Cerrahi olarak tedavi edilmiş torakolomber patlama kırıklarında geç dönem spinal kanal remodelinginin değerlendirilmesi
- Tez No: 158230
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞEVKİ KABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: unstable burst fractures, remodeling the canal, sagittal index, thoracolumbar region. Vll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Amaç : Cerrahi olarak tedavi edilmiş, anstabil torakolomber patlama kırıklarında; geç dönem spinal kanalın yeniden şekillenmesini değerlendirmektir. Materyal ve metod : Bu çalışmada, Ocak 1992 Temmuz 2002 tarihleri arasında; travmatik torakolomber patlama (burst) kırığı tanısıyla, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında, cerrahi tedavi uygulanan hastaların, takipleri sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildi. Bu dönemde patlama kırığı olup, pedinküler vidalarla posterior enstrümatasyon ile posterior füzyon uygulanan; yeterli izlem ve hastane kaydı olan, 42 hastanın 35'i çalışmaya dahil edildi. Olguların 27'si erkek (%77.16), 8'i kadın olup (%22.84); travma esnasındaki ortalama yaşlan 35.6 yıl (21-67 yıl) idi. En az 18 ay takip süresi sonunda, hastalar klinik, fonksiyonel ve radyolojik olarak değerlendirildi. Hastaların klinik ve fonksiyonel değerlendirilmesinde Denis 'in ağrı ve iş skalası kullanıldı. Radyolojik olarak vertebra cisim yüksekliği ve sagital indeks değerlendirildi. Ameliyat öncesi ve sonrası çekilen bilgisayarlı tomografi ile, spinal kanal işgal oram ve kanalın yeniden şekillenmesi incelendi, ilave olarak füzyonun gelişip gelişmediği kaydedildi. Bulgular : Denis'in ağrı skalasma göre: 17 hastada (%50.19) ağrı yok (Pl); 10 hastada (%28.35) analjezik gerektirmeyen ağrı (P2); 4 hastada (% 11.42) arasıra analjezik ihtiyacı gerektiren ağrı (P3); 2 hasta (%5.71) devamlı analjezik kullanımı gerektiren ağrı (P4) ve 2 hasta (%5.51) günlük yaşamını etkiliyecek derecede ağrı (P5) olarak saptandı. Denis'in iş skalası göre; 20 olgu ameliyat öncesindeki aynı işe geri döndü (W1), 7 olgu daha hafif işlerde çalışmak üzere eski işine döndü (W2) ve 8 olgu iş değiştirmek zorunda (W3) kaldı. ivDenis'in ağrı ve iş skalası birleştirilip modifiye edilen fonksiyonel sonuçlar; mükemmel, iyi, orta, kötü ve çok kötü olarak gruplandırıldı. Buna göre 35 hastadan 4'ü kötü (%11.4), 7'si orta (%19.9), 15 'i iyi (%42.8) ve 9'u mükemmel (%25.7) olarak saptandı. Olguların tamamında füzyon gelişti ve ortalama füzyon seviyesi 3 vertebra segmenti idi. Ameliyat öncesi ortalama anterior segmental yükseklik 20.7 mm iken, 21.2 mm artarak, postoperatif erken dönemde ortalama 42.9 mm idi. Son kontrolde ise ortalama 41.4 mm idi. Sagital indeksin değerlendirilmesinde ise, ameliyat öncesi ortalama 21.3°, ameliyat sonrası 6.2° ve son kontrolde ortalama 9.1 derece olarak saptandı. Ortalama korreksiyon kaybı 2.9 derece olarak gerçekleşti. Ameliyat öncesi antero-posterior spinal kanal çapı ortalama 10.5 mm iken (rezüdiel midsagital çap %62.3), son kontrolde ise ortalama 15.1 mm idi (midsagital çap %88.32 ). Sonuç : Sagital indeks ve vertebra cisim yüksekliğindeki korreksiyon kayıplarına rağmen, olguların % 94.2'sinde nadiren ağrı kesici ilaçlar kullanmayı gerektiren ve günlük yaşamlarını bozmayan ağrı yakınmaları vardı. Olguların % 79.2'si ameliyat öncesi eski aktif işlerine dönerken, % 20.8'de günlük yaşam aktivitelerine sorunsuz devam edebiliyordu. Olguların ameliyat öncesi, ameliyat sonrası erken dönem ve son kontrolde bilgisayarlı tomografi ile spinal kanal işgal oranlan değerlendirildiğinde; ameliyat sonrası erken dönemde, cerrahi uygulama sırasında yapılan, ligamentotaksise bağlı olarak kanalın genişlediği, geç dönemde ise duranın kendi pulsasyonuna bağlı olarak kanaldaki yeniden şekillenmenin devam ettiğini saptadık. Ancak uzun dönem takiplerde kanalın remodele olmadığı olgularda, kanaldaki rezidüel darlığın klinik bulgular üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığım düşünmekle birlikte; geç dönem spinal stenoz gelişimi üzerine etkilerinin olup olmadığı konusunda hem hasta sayımız yetersiz, hemde izlem süresinin kısa olmasından dolayı tam olarak değerlendiremedik. Anahtar kelimeler : Anstabil patlama kırığı, kanalın yeniden şekillenmesi, sagital indeks, torakolomber bölge.