Nitrik oksitin sıçan sağ atriyumu papiller kası üzerine etkisinde protein kinazların ve potasyum kanallarının rolü
The role of protein kinases and potassium channels on the effect of nitric oxide on right atrium and left papillary muscle from the rat heart
  1. Tez No: 158247
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAT DERİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE DEMİREL YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, Kalp kasılmaları, Kalp hızı, Protein kinazlar, Potasyum Kanalları, Nitric oxide, Cardiac contractions, Sinus rate, Protein kinases, Potassium channels
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
84 ÖZET Nitrik Oksitin Sıçan Sağ Atriyumu Ve Sol Papiller Kası Üzerine Etkisinde Protein Kinazların ve Potasyum Kanallarının Rolü Nitrik oksit (NO), endotel hücresinden salgılanan ve hem fizyolojik hem de patolojik durumlarda kardiyak işlevlerin düzenlenmesinde rol alan önemli bir moleküldür. Ancak NO'in miyokardiyal kasılmalar üzerindeki etkileri henüz tam olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmanın amacı, NO'in izole sıçan sağ atriyumu ve sol ventrikül papiller kası üzerine olan etkilerini ve protein kinazların ve potasyum kanallarının bu etkiler üzerindeki olası rollerini ortaya koymaktır. Bu amaçla L-arginin (NO prekürsörü), 8-Br- cGMP (stabil cGMP analoğu), DEA-NONOATE (NO donörü), oksadiazolo kuinoksalin (ODQ, selektif guanilat siklaz inhibitörü), KT5823 (protein kinaz G inhibitörü), ve KT5720 (protein kinaz A inhibitörü) kullanılmıştır. Buna ek olarak NO'in kardiyak etkilerinde ATP-duyarlı K+ kanallarının (Katp) ve kalsiyuma bağımlı K kanallarının (KCa) rolleri, kanal blokörleri glibenklamid ve tetraetilamonyum (TEA) kullanılarak araştırılmıştır. Wistar sıçanlardan izole edilen sağ atriyum ve sol ventrikül papiller kası 37°C de Krebs solüsyonu içeren ve 5% C02 95% 02 ile gazlanan organ banyolarına asılmıştır. Kendiliğinden kasılan sağ atriyum ve dışarıdan elektriksel uyarıyla kasılan sol papiller kasların kasılmaları ve kalp hızı deney süresince kaydedilmiştir. Doku cAMP ve cGMP düzeyleri RIA metodu ile ölçülmüştür. Sonuçlar Student'ın t testi ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. L-arginin (10“6 M-10”4 M) sağ atriyum tonüsünü azaltırken papiller kas kasılmaları ve kalp hızını etkilememiştir. 8-Br-cGMP (10“7M- 1(T*M) hem atriyum hem de papiller kas kasılmaların baskılamış ancak kalp ritmini etkilememiştir. DEA (10”7 M-10“4 M) papiller kas kasılmalarını etkilemezken atriyum kasılmalarını ve kalp hızını anlamlı olarak baskı lam ıştır. DEA'nın atriyum kasılmaları üzerindeki azaltıcı etkisi ODQ (1fJ5M) ve TEA (5x1 0-2 M) ile tamamen, glibenklamid (3x1 0”6 M) ile kısmen geriye çevrilebilmiş ancak KT5823 ve KT5720'den etkilenmemiştir. DEA'nın negatif kronotropik etkisi ise yanlızca süperoksit dismutaz (SOD, 25u/ml) ile anlamlı olarak geri dönmüştür. DEA (10"4 M) ile doku cGMP düzeyleri sağ atriyum ve papiller kasda anlamlı olarak yükselmiştir. Diğer yandan DEA'nın doku cAMP düzeylerine atriyumda bir etkisi olmazken papiller kasda cAMP'yi arttırdığı gözlenmiştir. Bu bulgular ekzojen NO'in atriyum kasılmaları ve sinüs ritmi üzerine depresif etkileri olduğunu, ventriküler kasılmaları ise etkilemediğini göstermiştir. DEA'nın kasılmalar üzerindeki etkisi cGMP ve potasyum kanalları ile ilişkili iken, sinüs üzerinde oksidan stres oluşturarak etki ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
85 SUMMARY The Role of Protein Kinases and Potassium Channels on the Effect of Nitric Oxide on Right Atrium and Left Papillary Muscle from the Rat Heart Nitric oxide (NO), an important molecule released from endothelium, plays a role in modulating cardiac functions both pathologic and physiologic conditions. But the effects of NO on myocardial contractility are a matter of controversy. The aim of this study was to examine the effects of NO on myocardial contractility and rhythmicty and role of protein kinases and K+ channels by using L-arginine (NO precursor), 8-Br-cGMP (stable analogue of cGMP), DEA-NONOATE (NO donor), oxodiazolo quinoxalin (ODQ.selective inhibitor of soluble guanylyl cyclase), KT5823 (inhibitor of protein kinase G), KT5720 (inhibitor of protein kinase A), glybenclamide (Katp bloker) and tetraetylamonium (TEA, Kca bloker). Right atrium and left ventricle papillary muscles were isolated from Wistar rats (200-300 g). Tissues were mounted in water-jacketed organ baths containing Krebs solution aerated with 5% CO2 95% 02 at 37°C. Papillary muscles were stimulated with a square-wave DC impulse. Rhytmic activity and contractions of tissues were recorded on a polygraph. Tissue levels of cAMP and cGMP were measured by RIA method. Results are statistically evaluated using Student's t-test. Although L-arginine (10“6 M - 10”* M) decreased only resting force, 8-Br-cGMP (10“7M - lO^M) decreased the contractions of cardiac tissues but did not affect the sinus rate significantly. DEA (10”7 M - 10“4 M) decreased both developed and resting force and sinus rate of right atrium but not papillary muscle contractions. Effect of DEA on right atrium contraction was blocked by ODQ (10”5M), TEA (5x10“ 3 M) and by glybenclamide. Negative chronotropic effect of DEA was not changed by ODQ, glybenclamide (3x 10”6 M), TEA, KT5823 and KT5720 whereas totally inhibited by superoxide dismutase (25u/ml). DEA (lO^M) elevated cGMP level in the right atrium and papillary muscle. However cAMP level was elevated by DEA only in the papillary muscle. These findings demonstrated that exogenous NO has depressive effects on sinus rate and contractions of right atrium. K+ channels and cGMP have an important role on negative inotropic action of NO in right atrium. The depressive effect of DEA on heart rate depends on NO derivated oxidative stress.