Valeriana alpestris stev.'in terpenik bileşikleri üzerinde çalışmalar
Researches on terpenic compounds of Valeriana alpestris stev.
  1. Tez No: 158219
  2. Yazar: ÖZGE ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA KURUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: GC-MS, monoterpen, seskiterpen, terpenik olmayan hidrokarbonlar, uçucu yağ, İTK, valepotriat, Valerianaceae, Valeriana alpestris Stev, GC-MS, monoterpene, sesquiterpene, nonterpenic hydrocarbons, essential oil, TLC, valepotriates, Valerianaceae, Valeriana alpestris Stev
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
124 ÖZET Valeriana alpestris Stev. ' in Terpenik Bileşikleri Üzerinde Çalışmalar Valerianaceae familyasına ait Valeriana cinsi Kuzey ve Güney yarımkürenin ılıman kesimlerinde, Avrupa ve Güney Asya' da yayılış gösterir ve yaklaşık 300 civarında türle temsil edilir. Valeriana officinalis L. ofisinal kabul edilen türüdür, çeşitli farmakopelerde kayıtlıdır, Alman Komisyon E' nin kullanımını onayladığı ve monografında kayıtlı olan bir bitkidir. Ayrıca çeşitli türleri bazı ülkelerin farmakopelerinde yer almaktadır, bu türlerin de geleneksel olarak ve fitoterapide uykusuzluğa karşı ve sedatif kullanımı vardır. Bu çalışmada Türkiye' de doğal olarak yetişen ve üzerinde hiç bir kimyasal çalışma yapılmamış olan Valeriana alpestris Stev. bitkisinin toprakaltı kısıntılarıyla çalışılmıştır. Valeriana alpestris Stev. toprakaltı kısımlardan elde edilen ekstrenin, Valeriana officinalis L. toprakaltı kısımlarından elde edilen ekstre ile valepotriat içeriği açısından kıyaslanması amacıyla bir İTK çalışması yapılmıştır. Ayrıca Valeriana alpestris Stev. toprakaltı kısımlarından elde edilen uçucu yağın kimyasal bileşimini belirlemeye yönelik olarak GC ve GC-MS analizleri yapılmıştır. Bitki materyali 2003 yılı Temmuz ayında Van ili; Hoşap-Başkale arası, Güzeldere Geçidi' nden toplanmıştır. Kurutulan toprakaltı kısımlardan toz edildikten sonra Avrupa Farmakopesi 2002' de tarif edilen Bitkisel Droglarda Uçucu Yağ Tayin Yöntemi kullanılarak, hidrodistilasyonla, yine farmakopede belirtilen cihazla uçucu yağ elde edilmiştir ve uçucu yağ miktarı 0,2 ml/100 g olarak bulunmuştur. Uçucu yağın içeriği GC ve GC-MS analizleri yapılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Uçucu yağın çok sayıda, miktarı düşük bileşikten oluştuğu belirlenmiştir. Bu karışım içinde miktarı % 1' in üzerinde olan bileşikler olarak; 6-metil-5~hepten-2-on (terpenik yapıda olmayan hidrokarbon), y-terpinen (oksijensiz monoterpen), timol (oksijenli monoterpen), dekadienal (terpenik yapıda olmayan hidrokarbon), dimetoksibenzen (terpenik yapıda olmayan hidrokarbon), hekzadekan (terpenik yapıda olmayan hidrokarbon), hekzadekanoik asit (yağ asidi) tespit edilmiştir. Uçucu yağın % 25,6' sının terpenik yapıda olmayan hidrokarbonlaradan oluştuğu ve % 8,7' sinin terpenik bileşiklerden oluştuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
125 SUMMARY Researches on Terpenic Compounds of Valeriana alpestris Stev. The genus Valeriana belonging to Valerianaceae family is distributed in temperate Northern and Southern hemispheres, Europe and South Asia zones represented by over 300 species. Valeriana officinalis L. is the officially accepted species registrated in numerous pharmacopeas including European Pharmacopoeia and Comission E Monographes. The Comission E approved the internal use of Valeriana officinalis L.. There are other species of Valeriana registirated in other pharmacopeas, these species have been used traditionaly and in phytotherapy for restlessness and sleeping disorders too. In this study the underground parts of Valeriana alpestris Stev. has been investigated. Valeriana alpestris Stev. is a native species in Turkey without any chemical studies on it. The extracts obtained from Valeriana officinalis L. and Valeriana alpestris Stev. were compaired with TLC for their valeporiate content. Also underground parts of Valeriana alpestris Stev. has been investigated for the isolation of essential oil and determination of chemical constituents by GC and GC-MS analysis. The plant material was collected in July 2003 from Van; between Hoşap and Başkale, in Güzeldere Pass. Essential oil sample was obtained from air-dried and powdered underground material by hydrodistillation according to the Determination of Essential Oils in Vegetable Drugs described in European Pharmacopeia using the apparatus described in European Pharmacopeia. Yield of the essential oil was 0,2 ml/100 g. The chemical constituents of the essential oil was analysed by GC and GC-MS. It is determined that; the essential oil is composed high number of constituents in few amounts. In this mixture the constituents which have amount over % 1 are; 6-methyl-5-hepten-2-one ( nonterpenic hydrocarbon), y-terpinene (monoterpene without 02), thymol (monoterpene with 02), decadienal (nonterpenic hydrocarbon), dimethoxybenzene (nonterpenic hydrocarbon), hexadecane (nonterpenic hydrocarbon), hexadecanoic acid (fatty acid). The constituents of the essential oil obtained from the underground parts of Valeriana alpestris Stev. were % 25,6 nonterpenic hydrocarbons and % 8,7 terpenic compounds.