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: In surgical treated, in unstable thoracolumbar burst fractures; delayed term spinal canal's evaluate diameter. Materials and methods: In this study, from January 1992 to July 2002; with diagnosis traumatic thoracolumbar burst fracture, in Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Orthopaedics and Traumalogy science branch, the ills who were surgical treatment to apply, follows of the having inventions were evaluating. In this term burst fracture has been, with pedicle screws with posterior enstrumentation to apply posterior fusion; enough follow and being hospital register, 42 ills' 35 grain to was included the working. 27 percentage of these eventshave been male and 8 femal; and their nearly ages during the trauma were 35.6 (21-67 years). After minimum 18 months follow- time, ills were evaluated clinically, functionally and radiologically. For clinically and functionally evalvation of the patients, Denis's pain and work scale were used. Vertebra body height and sagital index have been evaluated radiologically. Before and after surgical operation moddition, spinal canal's narrow and shape again were researched with the computer tomography. In addition it was recorded to grow of fusion whether or not. Results: According to the pain scale of Dennis: There is no pain in 17 (%50.19) sick people (PI); there are 10 (28.35%) patients who have pain non- analgesic (P2); there are 4 (11.42%) patients who have pain-analgesic occasionally (P3); there are 2 (5.71%) patients who have pain-analgesic always (P4) and there are 2 (5.71%) patients who have pain that effects their actual daily life (P5). According to the work scale of Dennis; 20 facts have returned their work (Wl), 7 facts have returned their works that are lighten condition (W2) and 8 facts have changed to their works (W3). VIWhen the pain and job scale of Dennis join, functional results with modified are grouped as perfect, good, moderate, bad and very bad. According to this classification; in 35 patient, 4 patient are bad (1 1.4%), 7 patient moderate (19.9%), 1 5 patient are good (42.8%) and 9 patients (25.7%) are perfect. In all of the facts the fusion was observed. Average of fusion value was 3 vertebra segments. Before the surgical operation, when the average of the degree anterior segment was 20.7 mm, this value increased to 42.9 mm, in early postoperative period. In lost checking it was 41.4 mm. For sagittal index before surgical operation theaverage of sagittal index values was 6.2 and in last cheching it was 9.1. The average of correction loss was. Before surgical operation when diameter of antero posterior spinal canal was 10.5 mm (rezudiel midsagital diameter %62.3). İt wasin lost checking 15.1 mm (midsagital diameter %88.32). Conclusion: In spite of the loss in sagittal index and vertebrae body height correction, in 94,2 % of facts, there was pain that effeckt daily life and needs to we analgesic drog occasionally 79.2 % of facts returned to their works. After early period of surgical operation and during the this surgical operation, spinal canal of facts wide as ligamentotaksise. In delayed period it has reduced the rezudiel narrowing in the canal which bounded to own pulsasion. İn long period prosecutions we didn't utilized that spinal stenoz grows or not in the phenomenons which wasn't remoted.Our result is“these results doesnt have any significant effect on clinical finding”; however we don't evaluated to effected or not on last period spinal stenoz' s progress because our patients were not enough and our observation time was short. So we weren't evaluating completely.