ilaç tipi, geliş saati, geliş ayı gibi demografik özellikleri yönünden değerlendirildi. 392 olgunun 193'ü (%49.2) kadın, 199'u (%50.8) erkekti. En sık 0-10 yaş grubunun %32.7 ile birinci sırada olduğu, 21-30 yaş grubunun %29.8 ile ikinci sırada olduğu bulundu. Zehirlenmelerin bahar aylarında arttığı görüldü. Zehirlenmeler en sık Çarşamba günü meydana gelmekte idi. Olguların en sık 20.00-22.00 saatleri arasında acil servise başvurdukları görüldü. En sık zehirlenme etkeni %63.5 ile ilaçlardı. Olguların %51.8'i intihar, %48.2'si kazaydı. İntihar olgularının %84.2'si ilaçlarla, %7.4'ü koroziv maddelerle intihar etti. Kazaların %41.3'ü ilaçlarla meydana geldi. intiharların %60.6'sı kadın, %39.4'ü erkekti. Sonuç olarak zehirlenmelerin en aza indirilmesi için, zehirlenmeler yönünden aile ve toplum bireylerinin eğitilmesi, reçetesiz ilaç satılmaması, tarım ilaçlarının ve kimyasal maddelerin bilinçsiz olarak kullanılmaması, temizlik maddeleri ve insektisitlerin açıkta bırakılmaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF INTOXICATION CASES ADMITTED TO TRAKYA UNIVERSITY MEDICAL FACULTY EMERGENCY DEPARTMENT BETWEEN 2001-2002 SUMMARY In this study, it is aimed to specify intoxication cases and compare them with literature, 392 (1.04%) intoxication cases in 37460 patients which admitted to Trakya University Faculty of Medicine Emergercy Service between 2001-2002 were evaluated in demographic characteristics like age, sex, toxic material or medicine, admittance time and month For 392 cases, 193 (49.2%) were female and 199 (50.8 %) were male. Most of the cases were in 0-10 year of age group with 32.7%, and in 21-30 year of age group with 29.8%. It was found that, intoxication cases increased in spring months and occured mostly in Wednesday. Patients mostly admitted to hospital between 8.00-10.00 p.m. o'clock. They mostly intoxicated with medicines with 63.5%. 51.8% of them were suicidal and 48.2 % of them were accidental cases. For suicidal cases, they mostly used medicines (84.5%) and corozive materials (7.4 %). For accidents, medicines were used for 41.3%. 60.6 % of suicidal cases were female, and 39.1% were male. As a result, for decreasing the intoxication rate, education of society and families, prevention of medicine sales without prescription and, usage of farming chemicals with ignorance and keeping cleaning materials and insectisides in safe boxes are necessary.